Frits Rouvoet breekt het brood met sekswerkers bij Coming Together: “We zijn enorm betrokken bij elkaar”

Sinds het najaar van 2020 komen Frits Rouvoet en medewerkers van stichting Bright Fame samen met vrouwen in de prostitutie. Ze houden een laagdrempelige dienst, waarbij ze vooraf uitgebreid eten. Dit heet Coming Together. Daardoor ontstaat er een hechte gemeenschap. “Dit is eindelijk een plek waar de vrouwen niet sterk hoeven te zijn en te vechten. Ze kunnen zichzelf zijn.” Rouvoet vertelt hoe uit deze gemeenschap zeer bijzondere ontmoetingen en ook wonderen voortkomen.

“Het idee bestond al enkele jaren geleden, toen we met Spaanstalige vrouwen samenkwamen. Ook zijn er bijeenkomsten geweest met Hongaars-taligen. Maar sinds oktober, toen de coronacrisis erger werd, besloten we om dit te doen met Oost-Europese meisjes. We dachten: we beginnen gewoon.”

“Ik zie Coming Together niet als een kerk, maar sommige mensen vergelijken het met een huiskerk. Maar we zijn er om elkaar te bemoedigen en er voor elkaar te zijn. Vanaf de eerste avond was iedereen heel open. Er is een openheid om er praktisch voor elkaar te zijn, maar ook bijvoorbeeld om samen te bidden en God te zoeken.”

Opheffen lockdown
De meeste vrouwen die komen, zitten na het opheffen van de lockdown weer opnieuw in de prostitutie. Ze konden de hoge huren alleen nog betalen met het werk als sekswerker. Toch is iedereen blijven komen naar Coming Together. “Ik vind het zo bijzonder, de vrouwen doen hun best om er steeds te zijn. Elke keer horen ze het evangelie en als groep groeien we samen. Voor degenen die niet kunnen komen, hebben we ook een livestream.”

“Iedereen heeft wel iets te delen of meegemaakt. Zoals in Korinthe beschreven staat: ‘Eenieder heeft iets.’”

“Wat we tijdens de avond doen is kort een stukje delen en dan gaan we samen in gesprek. Het is nooit eenrichtingsverkeer, dat vind ik zo mooi. Iedereen heeft wel iets te delen of meegemaakt. Zoals in Korinthe beschreven staat: ‘Eenieder heeft iets.’”

Juist door de gesprekken, kunnen ze elkaar verder helpen, zegt Frits. “Een meisje leerde bijvoorbeeld dat je overal mag bidden. Ze dacht dat het alleen in de kerk mag. Dan denk je misschien: ‘Meisje, dat is toch logisch?’ Maar ze wist het niet. Dankzij de bijeenkomsten, bidt ze nu ook thuis. Ze is er zo blij mee.”

“Ze nam laatst ook haar moeder mee, die dankbaar is dat haar dochter op deze plek komt. Ze hoort veel verhalen.”

Feestje
De groep grijpt veel mogelijkheden aan om een feestje te vieren, zegt Frits. “We hebben laatst ook een ‘gender reveal-party’ gevierd. We grijpen het aan, want het is een mogelijkheid om met meiden in contact te komen en samen iets leuks te doen. We maken er echt iets leuks van.”

Daarbij betrekken de dames hen ook bij hele persoonlijke dingen. “Eén van de hoogzwangere dames belde me en zei: ‘Mijn vliezen zijn gebroken en ik heb zo’n pijn, wil je voor mij bidden?’ Natuurlijk wilde ik dat. Ik bad Gods goedertierenheid en gunstbewijzen over haar heen en twee uur later werd het kind geboren.”

“Allemaal fotootjes, gevouwen handjes en hartjes in de app. De betrokkenheid bij elkaar is enorm.”

“Dan zie je vervolgens dat de hele groep daarbij betrokken is. Allemaal fotootjes, gevouwen handjes en hartjes in de app. De betrokkenheid op elkaar is enorm.”

“We vieren ook samen Kerst en Pasen en we besloten samen Avondmaal te vieren. Het is een groep die allemaal Jezus heeft aangenomen en met Hem verder wil gaan. Ook de dames die nog in de prostitutie werken, komen direct na het werk naar ons toe.”

“Ik denk dat God wel een weg heeft voor alle dames om uit de prostitutie te komen, maar wij moeten die weg voor hen vinden. Maar veel dames zijn wel bezig, bijvoorbeeld door te solliciteren.”

“Afgelopen vrijdag sprak ik met de dames over de eerste gemeenten en hoe die bij elkaar betrokken waren en regelmatig samenkwamen.”

Praktijk
Dit konden ze meteen in de praktijk brengen, vertelt Frits. “Eén van de dames is namelijk van de trap gedenderd en heeft haar been op drie plaatsen gebroken. We helpen haar natuurlijk praktisch, maar ze heeft ook oplopende schulden.”

“Toen besloten we met z’n allen om voor haar te gaan bidden. Omdat we niet fysiek langs konden gaan, gingen we videobellen. Toen hebben we met z’n allen genezing uitgesproken. Dat is met elkaar optrekken en in actie komen. Zo wordt Jezus zichtbaar in onze omgeving.”

Kwetsbaar opstellen
Coming Together is een plek waar je tot rust kan komen en jezelf kan zijn, vertelt Frits. “Je kunt je kwetsbaar opstellen, juist in een wereld waar je altijd leert om sterk te zijn. Hier kun je eerlijk zijn over je moeilijkheden. Een vrouw zei eerlijk: ‘Als ik gewerkt heb, voel ik me vies als ik thuiskom.’ Dat is heel eerlijk.”

“Een vrouw zei eerlijk: ‘Als ik gewerkt heb, voel ik me vies als ik thuiskom.’ Dat is heel eerlijk.”

“Uit deze groep zijn er twee mensen gedoopt. Eén van hen is nu even terug achter het raam. Dat doet mij veel pijn, maar aan de andere kant staat er nergens in de Bijbel dat je pas mag dopen wanneer je alles op de rit hebt. Als de schulden op je af komen, heb je soms geen andere mogelijkheid. Maar samen zetten we de schouders eronder en geloven we dat er voor alle dames een toekomst is in vrijheid. Daar blijven we voor gaan.”

Wil je dit bijzondere werk steunen? Klik hier!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen