Esther Vorsterman bemoedigt sinds de lockdown elke dag iemand met de liefde van Jezus : “Wees moedig en bemoedig”

Esther Vorsterman van Oijen wil graag moedig en gehoorzaam zijn en laat zich door God gebruiken om door haar spreken (verbroken) verbindingen te herstellen. Ik wil niet langer zwijgen, want misschien houd ik anders het antwoord achter voor de ander.” In dit artikel vertelt ze over haar avonturen met de Heilige Geest en wat haar helpt om mensen over Jezus te vertellen.

“Steeds meer besef ik dat ik niet zomaar Esther heet. Aan een naam zit vaak een missie en bestemming verbonden. Regelmatig werd ik vergeleken met koningin Esther uit de Bijbel, ook al had zij een unieke opdracht, we kunnen allemaal op onze eigen plek verschil maken en impact hebben, als we durven uit te stappen.

In dit Bijbelboek staat dan ook een tekst die mij sterk aanspreekt. Dat is Esther 4 vers 14, hierin staat: ‘Als jij nu je mond niet opendoet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding voor de joden. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.’  Dit ben ik ook op mezelf gaan toepassen. Ik wil me niet langer stilhouden, omdat ik anders het antwoord of de bemoediging kan achterhouden voor een ander.”

“Ik besef nog sterker: ‘De wereld wacht op ons, op het zichtbaar worden van de kinderen Gods. Op een bemoediging van hoop en leven, maar velen van ons zijn bang of passief geworden.”

Haar drive om mensen over Jezus te vertellen, is sinds de lockdown alleen maar toegenomen, vertelt ze. “Ik besef nog sterker: ‘De wereld wacht op ons, op het zichtbaar worden van de kinderen Gods. Op een bemoediging van hoop en leven, maar velen van ons zijn bang of passief geworden. Ze hebben zich laten vastzetten door de situatie en beperken door angst en door de negatieve geluiden die je de hele dag hoort, waardoor ze vaak niet meer doen waartoe ze geroepen zijn.”

Stem laten horen
“Voor mij was dit een aanleiding om te zeggen: ‘Ik ga mijn stem weer laten horen.’ Ik wil een geluid van hoop en geloof brengen.” Ze neemt het besluit om elke dag een persoon te bemoedigen, dan heb ik aan het eind van het jaar 365 mensen mogen bereiken en impact gehad. Dit doet ze in haar eigen omgeving, de oude man op het bankje, een kapster die mijn haar knipt, een dakloze bij de winkel of de moeder op het schoolplein. Zij wachten allemaal op een woord van bemoediging, een woord van hoop en leven. Ik heb me afgevraagd: wat heb ik eigenlijk te verliezen? Ik heb vooral veel te winnen!”

Terwijl veel mensen bang zijn voor negatieve reacties bij het evangeliseren of het doorgeven van een woord, zegt Esther iets bijzonders. Ze heeft zelf nauwelijks negatieve reacties gehad. “Ik heb ontdekt dat het belangrijk is om te ‘levelen’. Waar staat iemand en wat heeft hij of zij nodig? Daarom bid ik altijd vooraf: ‘Vader, wat is Uw hart voor deze persoon. Hij laat het je zien.”

“Persoonlijk kies ik er voor om eerst te gaan verbinden voordat ik kan verdiepen. Het gesprek open aan te gaan. Mensen zijn gevoelig voor echtheid en transparantie. Door jezelf eerst kwetsbaar op te stellen, zijn veel mensen best wel open.”

“Soms kan iemand wel eens boos op me worden omdat ik een zere plek raak, maar ik weet dan dat het niet persoonlijk is omdat achter boosheid vaak onverwerkt verdriet schuilt.”

“Soms kan iemand wel eens boos op me worden omdat ik een zere plek raak, maar ik weet dan dat het niet persoonlijk is omdat achter boosheid vaak onverwerkt verdriet schuilt. Dat helpt me om mezelf niet afgewezen te voelen, als iemand het niet aanneemt.”

Toch herinnert ze zich wel een moment dat iemand echt heel boos was. “Het was toen God sprakdat ik naar het water moest gaan. Daar was een meisje die met zichzelf in de knoop zat. Toen ik aan de praat raakte met haar, waar ze best terughoudend in was, vroeg ik na een tijdje of ik voor haar mocht bidden. Dat wilde ze niet. Toen vroeg ik haar: ‘Wil je weten wat ik voor jou had willen bidden?’ Dat wilde ze wel weten, haar verlangen was groter dan de angst, dus toen sprak ik Vaders Woord over haar uit en werd ze hierdoor geraakt. Zelfs als de ene deur dichtgaat, zoek ik met Hem naar een andere opening.”

Spreker
Terwijl Esther nu veel in diensten spreekt en graag mensen bemoedigt, was ze als kind juist niet zo. “Ik was ‘stom’ en durfde op de kleuterschool niet eens te spreken. Maar waar je worsteling ligt, daar ligt ook vaak je roeping. Toen ik op de kleuterschool zat, was ik zo verlamd door angst, dat ik niet kon spreken. De juf zei dat mijn ouders met me naar een psycholoog moesten gaan, want er kwam niets uit mijn mond.”

“Vanuit de identiteit die je hebt ontvangen in Christus mag je met autoriteit gaan regeren over je omstandigheden.”

“Maar mijn ouders waren toen net tot bekering gekomen en zij zeiden dat ze dat na het weekend zouden doen. Die zondag hebben ze voor mij laten bidden en daar is letterlijk mijn mond geopend. De kurk ging van de fles. Als mijn man vindt dat ik teveel praat, dan zeg ik altijd: ‘Dat heeft God gedaan, daarvoor moet je bij Hem zijn.’” 

Koninklijk
Esther spreekt veel over het thema ‘koninklijk zijn’. Vanuit de identiteit die je hebt ontvangen in Christus mag je met autoriteit gaan regeren over je omstandigheden. “Dit begint allereerst in je denken, want je denken bepaalt je gedrag. God wil ons denken vernieuwen, een metamorfose hierin geven. Je mag je kroon opzetten over je denkcentrum, de leugens verwijderen en de waarheid aannemen. Je mag je gaan gedragen als een Koningskind en gaan uitleven wat Zijn Woord over je zegt, je bent het Koningschap waard! Hij heeft je de Heilige Geest gegeven om je te leiden en vrijmoedig te zijn. Daardoor kun je de kroon met lef dragen!”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen