Een ontmoeting met God maakte een einde aan Lesley’s depressies

Diep van binnen hebben we allemaal twee basisbehoeftes, onvoorwaardelijke liefde en acceptatie. Dat is ook de reden dat we het vaak overal en nergens zoeken, maar zelden vinden. Dit was ook het geval voor Lesley Hartman. Hoe meer ze dit probeerde te vinden in feesten en alcohol, hoe dieper ze in een depressie zakte. Tot het moment waarop onvoorwaardelijke liefde en acceptatie haar overspoelden.

Leeg van binnen

“Ik was 21, recentelijk verhuisd naar Amsterdam en ervan overtuigd dat mijn leven nu de goede kant op zou gaan. Ik had vrienden in Amsterdam, ging veel uit en kreeg mijn eerste relatie. Maar ook dat bleek me niet te kunnen vervullen. Opnieuw werd ik depressief.

Ik voelde me verslagen, gevangen in een zoveelste depressie. Vanaf mijn 16e worstelde ik er al mee. Telkens zocht ik hulp en leek het een paar maanden goed te gaan, maar het kwam daarna net zo hard weer terug. Ik weet nog dat ik me compleet leeg voelde, een omhulsel. Op een gegeven moment kon ik niet meer lachen, ook al was iets grappig. Regelmatig had ik paniekaanvallen en dacht ik dat het beter zou zijn een einde aan mijn leven te maken.”

Geen antwoord

“Toen ik jong was gingen iedere week naar de katholieke kerk. Daar hoorde ik voor het eerst over God en Jezus. Wat dat voor mij betekende wist ik nog niet, maar ik weet wel dat ik geloofde dat Jezus bestond. Mijn ouders hadden vaak ruzie en ik was erg bang dat mijn vader ons zou verlaten. Op die momenten schreeuwde ik dan ook uit naar God: ‘Help mij!’ Maar naar mijn gevoel kreeg ik nooit antwoord.”

“Op die momenten schreeuwde ik dan ook uit naar God: help mij! Naar mijn gevoel kreeg ik echter nooit antwoord.”

“Toen mijn ouders op een gegeven moment besloten niet meer naar de kerk te gaan, liet ik het geloof helemaal achter me.”

Lesley deed jarenlang niets meer met het geloof en zette zich er op een gegeven moment zelfs tegen af. Tot het moment dat haar vriend van destijds haar mee vraagt naar Hillsong, een kerk in Amsterdam. Na lang twijfelen besluit ze te gaan.

Wie is Jezus?

Hoewel Lesley na de dienst het liefst snel wil vluchten, spreekt de voorganger haar aan. “Ik baalde als een stekker omdat ik er niet onderuit kwam het gesprek aan te gaan. Dat betekende dat ik ook moest toegeven dat ik niet gelovig was en was bang dat ik veroordeeld zou worden.”

Nog steeds weet ik niet waarom, maar al pratend met de voorganger floepte ik eruit: ‘Ik heb geen idee wat jullie hier doen. Hoezo hebben jullie het over een relatie met God? Waarom doen jullie je handen in de lucht? Hoezo komt Jezus terug?’ Ik snapte er oprecht niets van!”

ik heb geen idee wat jullie hier doen. Hoezo hebben jullie het over een relatie met God? Waarom doen jullie je handen in de lucht? Hoezo komt Jezus terug? Ik snapte er oprecht niets van!

Hierop zei de voorganger alleen: kom deze week anders even naar ons kantoor en dan praten we erover. 

En zo geschiedde, diezelfde week zat ik op kantoor om te praten met de voorganger. Het was een leuk gesprek, maar in mijn ogen niet erg bijzonder. De herinnering dat ik God honderden keren om hulp had gevraagd toen ik jong was kwam wel weer naar boven. Ook merkte ik op dat hij het had over Jezus op een manier die ik niet kende. Vanuit de katholieke kerk zag ik Jezus nog altijd voor me als een baby. Hoe hij erover sprak was echter zo anders dan alles wat ik eerder had gehoord. Hij vertelde dat Jezus voor mij is gestorven aan het kruis, nog steeds leeft en mij persoonlijk wil leren kennen. 

Genezing en herstel

Lesley liep na het gesprek de deur uit, denkende dat er niets veranderd was. Nog voordat ze een stap had gezet voelde ze echter iets vreemds gebeuren.

“Mijn hele lichaam begon te tintelen en ik werd helemaal warm van binnen. Het leek wel of ik in een oceaan stond, overspoeld door golven van warmte, liefde en acceptatie. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Op een gegeven moment merkte ik dat ik weer kon lachen, oprecht! Ook het lege gevoel van binnen verdween. Ik wist nog niet wat het was maar iets vulde mijn hart. Mijn depressie viel letterlijk van me af en is nooit meer teruggekomen.

Toen kwam ik erachter: er is een antwoord op depressie en Zijn Naam is Jezus!

Ook hoorde ik een stem van binnen die zei: het kan niet anders dan dat God bestaat. Kijk hoe mooi al deze mensen zijn gemaakt. Het leek wel of ik even door de ogen van God kon kijken. Iedereen die ik zag was de mooiste persoon op aarde! 

Vanaf dat moment is mijn leven nooit meer hetzelfde geweest. Zo lukte het voorheen nooit om een studie af te ronden en soms was uit bed komen zelfs te veel. God heeft mij echter volledig hersteld. Sinds ik God heb ontmoet ben ik geen dag meer depressief geweest! Jezus heeft mijn leven voor altijd veranderd en daarvoor zal ik Hem altijd dankbaar zijn.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen