Frits Rouvoet leerde door zijn gokverslaving dat ieder mens een maatje nodig heeft: “Je leven openen voor de ander, dat is de sleutel”

Frits Rouvoet had een fase in zijn leven als gokverslaafde ‘dat elke stap die hij zette, een stap naar beneden was’. Een heftige tijd, maar ook eentje waar hij uitgekomen is. “Ik heb geleerd dat elk mens iemand nodig heeft die ervoor zorgt dat je weer kunt dromen. Je hebt een maatje nodig. Daarom vraag ik vaak aan christenen: ‘Is het nu zo moeilijk om iemand in je leven te hebben waar je geïnteresseerd in bent en mee optrekt?’” Hij laat zien waarom de wereld er heel anders uit zou zien als we allemaal iemand op sleeptouw nemen.

Een video van het Detroit Youth Choir is iets dat Rouvoet sterk raakt. Het is een video van jongeren uit kansarme buurten, die samen op een groot podium zingen, waarbij de hele wereld toekijkt. Het inspireert hem. “Het is zo ontroerend om jongeren met weinig toekomstverwachting te zien stralen. De organisator van dit project heeft de middelen bij elkaar gekregen.”

“Hij zegt in de video: ‘Je hebt één iemand nodig die in jou gelooft, zodat jij je droom kan gaan verwezenlijken.’ Dat sprak me zo ontiegelijk aan! Het ontroert mij. Het geeft ook herkenning aan wat we hier op de Wallen doen. We zien de dames niet als prostituees in lingerie, maar we zien vrouwen die God gewild en bedoeld heeft. Het zijn geen ongelukjes.”

“Ik zie de dames als mensen waar God een prachtig plan mee had. Mensen die God geschapen heeft.”

Dief van zijn eigen volk
Het verhaal van Zacheüs spreekt Rouvoet in dit kader altijd sterk aan, zegt hij. “Hij was een klein mannetje, staat er. Waar slaat het op om dat zo te noemen? Misschien was hij wel een lilliputter en werd hij daarmee gepest. Ik kan me goed voorstellen dat hij slim was op school en een mooie baan kreeg bij de belastingen en toen dacht: ‘Nu is het mijn beurt, ik heb de macht.’ Dat zou zo maar kunnen.”

“Zacheüs werd een dief van zijn eigen volk. Hij klimt in de boom als een volwassen man, om maar niet zichtbaar te zijn. Dan komt Jezus bij de boom en Hij heeft geen aandacht meer voor de menigte, hij zag alleen nog Zacheüs.

Dan komt ‘de kerk’ van die tijd in verzet. Ze spreken er schande van dat Jezus in het huis van een zondaar zit. Maar Zacheüs komt tot inkeer, geeft viervoudig terug aan diegenen van wie hij teveel nam en wil de helft van zijn geld verdelen onder de weduwen en de wezen. Dat is nog al wat. Hier zie je dat Zacheüs ten diepste heel gul was.”

Gokken
Rouvoet herkent zich erin. “Ik ben verslaafd geweest aan gokken en ik weet hoe schaamte en liegen een onderdeel van je leven kunnen worden. Ik zag geen toekomst meer. Het enige wat ik dacht, was: ‘Wat is de volgende stap naar beneden?’ Ik schaamde me. Maar van binnen was ik nog steeds het jochie dat niets liever wilde dan anderen helpen.”

“De meeste vrouwen die we ontmoeten op De Wallen, hebben geen dromen meer. Hun dromen zijn gebroken. Onze taak is om het verschil te maken in het leven van die ene, zodat ze weer bij hun droom en bestemming komen.”

“Ik ben niet tegen evangelisatie, conferenties en Bijbelscholen, helemaal niet. Dat moeten we blijven doen. Maar is het nou zo ontiegelijk moeilijk om als christenen geïnteresseerd te zijn in iemand en diegene mee te nemen om te kijken wat je voor zo iemand kunt betekenen?”

“Daar heb je geen Bijbelschool voor nodig! Het is gewoon geïnteresseerd zijn. Soms helpt het om al na te denken: ‘Waarom is die buurman zo vervelend? Waarom staat die dronken man zo om zich heen te schelden, waarom gedraagt iemand zich zoals hij zich gedraagt?’”

“De meeste mensen hebben niet gekozen om hun leven te verknallen. Daar zijn aanleidingen toe. Ga naast die persoon staan en zie de wortel ervan. Als we zo naar onze naasten kijken, dan komt er verandering.”

Keuze maken
Hij geeft een tip hoe je dit kunt oppakken. “Het begint met een keuze. Ik heb altijd gekozen om De Wallen op te gaan. In Job 22:28 staat dat als jij een goede keuze maakt, dat God je gaat volgen en Zijn licht gaat schijnen op de wegen die je gaat.”

“Ik maak een keuze om morgenavond weer de straat op te gaan en ik heb de ervaring dat God met me meegaat. Alleen als ik die keuze maak om te gaan, heb ik bijzondere ontmoetingen.”

“Regina Mack-Nack is gaan koken voor haar kansarme buren. Ze is dat gaan doen, uiteindelijk verzorgt ze nu 2000 gezinnen in Amsterdam. Elke keer schijnt Gods licht op de volgende stap. Het begint in het klein, bij die ene.”

[/mepr-show]

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen