Don Ceder doet mee aan succesvolle oproep tegen relschoppers, spoort christenen aan tot creativiteit

Terwijl de rellen in grote steden in Nederland nog altijd doorgaan, gebruikt kandidaat-Kamerlid Don Ceder (CU) zijn invloed om mensen rustig te krijgen. “Er waren geruchten dat er rellen zouden uitbreken in de Bijlmer, maar na veel oproepen en positieve acties, is het gelukkig rustig gebleven.” In dit verhaal vertelt Ceder over de relschoppers, blikt hij vooruit op het CU-Kamerlidschap en spoort hij christenen aan tot creativiteit.

“Toen de oproepen om te rellen online rond gingen, heeft een groep bewoners, ouders en jongerenwerkers het initiatief genomen om  oproepen te plaatsen aan jongeren om niet te komen rellen in de Bijlmer. Het is niet oké om winkels of andermans eigendom te slopen, en al helemaal niet als je er zelf woont. Je kunt je energie en frustraties beter en productiever inzetten. Geweld is nooit de oplossing.”

Invloedrijke jongeren
De oproep werd gedaan door meer bewoners van Amsterdam-Zuidoost en uiteindelijk ook door invloedrijke jongeren zelf. “Er liepen nog wel wat verdwaalde jongeren rond, maar de rellen zijn uitgebleven. In andere delen van de stad liep het helaas wel uit de hand. Ik ben in ieder geval blij en ook trots dat de gemeenschap in de Bijlmer elkaar heeft vastgehouden.”

“Maar juist nu zou ik christenen willen oproepen: draag de overheid en de regeringsleiders in gebed, vooral vanwege alle ingewikkelde keuzes die ze moeten maken om het land uit deze crisis te leiden.”

“Ik zie de vele discussies over de overheidsmaatregelen en ik zie hoe velen het zwaar hebben. Ik heb er ook begrip voor dat er verschillende meningen bestaan over hoe nu verder. Maar juist nu zou ik christenen willen oproepen: draag de overheid en de regeringsleiders in gebed, vooral vanwege alle ingewikkelde keuzes die ze moeten maken om het land uit deze crisis te leiden. Ze hebben biddende mensen en wijsheid nodig. Het is belangrijk dat we als christenen de vrede van het land blijven zoeken”, zegt Ceder. 

Creatief
Tegelijkertijd moedigt hij christenen aan om tijdens de coronamaatregelen creatief te zijn. “Ook in een tijd als deze moeten we ons blijven richten op wat er nog wél mogelijk is. Blijf elkaar op een verantwoorde wijze ondersteunen, kijk om naar een ander en wees daar creatief in. Vooral nu in het digitale tijdperk is er veel mogelijk. Juist in donkere dagen kan de kerk het licht zijn.”

“Ik hoop vanuit de Kamer op te kunnen komen voor de mensen die lang niet altijd gehoord of gezien worden.”

Ceder staat als nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, dus hij zal hoogstwaarschijnlijk Kamerlid worden. Heeft hij daar nog wel zin in, nu het zo’n beladen baan is? “De coronacrisis laat een diepe impact achter in onze samenleving. Ik krijg veel persoonlijke berichten van mensen die zich zorgen maken of al een tijdje knel zitten, niet alleen vanwege het coronavrius maar ook vanwege andere schrijnende zaken. Ik lees het allemaal en het doet echt iets met mij. De taak waar politici voor staan is niet licht. Tegelijkertijd denk ik dat het juist daarom zo belangrijk om mee te kunnen praten over beleid. Ik hoop vanuit de Kamer op te kunnen komen voor de mensen die lang niet altijd gehoord of gezien worden.”

“Als je je afvraagt hoe jij ook iets kan betekenen? Bid voor je land en leiders, zet in je in voor je stad en je wijk, ga in gesprek met politici (of stap zelf in de politieke arena) en maak vooral gebruik van je stemrecht over twee maanden. Daarmee heb je direct en indirect invloed op het beleid voor de komende jaren. Dat is in ieder geval veel effectiever en verstandiger dan rellen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen