Frits en Jacqueline Rouvoet staan als goedlopende tandem klaar voor prostitutie-slachtoffers: “Werk en privé gescheiden, waar staat dat in de Bijbel?”

Frits en Jacqueline Rouvoet kwamen elkaar tegen in een Hilversumse koffiebar en kregen al snel een relatie. Terwijl Frits graag initiatief nam en van alles ondernam, ondersteunde Jacqueline hem op organisatorisch vlak. Inmiddels leiden ze de stichting Bright Fame op De Wallen. Jacqueline: “Ik zag dat Frits het Vaderhart van God goed kon laten zien aan gebroken vrouwen, ik stond er daarom helemaal achter dat hij Gods liefde ging uitdelen bij vrouwen achter de ramen.” In dit artikel geven ze een inkijk in hun leven als echtpaar dat voor veel mensen klaarstaat.

Jacqueline en Frits kwamen elkaar voor het eerst tegen bij een koffiebar in Hilversum. Jacqueline had stijl haar en voerde een leuk gesprek met Frits. Toen ze de keer daarop haar haar had laten permanten, herkende Frits Jacqueline niet meer. Lachend: “Hij stelde zich opnieuw voor.”

“Frits bracht leven in de brouwerij. Ik weet nog dat Frits een grote groente- en fruitbus had omdat hij zijn eigen zaak had. Om twaalf uur ging de koffiebar dicht en dan gingen alle fietsen in de bus en dan bracht Frits iedereen thuis. Mij bracht hij als laatst thuis en dan zaten we nog uren te kletsen. We hadden een klik.”

Frits: “We hadden als Youth For Christ Hilversum niet veel op de bank staan, maar elke week kwam er wel een band of een cabaretier langs.”

Leven aan Jezus
Frits en Jacqueline zaten in een traditionele kerk, maar kwamen in Amsterdam in aanraking met Youth With A Mission. Frits was waar wel geïnteresseerd in en ging eens in gesprek. Jacqueline: “Toen belde hij me plotseling op en zei: ‘Ik heb mijn leven aan Jezus gegeven.’ Dat verbaasde mij wel, omdat Frits altijd al open was over het geloof. Maar ik zag wel dat er iets in Frits veranderd was.”

Het waren samenkomsten waar spreker Floyd McClung aanwezig was. “Mensen zongen daar met hun handen in de lucht. Maar ik dacht: ‘Ik laat ze lekker omlaag.’ Toch had ik er geen moeite mee. Mensen waren oprecht en dat raakte mij wel.” Zijn christelijk gereformeerde dominee wilde graag met Frits in gesprek, maar Frits vond dat het nu tijd was om ‘aan de andere kant’ te gaan kijken. Ondanks zijn kritische houding naar de dominee, was er altijd wederzijds respect. “Ik geloofde eerst verstandelijk, maar nu meer vanuit mijn hart. Daarna ben ik stapsgewijs gaan groeien.”


Jacqueline: “Ik was zelf best theoretisch aangelegd, maar bij Frits vond ik het zo leuk dat hij erg praktisch was. Hij zocht altijd naar manieren om mensen te helpen.” Uiteindelijk zijn ze ook in de Bijlmer gaan wonen met de visie om de buurt te bereiken. Jacqueline had een kinderbijbelclub aan huis en Frits maakte praatjes in de buurt. Daarbij hadden ze regelmatig bijzondere ontmoetingen, waarbij mensen ook daadwerkelijk een ontmoeting kregen met Jezus.

Faciliteren
Jacqueline: “Frits ziet de dingen en neemt initiatief, maar mijn kracht is om te faciliteren. We vullen elkaar goed aan. We hebben een mooie wisselwerking.” Frits: “We wilden altijd klaarstaan voor andere mensen. Een rijk leven met een dikke Tesla ambieerde ik nooit.”

Frits had ook een periode dat hij voor zijn werk wasmachines verkocht. Ook daar had hij bijzondere gesprekken met mensen over het geloof. 

Gebroken vrouwen
Totdat er een boekhandel kwam in hun kerk Berea, waar Frits en Jacqueline konden werken. Daar kwamen ze regelmatig in contact met mensen die een praatje kwamen maken en soms hun hele leven voor hen uitstortten. Jacqueline: “Ik merkte ook wel dat veel vrouwen naar Frits trokken en dat hij het Vaderhart van God sterk vertegenwoordigde en dat daar genezing plaatsvond. 

Voor ons kwam toen de eyeopener dat Frits, ook al is hij een man, geroepen is voor zulke vrouwen. Dat wilden we niet in die mate inkaderen, dat we zijn roeping daarmee beperkten. Ik vertrouwde Frits daar zeker in. Hij is overigens altijd zorgvuldig geweest in hoe hij dit aanpakte.”

Frits: “Ik zou nooit met een onbekende vrouw apart in een ruimte gaan zitten. Maar als we dames goed kennen, dan is dat anders. Dan kan mijn vrouw me zeker vertrouwen.”

“Wij zijn nooit types geweest die bij de belangrijke mensen in de ‘greenroom’ willen zitten. We waren op de plekken waar de informele contacten zijn en waar we contacten konden leggen en er voor mensen konden zijn.”

De Wallen
Op den duur kwam Frits in contact met een Russische zendelinge die naar de Wallen wilde om daar Russische vrouwen te bereiken. Toen ging Frits een keer mee. “Dat deed ik op mijn vrije dag, om haar te supporten. We kwamen daar eigenlijk nooit. Vanaf het begin was het succesvol, want er ontstonden hele mooie gesprekken. Dat verraste me wel, ze accepteerden mij als man. 

Toen die zendelinge weer naar Rusland terugging, vond ik dat eigenlijk wel jammer. We hadden contacten opgebouwd en ik vond het zonde als die contacten niet meer zouden voortbestaan.”

Jacqueline was niet echt een type ervoor om in de drukte de ramen langs te gaan. Op bijzondere wijze kwam Frits iemand anders tegen die meewilde en daarnaast kreeg hij al snel een stagiaire op zijn pad. “Dat gaf de impuls om de stichting te gaan starten. Andere stichtingen vonden ons maar onprofessioneel, omdat Frits een man was, en omdat we te nauw betrokken waren in het leven van de cliënten.”

Frits: “Ja, dat noemen ze ‘professionele afstand.’ Ondertussen at Jezus ook met de mensen. Ik vind het onzin.”

Onrecht
Bij Bright Fame is Frits het gezicht van de stichting naar buiten toe, terwijl Jacqueline veel meer ondersteunend en organisatorisch te werk gaat. Ze vertelt: “Ik breng de structuur, en Frits het leven in de brouwerij. 

Ik wil het liever klein en overzichtelijk houden, terwijl Frits altijd nieuwe dingen wil. Je staat soms aan twee verschillende kanten. Ik heb geleerd om mee te bewegen, maar daar zit je niet altijd op te wachten.” Frits: “En ik zit niet altijd te wachten op structuur.”

Frits: “Ik kan niet accepteren hoe het er in deze wereld aan toegaat. Denk aan de toeslagenaffaire, je zou maar zo’n slachtoffer zijn. Al die kinderen die zwaar de dupe zijn. Dat stukje onrecht kan ik moeilijk accepteren. Daarom wil ik vaak nieuwe stappen zetten om mensen te helpen.”

Werk en privé
“Ik zet graag stappen en dan vertrouw ik dat God het verder in beweging zet en erin voorziet. Ik ben niet het type dat gaat zitten rekenen tot al het geld bij elkaar is en dan pas een stap durft te zetten.

En nog iets: waar staat in de Bijbel dat werk en privé gescheiden moeten zijn? Als iemand in de problemen zit en mij in het weekend opbelt, moet ik die dan laten zitten? Ik geloof daar niet in. En ik ben ook hoopvol over een jonge generatie die opstaat. Ik spreek weleens bij de Bijbelschool van Royal Mission en dan zie ik jogneren die elkaar uitdagen om radicaal te leven in het opkomen voor de zwakkeren. Dat vind ik geweldig!”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen