Gelovige en zoekende tieners uit Heerhugowaard ontmoeten God op een tienerkamp: “Tranen liepen over de wangen”

Jeugdleider Bryan Haboldt uit Heerhugowaard ziet hoe God een krachtig werk doet in zijn stad. In samenwerking met Teen Challenge bereikt de kerk Sjaloom Heerhugowaard veel tieners van de straat. “Ze maken niet vaak mee dat iemand tijd voor hen maakt en vraagt: ‘hoe is het met je?’” Veel van hen komen in aanraking met God, met vorige week als hoogtepunt een zomerkamp, waar God krachtig werkte.

Elke vrijdag organiseert Sjaloom Heerhugowaard een tieneravond voor tieners uit de kerk. Naast dit jeugdwerk, heeft de kerk ook ‘The Gate’, een gebouw waar tieners van de straat heen kunnen om te ‘chillen.’ “Ze kunnen daar poolen, tafelvoetbal spelen, of huiswerkbegeleiding krijgen. Tegelijkertijd bouwen we relaties met hen op. Er komen zowel christelijke als niet-christelijke tieners.”

Inmiddels is de overloop tussen de tieneravond – waarbij aanbidding en een woord uit de Bijbel is – en The Gate steeds kleiner geworden. Veel tieners die geen christelijke achtergrond hebben, gaan inmiddels naar de tieneravonden.

Goede relaties
Bryan vertelt. “Wat ik bij de tieners zie, is dat ze hunkeren naar goede relaties. Ze willen daarbij gehoord worden. Veel tieners vertellen bij ons dingen die ze thuis niet kunnen vertellen, of niet met vrienden durven te bespreken. Dat gaat over zaken als zelfmoordgedachten, ongewenste zwangerschappen of problemen op het werk. Soms schrikken we daarvan.”

“We verbazen ons er ook over dat ze het niet durven te vertellen tegen hun ouders of docenten. Maar ze voelen bij ons die veiligheid en oprechte interesse wel. Daarbij bidden we ook voor de tieners.”

“Onze kerk is een Pinkstergemeente en evangeliseren op straat is voor mij vrij gewoon. Maar deze manier van evangeliseren is nieuw voor mij. In plaats van direct een boodschap over te brengen, gaan we nu naar de skatebanen en sportparken, om relaties op te bouwen. Daarbij vragen we: hoe gaat het met jou, en op school en thuis? Élke week hebben we ongelovige tieners op de jeugdavonden.”

Veel tieners drinken tijdens de aanbidding een colaatje, terwijl tieners van de kerk God aandachtig aan het aanbidden zijn. “We zeggen niet tegen die tieners: ’Je moet stil zijn’. Maar we leggen wel uit dat we God samen aanbidden. Het is mooi hoe tieners vriendschappen opbouwen, en die connecties komen ook terug wanneer ze elkaar weer op school zien.” Een van de tieners die op deze wijze tot geloof kwam, is inmiddels een jeugdleider. Bryan is enthousiast over de vrucht die hij ziet

Tienerkamp
Vorige week organiseerde Sjaloom met Pinkstergemeente ‘City Light’ Alkmaar een tienerkamp. “We hadden ook een aantal tieners mee van The gate. Dat is een grote stap voor hen. Ze werden in het diepe gegooid. Maar er ontstonden hechte vriendschappen, en iedereen heeft stappen gemaakt in het geloof.”

Ook kregen tieners speciale woorden van God, die in sommige gevallen echt raak waren. “We hebben ook tieners opgeroepen om hun harten van het slot te halen. Sommige gebieden van je hart kunnen – juist door corona – dichtgegaan zijn. We hebben de tijd genomen en tieners konden Gods liefde toelaten om zich weer te laten vullen.”

“Tijdens de diensten tijdens aanbidding zag je bij vele tieners de tranen over hun wangen rollen, zowel bij jongens als bij meisjes.”

Keihard nodig
Bryan doet tot slot nog een oproep. “De tieners hebben ons keihard nodig. Creëer een plek voor hen, ga in gesprek, wees er voor ze. Je hoeft niet cool te doen, of iets dergelijks. Wees gewoon jezelf. Tieners willen echtheid.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen