Engelse schrijver werd overweldigd door Jezus’ nederigheid: ‘Ik werd gehaald door Christus’

De Engelse schrijver en voormalig milieuactivist Paul Kingsnorth voelde altijd een aversie tegen het christendom. Totdat hij ‘een vaag gevoel’ had dat er iets achter de natuur zit. ‘Een schepper, of natuurkrachten.’ Hij ging op zoek, maar in eerste instantie zeker niet bij de christelijke God, vertelt de schrijver in een interview met Trouw.

Kingsnorth ging aan boeddhisme doen, maar dat hielp hem niet verder. Hij miste iets, er was wel compassie, maar weinig liefde. “Ik wilde het eerst niet toegeven, maar ik wilde iets aanbidden. Geen christelijke God, nee. Zeker niet. Maar wel iets wat groter was dan mezelf.”

Hij besloot aan Wicca te doen en kreeg door hoe deze moderne occulte heksentraditie bepaald niet nep was. Hij kwam in contact met krachten in de natuur die niet allemaal goed zijn en die je ook niet in de hand hebt.

Jezus
Ruim een jaar geleden begon Kingsnorth iets bijzonders te ervaren. “Ik droomde over Jezus, die me een boodschap gaf. Mensen om me heen begonnen over Jezus te vertellen. Hij dook op in boeken die ik las, in emails die ik kreeg. Christus links van me, Christus rechts van me. Het was zenuwtergend, ik wilde dat helemaal niet. Ik was een heidense priester! Het christendom was wel het laatste wat me interesseerde. Ik werd… achtervolgd.”

Kingsnorth kreeg herhaaldelijk het gevoel dat hij werd tegengehouden om naar de wiccakring te gaan. “Op een avond maakte ik weer zo’n ervaring mee. Toen het klaar was, wist ik het: ik ben christen.”

“Deze Christus kwam me halen, zo voelt het nu. Ik ben niet tot bekering gekomen door een rationele overweging. Ik werd overweldigd, zoals C.S. Lewis schrijft, ‘door het gestage en onverbiddellijke naderbij komen van iemand die ik heel hard probeerde niet te ontmoeten’. Hoe meer ik er nu over leer, hoe meer dat christelijke verhaal resoneert met alles wat in me zit.”

In januari dit jaar is Kingsnorth gedoopt en kreeg hij ook een hele nieuwe visie op het milieu en de wereld om ons heen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen