Gert-Jan Segers roept ‘wantrouwende’ christenen op: “Vertrouw de goede intenties van de overheid”

CU-politicus Gert-Jan Segers signaleert dat veel christenen kritisch en wantrouwend zijn tegenover de coronamaatregelen van de overheid. Vooral strenge regels rondom samenkomen, de mondkapjes en de mogelijke komst van een vaccin, zorgen voor veel kritische vragen. CU-leider Gert-Jan Segers doet in een speciale Q&A op Facebook een oproep: “Vertrouw ons erin dat onze intentie goed is.”

Segers vertelt dat hij vorige week een blog schreef, waar vele reacties op kwamen. Waaronder ook veel wantrouwende reacties, wat hem zorgen baarde. “Ik denk vaak: hoe komen we hier nou uit? Ik geloof dat het kan als we in gesprek blijven met elkaar. Daarom start ik deze Q&A.”

“Daarbij denk ik dat we één stap terug moeten doen en tegen elkaar moeten zeggen: ‘Corona bedreigt de volksgezondheid, laten we er oprecht op vertrouwen dat de overheid wil dat iedereen gezond is – en dat het goed met ons gaat.'”

“Daarbij denk ik dat we één stap terug moeten doen en tegen elkaar moeten zeggen: ‘Corona bedreigt de volksgezondheid, laten we er oprecht op vertrouwen dat de overheid wil dat iedereen gezond is”

“Natuurlijk mag je kritische vragen stellen en zijn er ook veel fouten gemaakt. Achteraf gezien waren we op momenten zó gefocust op de intensive care, dat de aandacht voor verzorgingstehuizen tekortschoot. Daarin zijn fouten gemaakt. Maar ik hoop dat we blijven geloven dat er nooit de intentie was om elkaar dwars te zitten. We hebben met de beste intenties ons werk gedaan.”

Noodwet
Veel vragen gaan ook over de noodwet die in de maak is. Trekt minister De Jonge hiermee alle macht naar zich toe? Volgens Segers is dat niet het geval. Hij wijst erop dat de wet zou moeten voorkomen dat burgemeesters kunnen doen wat ze willen. Juist de wettelijke basis, zou een bescherming zijn van grondrechten.

“Daarbij kan de minister alleen maatregelen nemen die door het parlement gecontroleerd worden. Dus dat het buiten-parlementair zou zijn, is onjuist.”

Mondkapjes
De kritiek op mondkapjes, begrijpt Segers enigszins, zegt hij. “Ik zit ook weleens in een trein die bijna helemaal leeg is, waarbij ik dan denk: ‘Dit heeft niet heel veel zin.’ Maar toch doe ik het, het is een kleine moeite en hiermee neem je het zekere voor het onzekere.”

“Omdat veel kenners zeggen dat het mondkapje wel degelijk helpt, is het belangrijk dat we het in het belang van kwetsbare mensen blijven gebruiken.”

Vaccins
Er wordt nu naarstig gezocht naar vaccins, vertelt Segers. Ook daar zijn veel kritische vragen over. “Als het er is, wordt het getest en onderzocht. Voor ons is het belangrijk dat het aan de hoogste ethische standaarden voldoet.”

“Wij vinden wel – en dat is ook de visie van het kabinet – dat we mensen niet kunnen verplichten om een vaccin te nemen.”

“Wij vinden wel – en dat is ook de visie van het kabinet – dat we mensen niet kunnen verplichten om een vaccin te nemen.”

“Persoonlijk geloof ik dat er medische kennis en middelen kunnen zijn waar God in voorziet. Als het voldoet aan alle standaarden, dan ben ik geneigd om God ervoor te bedanken en er gebruik van te maken.”

Maatregelen
Tot slot gaat Segers in op de kritiek dat de IC’s nu leeg zijn, waardoor de maatregelen wat overdreven overkomen. Maar volgens Segers zijn de maatregelen er om een nieuwe golf te voorkomen.

Bekijk het hele verhaal in de onderstaande video.

Q&A Gert-Jan Segers over mondkapjes, het vaccin en de coronawet.

Als ChristenUnie krijgen we iedere dag een enorme hoeveelheid reacties en vragen binnen over alles wat er in de politiek speelt. Het is zóveel dat het ons lang niet altijd lukt om al die vragen te beantwoorden. Het is dus voortdurend zoeken naar hoe we jullie zo goed mogelijk kunnen laten weten dat we jullie reacties zien en hoe we zo goed mogelijk vragen kunnen beantwoorden.Vandaag proberen we wat nieuws. In deze video wil ik op een paar vragen over corona die vaak binnenkwamen uitgebreid ingaan. Vragen over vaccins, over de zogenaamde ‘coronawet’, over mondkapjes en over wat eigenlijk het doel is van alle genomen maatregelen.Naast deze video, waarin ik dus maar een paar vragen beantwoord, openen we op onze eigen website een pagina waar we de komende tijd antwoord geven op veelgestelde corona-vragen. Daar staan nu nog maar een paar vragen en antwoorden op, maar die vullen we dus verder aan.Nogmaals: het zal ons nooit lukken álle vragen te beantwoorden. Maar als volksvertegenwoordiger voel ik wel de plicht jullie zoveel mogelijk te delen van de afwegingen die we als ChristenUnie maken en de intenties die we hebben.(De lijst met veelgestelde vragen vind je hier: https://www.christenunie.nl/veelgestelde-vragen-over-de-coronacrisis)

Posted by Gert-Jan Segers on Friday, August 21, 2020

Revive.nl heeft ook diverse kritische christenen aan het woord gelaten. Bijvoorbeeld over vaccinatie, verbod op zingen in de kerk, of de anderhalve meter samenleving. Zo kun je je eigen standpunt bepalen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen