Echtpaar Albert en Michelle lachen veel samen: “Vreugde is een onschatbare kracht voor christenen”

Albert en Michelle van der Heide (beide 43) hebben in hun eigen leven de kracht van vreugde ontdekt. “Michelle en ik zijn 25 jaar getrouwd en al 28 jaar verliefd, dat kan alleen door de vreugde van God in ons die ons veel samen laat lachen.” Daarnaast heeft Michelle bevrijding van een ‘verschrikkelijk ochtendhumeur’ ontvangen. De ervaringen en sleutels in de Bijbel die het echtpaar daarbij heeft ontdekt, delen ze tijdens ‘Day of Joy’

I Am is een christelijke beweging die inzoomt op thema’s die minder bekend zijn onder gelovigen in ons land. “Veel dingen in de samenleving zijn een zwakke kopie van wat God aan ons als Zijn kinderen wil geven. Wij willen mensen helpen om Gods bedoeling met deze thema’s te laten zien, en om dat in hun leven te integreren.” 

Vreugde is een van de dingen die de duisternis heeft gekopieerd en op een goedkope en lege manier aan de mensen wil introduceren. “Vreugde en blijdschap zijn diepe zaken; maar de vijand maakt van vreugde snelle dopamine kicks. Wat de wereld biedt kan onze honger naar blijdschap niet stillen. Denk aan social media: je kijkt dertig filmpjes om je even blij te voelen, maar zelfs na honderd filmpjes ervaar je nog geen blijvende vervulling. Terwijl het lachen door de Heilige Geest je vaak wekenlang vreugde geeft.”

Daarnaast is de blijdschap die de wereld biedt vaak plat en negatief: “De wereld maakt grapjes om moeilijke en ingewikkelde thema’s te bagatelliseren en een plekje te kunnen geven. Wereldse humor is gevuld met schuine moppen en negatieve grappen waarmee anderen worden neergehaald.” De vreugde van God daarentegen, gaat niet ten koste van anderen. Je kunt blij zijn en lachen zonder dat anderen daar de dupe van zijn; hemelse blijdschap is juist opbouwend.

Waarom is vreugde zo belangrijk?

Albert: “Ik ben zelf opgegroeid in de christelijke wereld. Toen ik een periode wat verder van God en geloof af was, ontmoette ik een christen die vreugdevol was. Ik was verbaasd! Thuis aangekomen zei ik tegen mijn vrouw: Dit is de eerste christen die ik tegenkom waarmee ik kan lachen! Achteraf gezien realiseer ik me dat dat best wel ernstig is: God heeft zelf ook humor en blijdschap. En wij lijken als mensen op Hem. Daarom zouden wij ook vreugdevol moeten kunnen leven.” 

Daarnaast is vreugde een thema wat zichtbaar zou moeten zijn in het Koninkrijk van God. Romeinen 17:14 zegt: “Want het Koninkrijk van God bestaat niet uit eten en drinken, maar uit gerechtigheid en vrede en blijdschap in de Heilige Geest.” In de kerk wordt vaak gesproken over gerechtigheid en vrede. “Maar,” vult Albert aan, “over blijdschap wordt vaak niet veel gezegd.” 

Vreugde is een thema wat verschil maakt in de levens van mensen. Juist in een samenleving waarin mensen zo verlangen naar diepe blijdschap: “Één op de vijf mensen slikt antidepressiva en één op de drie mensen heeft een situatie van misbruik meegemaakt.” Dat zijn pijnlijke en moeilijke ervaringen die vaak negativiteit en schaamte met zich meebrengen. “En toch zegt de Bijbel dat we in alle situaties vreugde van de Heer als onze kracht mogen hebben (Neh. 8:11). Als je in die diepe, blijvende blijdschap leeft en daarnaar blijft zoeken, wordt je een krachtig persoon!” 

Wat is ‘Day of Joy’?

“Michelle en ik hebben zeven sleutels ontvangen die vreugde vanuit God brengen. Dit gaan we met elkaar ontdekken en doen. Voor elke sleutel hebben we een oefening bedacht, waardoor we de theorie direct in praktijk kunnen brengen. Het wordt een actieve dag waarin veel mensen genezing en bevrijding zullen ontvangen.”

Albert en Michelle delen alvast twee sleutels. Een van de sleutels tot vreugde is intimiteit met God. “Vreugde verspreidt zich als een olievlek, het steekt anderen aan. Omring je dus met mensen die vreugdevol zijn en neem tijd om alleen met God te zijn: Hij is vervuld met blijdschap en wil ons overvloedige vreugde geven.”

Een andere sleutel is dat God onze Trooster wil zijn en dat Hij betrokken is op ons leven: “Veel mensen zien God als Iemand op afstand en die allerlei handelingen van je verlangt. De kennis over God is een bril die hen belemmert om Hem echt te leren kennen, in een relatie. Het idee dat God iets van hen verwacht, blokkeert de ontdekking van Zijn hart. In werkelijkheid is God een God van dichtbij; Hij is betrokken bij je leven en Hij wil je troosten als een Vader. Op die manier kan de pijn uit het leven herstellen.”

Wil je zelf de vreugde van God ervaren en leren hoe de vreugde van de Heer jouw kracht kan worden? Meld je dan aan voor de Day of Joy.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen