Elisa werd veranderd door Gods liefde: “Ik heb een passie om het evangelie met anderen te delen”

Opgegroeid in de Nederlands Gereformeerde Kerk in een christelijk gezin, kan ik met enige zekerheid zeggen dat de levende relatie die mijn ouders hebben met God, ertoe heeft geleid dat ik nu ben waar ik ben. Inmiddels ben ik een beetje losgekomen van de context waarin ik ben opgegroeid, ga ik mijn eigen weg en heb ik keuzes gemaakt die misschien niet vanzelfsprekend lijken. Op het moment woon ik in Ede, studeer ik theologie en aankomend jaar ben ik staflid bij de Rotsvast Bijbelschool.

Tekst: Elisa Lingeman

Met een hart voor jongeren heb ik een enorme drang om hen aan de hand mee te nemen in een leven als christen. Er zijn verschillende momenten geweest die mij tot dit punt hebben geleid.

Verplicht naar de kerk
Zoals ik al zei ben ik opgegroeid in een gelovig gezin van vijf kinderen en twee ouders. Mijn ouders hebben mij altijd verplicht mee te gaan naar de kerk en ik ging naar een christelijke basisschool. Hier vanuit heb ik een enorm grote basiskennis over de Bijbel meegekregen en ik was als kind al vertrouwd met de verhalen uit de Bijbel.

“Op de basisschool heb ik me altijd buitengesloten gevoeld. Ik hoorde er niet echt bij en werd vaak uitgemaakt voor ‘nerd’.”

Het is niet zo dat mijn leven altijd ‘koek en ei’ was. Op de basisschool heb ik me altijd buitengesloten gevoeld. Ik hoorde er niet echt bij en werd vaak uitgemaakt voor ‘nerd’. Daar kwam dan ook nog bij dat ik op 11-jarige leeftijd een jonger broertje kreeg waarvan al snel bleek dat hij gehandicapt was. Ik heb hiermee lange tijd geworsteld en vooral met de vraag ‘waarom?’.

Evangelie tot leven
Totdat ik op een zomerconferentie van New Wine ontdekte dat ik, onder andere op dit gebied, mijn troost bij God kon vinden. Het was die week alsof het evangelie voor mij tot leven kwam en dat was de eerste keer dat ik de liefde van God ervoer. Ik kon mezelf zijn bij Hem! Vanaf dat moment ben ik actief gelovig geweest.

“De vrijheid die ik had ervaren werd verdrongen door een angst om weer buitengesloten te worden. Ik ging me gedragen naar de verwachtingen van anderen in plaats van als mezelf.”

Toen ik naar de middelbare school ging bleek dat ‘jezelf zijn’ toch iets lastiger was dan gedacht. De vrijheid die ik had ervaren werd verdrongen door een angst om weer buitengesloten te worden. Ik ging me gedragen naar de verwachtingen van anderen in plaats van als mezelf. Het ging redelijk en in klas twee had ik voor mijzelf besloten dat ik na de middelbare school bedrijfskunde zou gaan studeren.

Veel geld verdienen
Waarom? Omdat ik veel geld zou gaan verdienen en ik het zou gaan maken op de maatschappelijke ladder. In die tijd ging ik ook nog wel naar verschillende christelijke conferenties en verschillende keren liet God weten dat Hij een heel ander plan voor mij had klaar liggen. Toch durfde ik er niet aan toe te geven, want hoe zat dat dan met mijn droom om bedrijfskunde te gaan studeren en veel geld te gaan verdienen?

Het was in 2016 dat ik echt stil werd gezet door God. Ik ging toen realistisch kijken naar mijn plannen voor de toekomst en ontdekte dat die eigenlijk voortkwamen uit een pijn van vroeger. Uit de angst om weer buitengesloten te worden. Ik dacht namelijk, als ik veel geld verdien, dan hoor ik er wel bij.

Ik ging toen realistisch kijken naar mijn plannen voor de toekomst en ontdekte dat die eigenlijk voortkwamen uit een pijn van vroeger.”

Maar tijdens dat weekend vroeg God of Hij naast de redder van mijn leven ook de Heer van mijn leven mocht zijn. Ik werd zo overspoeld door Zijn liefde, ik ontdekte opnieuw dat ik bij Hem ‘mezelf kan zijn’. Ik heb dat weekend de radicale keus gemaakt om Hem koste wat het kost te volgen.

Ik heb mijn studierichting omgegooid van bedrijfskunde naar eerst een jaar Royal Mission School en daarna Theologie. Nu is het een aantal jaar later. Mijn leven is zo anders dan dat ik mij toen had voorgesteld! Tijdens het jaar Royal Mission ontdekte ik dat het voelt als een explosie diep van binnen wanneer ik iets ontdek in de Bijbel. Ik kan het dan niet voor mezelf houden.

Klasgenoten
Tot grote ergernis van mijn klasgenoten, wanneer ik voor de vijfde keer kwam vertellen wat ik nu weer had ontdekt. Daarnaast werd er een enorme passie in mij geboren om wat ik heb ontdekt, te delen met andere mensen. Door te preken, door evangelisatie op straat of door gesprekken met vrienden en kennissen. Gewoon door te doen wat Jezus deed. Afgelopen jaar ben ik betrokken geraakt bij de Rotsvast Bijbelschool! Hier word ik telkens weer uitgedaagd in het volgen van Jezus en krijg ik de ruimte om die passie voor Hem tot uiting te laten komen!

Daarnaast werd er een enorme passie in mij geboren om wat ik heb ontdekt, te delen met andere mensen. Door te preken, door evangelisatie op straat of door gesprekken.”

Als ik terugkijk is mijn leven heel anders gelopen dan dat ik in eerste instantie had gepland. Maar ik weet dat dit zo veel beter bij mij past! Ik zou dit avontuur voor geen goud willen missen!

Dit getuigenis is opgeschreven door Elisa Lingeman.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen