Gebedsboerderijen voor in tijden van opwekking en mogelijke verdrukking: “Dit zijn nieuwe wijnzakken”

Gebedsboerderijen zien ontstaan in het hele Mediterraanse gebied. Dat is onderdeel van de visie van de Nederlandse Rosanne en de Italiaanse Antonio, zendelingsechtpaar in Griekenland. “We willen plekken creëren waar christenen als gemeenschap kunnen samenleven in tijden van verdrukking en tijden van opwekking”, vertelt Rosanne. Al 12 jaar is ze fulltime betrokken bij de gebedsbeweging, waarvan 3,5 jaar bij de International House of Prayer in Kansas City en 8,5 jaar bij de ‘Tabernacle’, het huis van gebed bij Jeugd met een Opdracht in Amsterdam. Vorig jaar oktober trouwde ze met de Italiaanse Antonio.

“Zes jaar geleden kreeg Antonio visie voor gebedsboerderijen. Hij wilde God ontmoeten op een plaats van rust. Daarna ontmoette hij steeds meer mensen met hetzelfde idee. Zo groeide de visie op een heel natuurlijke manier”, deelt Rosanne.

“Een gebedsboerderij kan veel verschillende vormen aannemen en er zijn verschillende namen voor: christelijke ecodorpen, moderne kloosters, een neo-monastieke beweging, een apostolisch centrum op een stuk land…. Het gaat erom dat je een christelijke gemeenschap bent die zelfvoorzienend is.”

Kloppend hart
Er zijn veel manieren voor gebedsboerderijen om zelfvoorzienend te zijn volgens Rosanne. “Het kan bijvoorbeeld een biologisch winkeltje zijn, een pluktuin, een theewinkel, een bed & breakfast of een filmschool. De mogelijkheden zijn oneindig. Er is één ding dat bij alle gebedsboerderijen onmisbaar is, het kloppend hart van elke gemeenschap is gebed.”

Plek van rust
Rosanne en Antonio hebben contact met meerdere initiatieven van gebedsboerderijen in verschillende landen. “We kennen mensen die begonnen zijn in landen als Turkije, Spanje en Italië.

Zelf zijn we nu twee keer in Lesbos geweest. Vrienden zijn daar een soort gebedsboerderij gestart; een community waar vluchtelingen bij elkaar komen. Overdag plukken ze courgettes en andere groenten en ondertussen doen ze mee met gebed en krijgen het geloof mee. Na een traumatische ervaring is dit een plek van rust voor hen.

Hier in Griekenland hebben we ook een stuk land gezien van 37.000 m2, met 800 amandelbomen, 3 appartementen en een waterbron voor maar 150.000 euro. Daar zou je ook een gebedsboerderij kunnen beginnen. Je zou de opbrengst van de amandelbomen kunnen ruilen en daarvan kunnen leven.

Misschien zijn er mensen die denken: ik heb helemaal geen ervaring met groente kweken o.i.d., hoe kan ik dan een gebedsboerderij beginnen? Maar volgens Rosanne hoeft dat geen probleem te zijn.

“Wij hebben beiden geen groene vingers, we hebben nog nooit een tomaat gecultiveerd. Maar we zijn visionair en houden van training en gebed. Om een gebedsboerderij te beginnen hoef je geen boer te zijn.”

Netwerk
Rosanne en Antonio hopen steeds meer initiatieven te leren kennen en met elkaar te verbinden. “Wat wij onder andere willen, is een netwerk ontwikkelen en een platform aanbieden. We hopen steeds meer mensen te ontmoeten met dezelfde visie om van te leren of die we verder kunnen helpen.

Ook willen we naar plekken toegaan en mensen bemoedigen; hen helpen de focus scherp te houden op gebed. Daarnaast hopen we investeerders te leren kennen, zodat we samen onze krachten kunnen bundelen.”

“het is een plek waar je opgeladen wordt en van daaruit kun je worden uitgezonden, de wereld in.”

Kritische vragen
“Soms krijgen we kritische vragen over onze visie voor gebedsboerderijen”vertelt Rosanne. “Bijvoorbeeld of je je niet isoleert door op een gebedsboerderij te leven. Dat is niet zo. Het is een plek waar je opgeladen wordt en van daaruit kun je worden uitgezonden, de wereld in.

Herrnhut is daar een goed voorbeeld van. Er was daar een ritme van gebed. Het was een plek waar vluchtelingen woonden. Uiteindelijk is daar de eerste zendingsbeweging van de protestantse kerk uit geboren.”

Voorbereiden
Deel van de visie van Rosanne en Antonio is dat ze de kerk willen voorbereiden op de tijd die komen gaat. Ze geloven dat we in de eindtijd een grote opwekking gaan zien, maar dat het tegelijkertijd een moeilijke tijd zal worden. Gebedsboerderijen zouden een vorm van kerk kunnen zijn die dan heel goed van pas komt.

Rosanne: “Bij het concept van een gebedsboerderij is het gemakkelijker in tijden van crisis samen te blijven komen. Maar ook in tijden van opwekking is het gemakkelijker om op zo’n plek bijvoorbeeld mensen te discipelen.”

Grote en ontzagwekkende dag van de Heer
Over wat de Bijbel zegt over een tijd van opwekking die met moeilijkheden gepaard gaat, verwijst Rosanne naar Joël 2. “In Joël 2:28-29 staat dat in de laatste dagen God Zijn Geest zal uitstorten op alle vlees. Dat gaat over een opwekking in de eindtijd. Even verder in vers 31 gaat het over de ‘grote en ontzagwekkende’ dag van de Heer. In het Engels staat daar: ‘the great and terrible day of the Lord’. 

Het dus zal zowel een geweldige als een verschrikkelijke tijd zijn. Geweldig zal het zijn, omdat God Zijn Geest zal uitstorten in grote mate en heel veel mensen tot bekering zullen komen. Tegelijkertijd zal het verschrikkelijk zijn, omdat de oordelen van God over de aarde komen, maar ook omdat de vijand tekeer gaat en er veel christenvervolging zal zijn.”

“Het is belangrijk dat we onze olielampen vullen.”

Coronacrisis
Zou de coronacrisis er een teken van kunnen zijn dat die tijd steeds dichterbij komt? Rosanne: “We moeten de urgentie voelen van de tijd waarin we leven. De pandemie zou een wee kunnen zijn van de eindtijd.

Veel mensen zeggen: ‘Het komt straks allemaal weer goed’. Of: ‘Als corona voorbij is…’ Maar als het een wee is van de eindtijd, zullen de dingen niet meer teruggaan naar hoe ze eerder waren. Als corona voorbij is, is de kans groot dat er een volgende wee komt.”

Nieuwe wijnzakken
Nu de tijden zo veranderen, lijkt de manier van hoe we tot nu toe kerk deden ook niet meer goed te werken. Rosanne: “Tijdens de pandemie zagen we al iets van hoe de manier van kerk zijn verandert. Veel mensen begonnen online diensten te kijken of zijn online gaan samenkomen. De oude wijnzakken van hoe we kerk deden, zijn aan het scheuren. Het huidige kerksysteem breekt af.

Tijdens de lockdown zag je al dat steeds meer diensten online waren. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook niet eeuwig via Zoom blijven samenkomen. Er zullen steeds meer nieuwe uitingen komen van kerk zijn, nieuwe wijnzakken. Het concept van gebedsboerderijen is er daar een van.”

Financieel systeem
De nieuwe vormen van kerk zijn zullen steeds meer hun weg vinden, ondanks het wereldse eindtijdssysteem dat aan het opkomen is, legt Rosanne verder uit. “In het boek Openbaring staat dat er een financieel systeem komt waar we als volgelingen van Jezus niet aan kunnen deelnemen.

Een tijdelijke oplossing zou dan kunnen zijn dat we zelfvoorzienend worden totdat Jezus terugkomt. Je kunt het vergelijken met Jozef die voorraadschuren vulde voordat er hongersnood uitbrak. Het is belangrijk dat we voorbereid zijn.

Ook kun je het vergelijken met Noach. Mensen vonden Noach gek, omdat hij een ark bouwde. Zo denken mensen misschien dat wij gek zijn, omdat we visie hebben voor gebedsboerderijen. Maar er komt een dag dat alles op zijn plek zal vallen”, besluit Rosanne. “Het is belangrijk dat we onze olielampen vullen. We willen ons klaarmaken voor wanneer er zielen het Koninkrijk binnenkomen.”

Voor meer info of om het werk van Antonio en Rosanne te ondersteunen, klik hier.

Bekijk hier een video over de visie voor gebedsboerderijen:

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen