Kantoor van Frits Rouvoet is in roerige tijden een veilige haven voor sekswerkers: “Er ontstaat een hechte gemeenschap”

De coronacrisis heeft het seksbezoek op De Wallen in Amsterdam compleet stilgelegd. Sindsdien is het ongekend druk op het kantoor van Frits Rouvoet van Bright Fame. “We hebben tijdens de eerste lockdown meer dan 200 vrouwen op het kantoor gehad. Dat is ongekend.” In dit artikel vertelt hij wat er gaande is onder de vrouwen, de community die ontstaat en ook de honger naar God.

Hij vertelt. “Wat je ziet is dat de vrouwen hun leven proberen op te pakken. Er is een gemeenschap aan het ontstaan. Vrouwen zorgen voor elkaar en weten ons kantoor te vinden.”

“Op het dieptepunt van de lockdown hoorde je verhalen van vrouwen die zeiden: de muren komen op ons af. Alles op Netflix heb ik al gezien, ik word steeds depressiever en krijg heftige herbelevingen van wat ik in mijn leven heb meegemaakt.” Daardoor komen de vrouwen graag naar het kantoor van Frits, vertelt hij. “Ze komen even gezellig een bakje doen met wat lekkers erbij en ondertussen even lekker praten.”

Het heeft het leven van Rouvoet in sterke mate veranderd. “Ja, totaal! Ik was altijd meer op straat, of in het buitenland. Ik maakte veel missiereizen, of sprak veel in kerken of bij jeugdgroepen. In deze tijd heb ik meer zitvlees nodig. Dat is niet echt mijn ding, ik ben altijd in beweging. Maar ondertussen komen de dames wel naar ons toe, dus dat is heel fijn.” 

“Op het kantoor is de aanloop veel groter geworden. Honderden vrouwen zijn hier geweest. Een deel blijft komen voor hulp of voor de gezelligheid.”

“Op het kantoor is de aanloop veel groter geworden. Honderden vrouwen zijn hier geweest. Een deel blijft komen voor hulp of voor de gezelligheid. We hebben ze helpen solliciteren, cv’s met ze opgesteld en met hen gereageerd op vacatures. We bewegen mee. Als er een persconferentie van het kabinet kwam, ondernamen we gelijk actie om daarop te anticiperen.”

Hechte gemeenschap
Ondertussen is er een hechte gemeenschap aan het ontstaan tussen de vrouwen, vertelt Frits. “We zijn een soort Alpha Cursus begonnen. Sommige vrouwen die ik al een tijdje niet meer had gezien, haken ineens aan. Of vrouwen waar we intensief contact mee hebben. We zijn samen het lichaam van Christus. Dat is wat ze ook ervaren.”

“Ik weet niet of ze het allemaal honderd procent doorhebben, maar ze zitten in een groeiproces. Zijn al deze vrouwen bekeerd? Dat is een vraag waar ik geen antwoord op heb. Wat is precies een bekering? Is dat vooraan in de kerk een zondaarsgebed bidden? Of is dat een verlangen dat ontstaat in je hart naar God? Ik laat dat los.”

“Een vrouw van 32 jaar oud had laatst De Uitnodiging gelezen van Paul Young, en zei: ‘Hoe jij al die jaren naar mijn raam kwam en mij even groette, dat doet me denken aan de Hoofdpersoon in het boek. Je bleef altijd geduldig. Nu ben ik aan het veranderen en ben ik opener en meer in balans.’”

“Wat is precies vrucht? We hebben in de afgelopen jaren zo’n vijftig vrouwen gedoopt, en daar komen er binnenkort een paar bij. Maar is dat dan de ultieme vrucht?”

Wat is precies het dragen van vrucht, in het werk wat Frits doet. Hij reageert. “Wat is precies vrucht? We hebben in de afgelopen jaren zo’n vijftig vrouwen gedoopt, en daar komen er binnenkort een paar bij. Maar is dat dan de ultieme vrucht? Of zijn dat de tijden dat je steeds langs de ramen liep en geduld had op momenten dat mensen niet leken te veranderen? Als je het hebt over oogsten, dan kun je wel zeggen dat het afgelopen jaar een jaar was met een grote oogst. Maar dat we er altijd voor de vrouwen waren, vind ik zeker ook zo belangrijk.”

Hij vertelt over de ‘coming together avonden’ en hoe die eruitzien. “Dat zijn hele mooie bijeenkomsten, met kleine groepjes. We zijn samen aan het groeien en ik voel dat ik zelf ook meegroei. Ik leer enorm van de dames.”

“Ik vind vrouwen die misbruikt zijn en totaal aan de grond zaten, en nu zo veerkrachtig zijn, enorm inspirerend. Het is makkelijk om een oordeel te vellen over het feit dat ze sekswerk gingen doen, maar dat is erg makkelijk gezegd als je in veel makkelijkere omstandigheden bent opgegroeid.”

Eten
“Verder eten we ongelofelijk lekker met elkaar. Ik hou van koken en op vakanties kook ik altijd. Dan eten we Roemeens, Hongaars of Bulgaars. Dat vind ik heel erg leuk. Maar op deze avonden kook ik samen met één van de vrouwen. Dan vertelt ze wat ik moet doen en dan werken we samen. Ik vind het belangrijk om het leven samen te delen. Je bent de vader voor hen die ze nooit hebben gehad.”

“We delen alles, ook in de noden, we bidden voor elkaar en daarnaast is er een hoop gezelligheid.”

“We delen alles, ook in de noden, we bidden voor elkaar en daarnaast is er een hoop gezelligheid. Dat is een prachtig, rijk leven.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen