22 procent van Nederland ziet verband tussen geloof en goede moraal

Uit onderzoek van Pew Research Centre blijkt dat 22 procent van de Nederlanders een verband ziet tussen geloof in God en een goede moraal. Hierbij scoort Nederland relatief laag. Alleen Zweden, Tsjechië, Engeland en Frankrijk scoren lager. In landen als de Filipijnen en Indonesië vindt maar liefst 96 procent dat er een duidelijk verband is.

Pew Research deed dit onderzoek onder 38.000 mensen in 34 landen. Ze vroegen daarbij of geloof in God noodzakelijk is voor een goede moraal.

Arm en rijk
Het onderzoekscentrum concludeert dat er een kloof is tussen arme en rijke landen. “In Kenia bijvoorbeeld, het land met het laagste bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in de enquête, zei 95% van de mensen dat geloof in God nodig is om een ​​persoon moreel te laten zijn.

“Mensen in de opkomende economieën die in deze enquête zijn opgenomen, zijn over het algemeen geloviger en beschouwen religie eerder als belangrijk in hun leven”

In Zweden, het rijkste land, verbond slechts negen procent van de mensen God met een goede moraal.”

“Mensen in de opkomende economieën die in deze enquête zijn opgenomen, zijn over het algemeen geloviger en beschouwen religie eerder als belangrijk in hun leven”, schreven de auteurs van de studie.

Verenigde Staten
Tientallen jaren hebben de Verenigde Staten deze theorie getrotseerd door zowel rijk als religieus te zijn. Maar zelfs dat verandert, volgens een aantal andere onderzoeken.
In 2002 zei 58% van de Amerikanen dat geloof in God noodzakelijk is om goed te zijn. In 2019 is dat aantal gedaald naar 44%.

Pews studie lijkt gewicht te geven aan de secularisatie-stelling: het idee dat naties minder religieus worden naarmate hun bevolking rijker en beter opgeleid wordt.

Hoogste en laagste score
De landen die het meest waarschijnlijk goede en goede dingen met elkaar verbinden:
Indonesië: 96%
De Filipijnen: 96%
Kenia: 95%
Nigeria: 93%
Brazilië, Zuid-Afrika Tunesië: 84%

De landen die God en moraliteit het minst met elkaar verbinden
Zweden: 9%
Tsjechië: 14%
Frankrijk: 15%
Verenigd Koninkrijk: 20%
Nederland / Spanje: 22%

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen