Evangelist Willem Fiege: “Pas toen ik over zonde begon te spreken, zag ik veel mensen tot bekering komen”

Willem Fiege, een bevlogen evangelist, ging veelvuldig de straat op, sprak met honderden mensen, maar trof niemand die een keus wilde maken voor Jezus. Totdat er in zijn benadering van mensen iets belangrijks veranderde. Hij legt uit dat de oproep tot een keus om te bekeren de sleutel werd. “Mensen moeten weten dat ze zonder Jezus een probleem hebben. Daar ligt de sleutel.”

Verder lezen? Schrijf je hieronder direct in voor een abonnement om meer te lezen. Met een abonnement heb je toegang tot alle premium artikelen en steun je de missie van Revive!

Heb je al een account? Login

Scroll naar beneden voor een hoger abonnement.

Word deel van de missie van Revive!
Wekelijks
€ 1,25
Premium abonnement
- Dagelijks premium content over wat God doet in Nederland
- Maandelijks opzegbaar

Inschrijven

Word een vriend van Revive!
Wekelijks
€ 3,75
Revive vriend
Welkomstgeschenk: Een boek naar keuze
- Dagelijks premium content over wat God doet in Nederland
- Maandelijks opzegbaar

Inschrijven

Word Partner van Revive!
Wekelijks
€ 6,75
Revive partner
Welkomstgeschenk: 2 x per jaar gratis boek toegestuurd!
- Dagelijks premium content over wat God doet in Nederland
- Maandelijks opzegbaar

Inschrijven

Steun Revive eenmalig of maandelijks bedrag
Eenmalig of maandelijks
€...
Eenmalige of maandelijkse donatie
- Doneert u een bedrag hoger dan €5,- per maand ontvang u gratis een Premium abonnement
- Doneert u een bedrag hoger dan €27,- per maand ontvangt u gratis 3 boeken per jaar

Doneren

“Ik ging in gesprek ging met God en vroeg Heer, wat is er aan de hand, waarom zie ik geen vrucht op mijn evangelisatiewerk?” En God sprak tegen me: “Lees je Bijbel en onderzoek hoe ze in Bijbelse tijden het evangelie preekten.” Enigszins geïrriteerd dacht ik: ‘Die heb ik al een paar keer gelezen. Maar natuurlijk gehoorzaamde ik toch. Ik las in de Evangeliën en Handelingen, hoe Jezus, Petrus en Paulus preekten en evangeliseerden. En toen viel me steeds een specifiek woordje op: ‘bekering’. Telkens lees je: ‘Bekeert u, bekeert u, bekeert u!’ ‘Bekeer je, want God is dichtbij.” 

Zweet op de neus
“Ik zag er tegenop om over bekering te moeten spreken. Het is veel makkelijker om te zeggen: ‘God houdt van je’ dan ‘bekeer je.’ Maar ik gehoorzaamde. Diezelfde week kwam ik in de rosse buurt van Genève en werd ik aangesproken door een man die me drugs wilde verkopen. ‘Nee, bedankt’, zei ik. ‘Ik heb Jezus.’ ‘Ik geloof ook in Jezus’, zei de dealer. Ik vroeg hem daarop: ‘Ben je wel wedergeboren?’ ‘Nee’. zei hij, ‘Wat is dat dan?’ Hierop legde ik hem uit over het nieuwe hart dat God in mensen wil plaatsen. Dit nieuwe hart betekent het einde van de overheersing van zonde en zekerheid van eeuwig leven. Hij vroeg me hoe hij dat nieuwe hart kon krijgen. Toen moest het hoge woord eruit.

“Dus zei ik hem dat hij zich moest bekeren. ‘Dat betekent in jouw geval bijvoorbeeld dat je stopt met het dealen van drugs.’”

Dus zei ik hem dat hij zich moest bekeren. ‘Dat betekent in jouw geval bijvoorbeeld dat je stopt met het dealen van drugs.’ ‘Ja maar’, zei de man, ‘het is het enige werk dat ik als illegale vluchteling in Zwitserland kan krijgen.’ Ik antwoordde dat dealen nooit Gods goedkeuring kon hebben en dus ook niet tot zegen kan leiden. Het duurde ongeveer twintig minuten voordat de dealer zijn keuze kon maken. Er vond een innerlijke strijd plaats en het zweet parelde op zijn neus. Uiteindelijk zei hij: ‘Ik wil me bekeren en een nieuw hart ontvangen.’ Niet veel later gooide de man al zijn drugs in het meer van Geneve. We hebben samen gebeden, de man ging zondag daarop mee naar de kerk en begon een nieuw leven.”

Twee benen
“Dit werkt”, zegt Willem. “Bekering is niet iets zwaars waarbij je je in allerlei bochten moet wringen om God over te halen iets aan je te geven. Bekering is iets heel positiefs. Bekering is het opruimen van oude rommel. Het verwijderen van wegversperringen tussen jou en God. Bekering is ruimte maken voor een wonder uit de hemel. God heeft bekering gegeven als sleutel om te kunnen ontsnappen aan de verdoemenis. Als je de boodschap van bekering preekt, moet je zorgen dichtbij de mensen te staan. Liefde schept autoriteit. Mensen moeten voelen dat je er niet op uit bent hen af te branden, maar ze juist vooruit te helpen.” 

Niet de boodschap van de Koning aanpassen
“Jezus kwam om zondaren zalig te maken en de werken van de duisternis te doorbreken. Hij zei tegen zijn discipelen en tegen ons in Johannes 20,21: ‘Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.’ 

Als je evangeliseert ben je een heraut. Je spreekt namens de Koning: ‘Stop met rebelleren en neem de Koning aan.’ Jezus heeft ons nergens gezegd dat we de boodschap mogen veranderen. Jezus is en blijft de enige Weg tot God. Alleen een Bijbels Evangelie kan rekenen op Bijbelse resultaten.”

Je hebt een probleem
Willem stelt dat je in een minuut of 5-10 het evangelie duidelijk moet kunnen maken, want mensen hebben beperkte tijd. “Het beste begin je met een goede openingsvraag zoals: ‘Wist je dat God van jou houdt en een geweldig plan heeft voor je leven?’ Na de eerste kennismaking is het zaak om het Evangelie in zijn geheel over te brengen. Belangrijk hierbij is om het probleem dat vooraf gaat aan het goede nieuws niet uit de weg te gaan. Mijn ervaring is dat velen denken God niet nodig te hebben. Mensen hebben hulp nodig in het begrijpen van de levensbedreigende situatie waar ze zich in bevinden.

Iedereen maakt fouten. En die fouten leiden onherroepelijk tot de dood. Zoals een voorwerp naar beneden getrokken wordt door de zwaartekracht, worden mensen de eeuwige dood ingetrokken door hun zonden. Deze geestelijke wet kun je niet zien, maar je kunt er niet aan ontsnappen door er niet in te geloven. Het goede nieuws is dat Jezus gekomen is om de negatieve cyclus te doorbreken. Hij nam de zonden op Zich en rekende er volledig mee af! Hij kwam vervolgens uit Zijn eigen graf en overwon de dood! Door je naar Hem te (be)keren voor hulp kun je vergeving van zonden en eeuwig leven ontvangen. Gratis, een eeuwig cadeau van liefde voor jou.” 

Keuze gevraagd
Willem stelt dat de kern van evangelisatiewerk is mensen te helpen te kiezen voor of tegen Jezus aanbod. “Veel mensen willen niet kiezen. Ze willen geen ‘nee’ zeggen, maar ook geen ‘ja’. Ze blijven liever in het grijze gebied. Goede evangelisatie rekent af met het grijze gebied. Je bent voor of tegen Jezus. Je bent gered of je gaat verloren. Mensen komen vaak ook met bezwaren, soms wel met drie of vier. Daar moet ruimte voor zijn. Laat mensen hun gedachten en tegenwerpingen inbrengen. Weerleg deze bezwaren daarna zo goed als je kunt, maar keer vervolgens weer terug naar de essentiële vraag: ‘Wil jij je hier en nu tot Jezus keren?’ Durf het stil te laten worden terwijl je wacht op het antwoord. Evangelisatie is geen informatievoorziening, maar het bewegen van mensen tot een keus. Je mag hierbij vrijmoedig en vurig aandringen. ‘Dwing ze om binnen te komen, opdat Mijn huis vol wordt’, zegt Jezus in Lukas 14,23.”

Op de vraag of mensen weten waar ze zich van moeten bekeren, is Willem beslist. “Zeker! Ik laat ze het zelf vertellen aan God, hardop. En het heeft me verrast hoe goed mensen onder woorden kunnen brengen wat er aan schort in hun leven. Na hun keuze om in Jezus te geloven, doop ik ze in water en met de Geest. Daarna moeten ze gediscipeld worden. Je hebt broers en zussen nodig en goed onderwijs om te groeien.” 

Andere gesprekken en keuze voor Jezus
Er kwam meer vrucht en Willem hield de vaart erin. “Ik blijf niet bij één iemand hangen of aandringen als hij of zij niet wil.  Dan ga ik naar een ander. Het kan wel zijn dat je 10-20 mensen aan moet spreken voor je de ‘person of peace’ vindt, diegene wiens hart door God is voorbereid. ‘Gooi geen parels voor de zwijnen’, zegt Jezus. Als mensen spotten of niet echt willen luisteren, zegen ik ze en loop ik door. Wellicht zijn ze een volgende keer wel ontvankelijk.” 

Afgelopen zomer sprak Willem Fiege op een studiedag van Heart to heart in Amsterdam over evangelisatie. Meer over het werk van hem en zijn vrouw is te lezen op de website, ‘www.worldoutreachnetwork.org’ 

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen