Esther en collega’s nodigen Jan Zijlstra uit bij haar afdeling van Leger des Heils in Ede; cliënten genezen van kwalen

Esther Schouten werkt bij het Leger des Heils in Ede, waar ze een team van collega’s heeft die passie hebben voor God. Regelmatig bidden ze voor de cliënten en later kreeg een collega het idee om evangelist Jan Zijlstra uit te nodigen. “Ik dacht nog even: Jan Zijlstra en het Leger des Heils, past dat wel bij elkaar?” Echter zegde Zijlstra meteen toe en dat werd erg bijzonder.

Esther vertelt. “We hebben al eerder HOOP avonden georganiseerd, waarbij we een gast uitnodigden die z’n getuigenis vertelde. Daar waren meestal een handvol cliënten bij. Dat was heel vruchtbaar. Je zag dat ze ervan genoten en er ook op reageren. Soms was het heftig, maar verhalen van veranderde mensenlevens doen iets met je.”

“We zijn best een biddend team en kiezen er ook voor om als team op gezette momenten samen te bidden.”

“We zijn best een biddend team en kiezen er ook voor om als team op gezette momenten samen te bidden. We willen een afdeling zijn waar God centraal staat, met het geloof dat er voor de cliënten een hoopvolle toekomst is.”

Aanraking met God
Diverse collega’s van Esther hebben ook heel persoonlijk een aanraking met God gehad. Een van hen is daarna naar Jan Zijlstra gegaan, wat haar leven op de kop zette. “Toen dacht ze: ‘Waarom nodigen we Jan niet uit? Misschien een bijzondere combinatie, maar waarom niet?’ Toen we hem uitnodigden, zei hij volmondig ‘ja.’”

“Mijn manager zei: ‘Prima, organiseer het maar’. We mochten een tent huren zodat we in de openlucht op onze parkeerplaats de dienst konden houden. We hebben meerdere kerken uit Veenendaal en Ede en Arnhem erbij betrokken, met ook vrijwilligers die graag wilden komen.”

Uiteindelijk werd er vorige week zaterdag in de middag een dienst gehouden. “Dat is echt best bijzonder, want het Leger des Heils is een kerk, maar dit ging om de zorginstelling. Het is niet logisch, maar zaterdag was het wel logisch.”

“Jan Zijlstra deelde zijn verhaal, onder andere dat hij een vechtersbaas was en door God volledig is veranderd.”

“De mensen die er zaten wonen beschermd en leven aan de onderkant van de samenleving. Er is veel problematiek en verslaving onder hen. Dus het is best spannend; hoe reageren ze op zo’n dienst? Het kan bij ons heel onrustig en rumoerig zijn.” 

“Maar op het moment dat we allemaal in de tent waren, daalde de vrede van God neer. Jan Zijlstra deelde zijn verhaal, onder andere dat hij een vechtersbaas was en door God volledig is veranderd. Het is prachtig om te zien hoe dat de mensen raakte. Het kwam dichtbij.”

God bestaat
“In alle rust kwamen de mensen naar voren om te laten bidden voor genezing in hun lichaam, of in hun ziel. De vrede en de glorie van God was daar. Er zijn hele mooie dingen gebeurd. Sommige mensen voelden zich van binnen veranderd, anderen konden weer ademen, terwijl ze kampten met COPD. 

Aan het einde zei ook iemand: ‘Nu weet ik zeker dat God toch moet bestaan.’ Er is een verlangen naar God gezaaid.”

“Het Leger des Heils is een instelling met een christelijke identiteit die vooral tot uiting komt in het helper zijn voor mensen zonder helper. Ons team beseft dat we op een rijke erfenis staan van William Booth en dat we naast soep en zeep ook redding door Jezus mogen aanbieden. Veel teamleden beseffen dat ze echt geroepen zijn om hier te werken.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen