Terugkijken: Doopdienst Mozaiek met meer dan 100 dopelingen vanuit zeven locaties

‘Let the baptisms begin!’

Via een livestream van de Mozaiek gemeente in Veenendaal vond zondag een doopfeest plaats op 7 verschillende locaties. De locaties waren op plekken in Nederland waar Mozaiek het afgelopen jaar nieuwe gemeentes startte. In totaal lieten 105 mensen zich dopen. Aan het begin van de dienst werd afgekondigd: “De dooplocaties zijn op 7 plekken in het land. Allemaal groepjes mensen staan te popelen om kopje onder te gaan.” Via een QR-code die in beeld kwam, konden kijkers thuis de getuigenissen van alle dopelingen lezen.

Op het scherm kwamen de dooplocaties in beeld. Bij elke locatie klonk een korte beschrijving: “Mozaiek 0318 doopt in een vijver in Lunteren. In Nijkerk heeft Mozaiek 033 een doopbad in een weiland staan. Het team in Rotterdam doopt in de Maas, wat een gave plek. In Leiden maken ze het strand van Katwijk onveilig. Daar gaan ze dopen in de Noordzee. Misschien een beetje fris, maar ook een prachtige locatie. In Almere hebben ze een plek met een prachtig uitzicht op een binnenmeer.”

Divers
Vervolgens werd er via de livestream gesproken met personen op de locaties Apeldoorn en Amsterdam. Joël Boertjes deelde vanuit de hoofdstad mee: “Ik sta hier bij het christelijke hostel de Shelter. We mogen in de binnentuin vier toffe mensen dopen in de leeftijd van 13 tot en met 37 jaar. Dus dat gaat een doopfeestje worden. Het is echt een enorm feest dat je mag vieren dat God ook hier in Amsterdam levens verandert en dat we dat mogen markeren met de doop.

Amsterdam is een stad die enorm divers is. Allerlei verschillende culturen en overtuigingen zijn hier vertegenwoordigd. Soms zijn er spanningen tussen bevolkingsgroepen. Daarom vinden we het ontzettend gaaf om juist hier met elkaar een kunstwerk van gebrokenheid te vormen.”

Navolging van Jezus
Na de introductie van de dooplocaties sprak voorganger Kees Kraayenoord over het tekstgedeelte in Mattheüs 3:11, 13-17. Daar doopt Johannes Jezus en spreekt de Vader vanuit de hemel: “Dit is Mijn geliefde Zoon, in Hem vind Ik vreugde.” “Al die honderd mensen die klaarstaan om gedoopt te worden, het is allemaal in navolging van de doop van Jezus”, benadrukte Kraayenoord.

Hij besloot zijn preek met de woorden: “Dank U wel dat U ons voorgegaan bent in dat water, en dat de Vader over U zong: Dit is Mijn geliefde in Wie ik vreugde vind. En nu zegt de Vader: ‘Ik zing en juich over jou, want jij bent Mijn geliefde en Ik vind vreugde in jou, want Ik vind Jezus in jou.’

Feest van de Vader
Terwijl de muzikanten het lied ‘U bent een Vader Die zingt en juicht over ons’ inzetten, zei Kraayenoord: “Ik zou zeggen: loop in het water. Wij gaan nu liederen zingen van lofprijs en aanbidding. We zeggen tegen iedereen op alle locaties: Let the baptisms begin! Laat het dopen maar beginnen!”

Terwijl de feestelijke lofprijs doorging, kwamen aan een stuk door beelden voorbij van dopelingen die kopje onder gingen en daarna boven kwamen met een brede lach op hun gezicht. “Het is een feest van de Vader”, klonk het over de livestream. En een waar feest was het, voor de hemel en voor het Koninkrijk van God.

Kijk hier het dopen terug, vanaf minuut 36:00

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen