Eline Bakker werd bekend na ‘Jezus Overwinnaar’ en is extra kwetsbaar: “Je legt je beeld van God op straat”

Eline Bakker is sinds het schrijven van ‘Jezus Overwinnaar’ een van de bekendste en populairste aanbiddingsleiders van Nederland. Wat doet dit met haar en hoe gaat ze ermee om? “Mensen kunnen je afkraken of ophemelen, maar ik wil zo in Hem geworteld zijn, dat het me niets meer doet”, vertelt ze in dit artikel.

“Ik besef dat God me in de afgelopen periode extra invloed heeft gegeven. Daarom vind ik het nu extra belangrijk om mijn tijd met God te bewaken. Dat is mijn hoogste prioriteit. Zonder Hem heb ik namelijk niets om uit te delen, dan heb ik eigenlijk niets te brengen.”

“Zonder God zelf, ga ik uitdelen ‘vanuit niets’, dat wil ik niet. Want uit mezelf heb ik niet zoveel te brengen. Daarom houd ik erg van het lied ‘Here Again’ van Elevation Worship, met het zinnetje ‘I’m not enough, unless you come’. Ik bid dit zinnetje vaak voordat ik ergens optreed.”

“Zonder God zelf, ga ik uitdelen ‘vanuit niets’, dat wil ik niet. Want uit mezelf heb ik niet zoveel te brengen.”

“Dat is het zinnetje dat ik steeds bad. Ik heb zelf niet alles altijd op een rijtje, of de waarheid in pacht. Het moet dus echt Gods werk zijn.”

Grotere bekendheid
Ze vertelt hoe ze omgaat met de relatief grotere bekendheid die ze nu heeft. “Je hebt mensen die het niet goed vinden wat je doet, maar ook veel mensen die mij helemaal ophemelen. Als je op een voetstuk gezet wordt, dan vind ik dat wel lastig. Dat is geen valse bescheidenheid; ik vind het gewoon ongemakkelijk wanneer ik merk dat iemand naar mij opkijkt”.

“Op het begin was ik ook heel erg hiermee bezig. Ik bad steeds opnieuw: ‘Houd mijn hart zuiver, Heer!’ Ik hield mijn eigen hart constant in de gaten om te zien wat er gebeurde als mijn naam bijvoorbeeld ergens genoemd werd. Dat was een bepaalde krampachtigheid. Maar toen had ik het gevoel dat God tegen me zei: ‘Ik heb dat stukje ook in Mijn hand. Blijf Mij zoeken en tijd doorbrengen met Mij, dan komt het wel goed.’ Daarin heb ik geleerd om relaxter te zijn.”

“Ik heb ook geleerd dat als je leeft vanuit de intimiteit met Hem, dat je echt geborgen bent in God.”

“Ik heb ook geleerd dat als je leeft vanuit de intimiteit met Hem, dat je echt geborgen bent in God. Wat er ook gebeurt, of mensen je afkraken of ophemelen, het raakt je niet zo want mijn naam staat geschreven in Zijn handpalm en dat is wat er echt toe doet.”

Bos bloemen
Ze leerde er ook een mooie les over, die geïllustreerd kan worden met een bos bloemen. Corrie ten Boom maakte die vergelijking. “Als mensen complimenten geven, dan staat het gelijk aan dat ze je steeds een bloem geven. ‘Eline, je bent geweldig’, is dan een bloem die ik mag aannemen. Je krijgt bloemen van waardering. ‘Eline, ik heb veel aan je liederen.’ De bloemen worden op den duur een boeket. Dat boeket mag je accepteren, als je het maar weer teruggeeft aan God. In Zijn handen gaat het bloeien. Als je het zelf houdt, gaat het verwelken. We moeten leren om de eer terug te geven aan de Vader, die de bloemen verdient. Wat wij doen, hebben we ook maar van Hem gekregen.”

“Toch heb ik wel een aantal keer het gevoel gehad dat ik ermee wilde stoppen. Je stelt je namelijk best kwetsbaar op. Je treedt naar voren en legt jouw beeld van God op straat. Mensen kunnen er dan ook iets van vinden, en dat doen ze ook. Sommigen vinden het fantastisch, anderen vinden het niet kloppen, of niet Bijbels. Die kwetsbaarheid, met het daarbij behorende risico pijn gedaan te worden, dat wil een mens van nature liever niet.”

“Mijn oude natuur wil liever dat ik mijn maskers weer lekker opzet en niets van mijn hart laat zien.”

“Mijn oude natuur wil liever dat ik mijn maskers weer lekker opzet en niets van mijn hart laat zien. Dus dat is echt een strijd die je als aanbiddingsleider kan hebben want je zingt en schrijft juist helemaal vanuit je hart! Maar juist door kwetsbaar te zijn en je hart bloot te leggen ontstaat er verbinding. Verbinding met God en verbinding met mensen. Daarvoor heeft God ons gemaakt! Kwetsbaar en ‘open’ leven levert zoveel schatten op in dit leven. Het maakt dat je leeft in de vrijheid waar Jezus voor betaald heeft. Ik wil er daarom voor kiezen dat risico om gekwetst te worden telkens weer te nemen.” 

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen