Een nieuw seizoen ingaan

Als er iets is wat de afgelopen jaren wel duidelijk is geworden dat de slogan ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’ een holle frase was. Ik heb er nooit echt wat mee gehad, niet in geloofd en ik denk ook niet dat ik er wat mee ga krijgen.

Hoe meer controle, hoe meer kramp. Probeer voor de aardigheid maar eens je vuisten heel hard en lang samen te ballen. En voel vervolgens hoe de kracht uit je handen verdwijnt.

De enige constanten zijn momenteel dat veranderingen elkaar steeds rapper opvolgen en dat controle het sleutelwoord lijkt te zijn. Lastig om te volgen en al helemaal niet meer te ‘filmen’.

Dealen met verandering
Of je nu wel of niet van verandering houdt, je zult er wel mee moeten dealen.

Als er ergens een groep is waarvoor dit seizoen een ongelezen kans is om hierop in te spelen, is het wel die van ondernemers, leiders, pioniers en creatieve geesten. Het komt misschien wat traag op gang, maar geleidelijk aan zie ik daarin steeds meer beweging ontstaan. Eerlijk gezegd word ik daar wel blij van.

In deze periode van het jaar voer ik veel gesprekken met ondernemers waarbij we terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Ik vind het opvallend om zien dat veel van deze gesprekken gaan over het maken van andere keuzes op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

Jezelf bevragen
Omdat je als ondernemer – zeker in deze tijd – voortdurend moet inspelen op veranderingen, betekent dit ook dat je steeds weer voor keuzes staat. Of het nu gaat over thuiswerken, afspraken die anders verlopen, opdrachten die weer worden afgeblazen, of hoe jij met je bedrijf de richtlijnen al dan niet opvolgt, het vraagt flink wat flexibiliteit en veerkracht van jou als ondernemer.

Ik merk om mij heen dat veel ondernemers daar langzamerhand wel moe van worden en de balen van beginnen te krijgen. 

Je kunt nog even afwachten tot ook deze golf weer is overgewaaid 

zodat je de draad weer kunt oppakken zodra het allemaal weer normaal is, 

terwijl je voelt dat dit hopen is tegen beter weten in.

Je kunt er ook voor kiezen om stil te staan bij vragen zoals: 

  • Hoe wil ik in plaats van reactief meer proactief mijn weg vervolgen met mijn bedrijf in het nieuwe jaar?
  • Wat valt mij op als ik terugkijk op de afgelopen twee jaren? In zijn algemeenheid ten aanzien van de Corona crisis, maar ook hoe ik daar zelf mee ben omgegaan? 
  • Wat voor effect heeft dit gehad op mijzelf en mijn bedrijf? 
  • Wat wil ik hieruit meenemen? 
  • Vanuit welke visie wil ondernemen?
  • Wat heb ik bij te stellen in mijn manier van ondernemen?

De belangrijkste vraag die hier nog ontbreekt:

‘wat wil God mij hierover zeggen?’

Een weg gaan die je nog niet eerder bent gegaan

Misschien dat door na te denken over deze vragen het aanzwengelende gevoel van ongenoegen ook ruimte krijgt. Grote kans dat gevoelens van frustratie of onmacht dan naar boven zullen komen

Kijk, luister, voel en neem met al je zintuigen gewoon eens waar wat je niet meer wilt. Wat anders moet. Wat je anders wil. En bovenal wat God je duidelijk maakt.

Sinds het voorjaar van 2020 komen de woorden uit Jozua 3:4 “je zult een weg gaan die je niet eerder bent gegaan” telkens bij mij terug. De tijd om de daad bij deze woorden te voegen lijkt steeds urgenter te worden.

Terwijl we voorheen alles aardig in de hand leken te hebben, blijkt steeds meer onszelf daarmee voor de gek hebben gehouden en de boel hebben vastgezet. Daarom geloof ik dat het een kans bij uitstek is om de Heilige Geest te vragen de woorden uit Jozua 3 leven in te blazen en betekenis te geven voor jou en je bedrijf.

Ruimte creëren voor een nieuw seizoen

Ik ken veel mensen die geloven in iets nieuws. In Gods Nieuwe Wereld waarbij Zijn Koninkrijk doorbreekt. Tegelijkertijd valt het mij ook op hoe maar blijven vasthouden aan het oude. Alsof dat nieuwe zomaar uit de hemel komt vallen terwijl wij grip proberen te houden op wat we zelf hebben gebouwd en onze veiligheid zoeken in de systemen in de samenleving en de kerk. 

Als jij jezelf hierin herkent vraag ik je oprecht hoeveel er nog aan je geschud moet worden voordat je de eerste stap zet en besluit een andere weg in te slaan? Verlang jij naar iets nieuws? Naar Gods Nieuwe Wereld? Dan moedig ik je aan om keuzes te maken. Ik zou zeggen bespreek het met God en vertel hem je besluit. Committeer je eraan door het op te schrijven en met anderen te delen. Maak voor jezelf ook duidelijk wat je hebt los te laten.

Ontdek en ervaar hoe jouw roeping jou roept 

om tevoorschijn te willen komen, 

waardoor je actief kunt bijdragen 

aan de herschepping.

Gewoon op jouw manier, door echt en eerlijk jezelf te zijn, in volledige afhankelijkheid en samenwerking met God. Waarbij jij je oude manieren, succesvolle tactieken en ingesleten wegen achter je laat. Het zal soms schuren of wat oncomfortabel en ongemakkelijk aanvoelen.

Maar dat is het meer dan waard!  Zodra jij een andere weg in slaat creëer je om ruimte voor iets nieuws dat zal komen vanuit onverwachtse hoek. Want als er een constante is te noemen over God, dan is het wel dat Hij zich zelden aandient op een voorspelbare manier.

Ik wens je toe dat je in 2022 gaat ondernemen vanuit verwachting, waarbij je volop ruimte biedt aan de Geest van vernieuwing. Ik zegen jou op jouw plek, dat jij je positie inneemt zodat je invloed zal worden vergroot in jouw omgeving, in jouw zaak, met jouw business, met wie jij bent en met datgene wat God jou heeft toevertrouwd.

Uit ervaring weet ik dat je dit niet alleen kunt.

Daarom wil ik jou daar graag bij helpen en geef ik tot half januari 2022 iedere week 5 gratis online sessies weg zodat je vanuit focus op jouw bestemming het nieuwe jaar ingaat met jouw plan voor 2022.

Je bent van harte welkom!

Ben jij ondernemer, ondernemende leider of CEO en lijkt dit je wat? 

Plan dan direct een sessie in via deze link 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen