Eline Bakker baalt van de verplichte coronachecks bij haar concerten: “Ik moet zelf ook gaan testen”

Eline Bakker heeft in het najaar een album-tour ‘Terug naar Eden’ gepland waarbij ze door het hele land concerten geeft om haar nieuwe album ten gehore te brengen. Lange tijd was het spannend wat er mogelijk was, maar sinds de persconferentie van 14 september heeft het kabinet besloten dat coronachecks verplicht zijn om evenementen, zoals die van Eline, bij te wonen. Eline’s tour gaat door. Dat was voor haar een moeilijke beslissing. In dit artikel vertelt Eline Bakker over haar afwegingen en hoe het ook haarzelf raakt.

Eline maakt de keuze voor coronachecks dinsdag voor het eerst bekend op Facebook. Met enige spanning. “Ik trilde gewoon toen ik de post typte, omdat ik weet hoe extreem gevoelig het ligt. Mensen zijn hier erg emotioneel bij betrokken. Toch heb ik zoveel mogelijk mijn hart laten zien.”

“Als je een beetje oplette, dan kon je deze beslissing van het kabinet voor toegangstesten al eerder aan zien komen. Ook toen we de tour een paar maanden geleden planden, hielden we met alle opties rekening. Zelf hoopte ik dat er keuzevrijheid zou zijn, bijvoorbeeld dat je ook mocht kiezen om anderhalve meter afstand te houden. Dat ging tijdens de afgelopen concerten namelijk heel goed. Maar helaas verliep het niet zo, en zijn QR-codes de enige optie.”

Weinig alternatieven
Vooral het type event dat Eline samen met Events For Christ organiseert, biedt weinig ruimte voor alternatieven, zegt ze. “Zo’n tour is echt iets anders dan een ‘normale’ aanbiddingsavond vanuit een kerk. Aanbiddingsavonden kun je anders organiseren, maar een album-tour met ticket-verkoop valt echt onder een evenement. Ik kan het proberen recht te breien door me in allerlei bochten te wringen om het zo weg te zetten als een kerkdienst, maar dat vind ik niet eerlijk. Het is namelijk echt iets anders dan een kerkdienst. Het zou voor mij voelen als valsspelen.”

“Ik voelde gewoon niet in mijn hart dat God zei: ‘Ga dat maar doen.’

Een album-tour kost daarbij duizenden euro’s, iets waar je een goede collecte voor moet ophalen om het terug te verdienen. “Ik voelde gewoon niet in mijn hart dat God zei: ‘Ga dat maar doen.’ Iedereen maakt daarin eigen keuzes, maar uiteindelijk hebben we dus besloten om als evenement verder te gaan.”

Testen
Ook voor de schrijfster van Jezus Overwinnaar zelf heeft dit gevolgen, aangezien ze niet gevaccineerd is. “Ik moet zelf ook de hele tijd gaan testen. Ik kan echt begrijpen hoe vervelend dit is. In de afgelopen weken ben ik in Frankrijk op vakantie geweest en dat vond ik als ongevaccineerde ook heel heftig. In de streek waar wij zaten kon je zonder zo’n papiertje niets beginnen. Ik heb er letterlijk om gehuild.

Niet om het testen zelf want ik wist waar ik aan begon. Maar om het gevoel wat je krijgt door deze maatregel. Alsof je iets heel ergs hebt gedaan, dat voelt heel naar. Ik begrijp die emoties goed. We kunnen straks ook niet meer spontaan naar een pannenkoekenhuis met de kinderen, bijvoorbeeld. Het hele spontane is eruit. Dat is pijnlijk.”

Verdriet
De persconferentie van het demissionaire kabinet van 14 september jongstleden, vond Eline Bakker dan ook lastig. “Dat heeft me echt verdriet gedaan. Ik heb me bewust niet laten vaccineren. Niet dat ik het nooit zou doen, maar ik wil de ontwikkelingen eerst nog verder afwachten en het komende jaar aankijken. Wellicht overweeg ik het dan opnieuw. Maar ik ben wel kritisch. Wat er nu gebeurt, voelt als dwang en drang, daar heb ik verdriet van.”

“Ik dacht: ‘Als ik me moet laten testen voor een bruiloft van geliefden of iets anders, dan zij het zo.”

Na de persconferentie had Eline een paar baaldagen maar ze besloot de knop om te zetten. “Ik dacht: ‘Als ik me moet laten testen voor een bruiloft van geliefden of iets anders, dan zij het zo. Ik vind het heftig en het raakt me maar ik heb wel mijn rust en blijdschap weer gevonden. Het is niet Gods bedoeling dat Zijn kinderen hieraan onderdoor gaan. Jezus zegt: ‘Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.’ Er is veel duisternis en onrecht in de wereld, en het is goed om daar niet van weg te kijken. Maar het is niet de Vaders wil voor jou en mij dat we vervolgens bezwijken onder de stress en het verdriet. Ik blijf kijken naar wat er wél kan en mijn vreugde daarbij in Jezus vinden. Zijn vreugde is onze kracht! Hij is altijd en overal benaderbaar.”

Gesprek blijven voeren
“Tegelijkertijd moeten we elkaars hart blijven zien als christenen. Ik vind het heftig als we elkaar om dit soort onderwerpen zo ‘afmaken’ op social media. Dat te zien heeft me nog het meest verdriet gedaan de afgelopen tijd. Ik geloof niet dat dit de weg is of de bedoeling van God. Juist als je hier een gesprek over wilt voeren, is het volgens mij goed om dit niet op social media te doen. Het is belangrijk dat we nieuwsgierig blijven naar elkaar en blijven zoeken naar het mooie, door God geschapen hart achter die (voor jou misschien onbegrijpelijke) mening.”

Iemands mening is niet wie hij of zij is. Laten we één blijven! Ik houd van Jezus, jij houdt van Jezus. Die liefde kan ons verbinden! We kunnen het finaal oneens zijn over bepaalde onderwerpen, maar laten we elkaar als broertjes en zusjes blijven zien – want dat zijn we.”

Voor de tour van Eline Bakker, ‘terug naar Eden’ vindt plaats vanaf 8 oktober. Klik hier voor meer informatie.

Album Eden
Het album ‘Terug naar Eden’ is een reis geworden vol zoeken en twijfels maar uiteindelijk van gevonden worden. Eline was vanaf haar zestiende vol van Jezus en ze was ervan overtuigd dat ze dat vuur nooit kwijt wilde raken. Toch kwam er een moment waarop ze aan alles begon te twijfelen en waar ze het geloof en God door haar vingers voelde wegglippen. Een klein kwetsbaar geloof bleef over en het voelde voor de zangeres alsof ze terug was in Eden. ‘’Het voelde alsof ik daar lag. Zonder Poeha. Zonder woorden die anderen het hadden gegeven. Dat wat ècht is, dat bleef over.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen