‘Gevreesde vechtmachine’ Nando kwam tot bekering: “Alle leegte verdween”

Als kind werd Nando Hofkamp christelijk opgevoed en kwam hij regelmatig in de kerk. Maar de enige reden dat hij ging was om naar zijn ouders te luisteren. Vanaf zijn puberteit keerde hij zich er vanaf en werd – nadat hij gepest werd – een emotieloze vechtmachine. Iedereen was bang voor hem. “Maar toch voelde ik me van binnen enorm leeg”, vertelt hij. Hij vertelt hoe zijn leven veranderde.

“Toen ik naar de middelbare school ging, interesseerden de kerk en God me niet meer. In het eerste jaar van de middelbare school ging er veel mis. Ik was een rustige jongen die zeer goed was in sport. Daarom zat ik in een speciale sportklas. Ik deed mijn best om erbij te horen, maar ik werd niet geaccepteerd door de jongens omdat ik vrij rustig was. Op den duur begonnen ze me te pesten. Thuis had ik ook veel ruzie en problemen.”

“Ik had namelijk veel vrienden die zich bezighielden met het verkopen van XTC en cocaïne en ik begon veel drugs in te kopen en het door te verkopen op school.”

“Op een dag ging het pesten zo ver, dat ik besloot terug te vechten. Ik brak iemand zijn kaak en de hele school begon opeens respect voor me te hebben. Ik werd populair en begon steeds meer mensen in elkaar te slaan. Ook begon ik met het dealen van drugs. Ik had namelijk veel vrienden die zich bezighielden met het verkopen van XTC en cocaïne en ik begon veel drugs in te kopen en het door te verkopen op school. Na de middelbare school wilde ik naar de ‘special forces’; dat is de zwaarste militaire eenheid van het leger. Ik trainde hard en veel en kwam op de opleiding terecht.”

Emotieloze machine
Op de opleiding werd Nando steeds meer emotieloos en begon hij een soort machine te worden, zegt hij. “Ik probeerde de leegte in mij op te vullen met zo goed mogelijk zijn in alles, maar nog steeds voelde ik mij alleen en leeg van binnen. Op een dag werd het me teveel, nadat mensen waar ik om gaf, me in de steek lieten. Ik wilde mezelf om het leven brengen, maar iets in mij zei dat het nog niet klaar was met Nando.”

“Ik begon te zien dat die vriend van me iets had wat ik nodig had. Dus besloot ik God te zoeken.”

“In die tijd had ik een christelijke vriend en hij vertelde me veel over God en we spraken over Hem. Ik begon te zien dat die vriend van me iets had wat ik nodig had. Dus besloot ik God te zoeken. Ik ging mee hem mee naar de kerk en werd aangeraakt door de kracht van God.”

Heilige Geest
“Na twee weken had God me op bovennatuurlijke wijze andere vrienden gegeven. Vrienden die on fire waren voor Jezus. We besloten naar een meeting te gaan van Rodney Howard-Browne in Londen. Daar riep hij ons naar voren en toen werd ik gedoopt in de Heilige Geest. Ik besloot radicaal alles achter me te laten en alles te geven voor koning Jezus.”

“Ik besloot radicaal alles achter me te laten en alles te geven voor koning Jezus.”

“Ik besloot bijbelschool te doen in de River Amsterdam en dat veranderde mijn leven. Ik leerde meer over de Bijbel en begon met evangeliseren op straat. Op den duur zei God me dat ik in plaats van Amsterdam naar het hoofdkwartier in het Amerikaanse Tampa moest gaan. Na alle visumaanvragen en papieren die ik moest hebben, ben ik nu in de River Tampa en leer ik over de Bijbel, evangelisatiecampagnes en zending.”

Bevrijd
“God heeft mij bevrijd van woede, onbegrip, haat tegen mijn ouders, trots en alle andere dingen die tussen mij en Jezus in stonden. Ik wil je vertellen dat die leegte in je hart alleen opgevuld kan worden door Jezus. Geen drank, drugs of wat dan ook kan je vervulling geven. Vraag Jezus om in je hart te komen en je zal nooit meer hetzelfde zijn.”

“Ik wil je vertellen dat die leegte in je hart alleen opgevuld kan worden door Jezus. Geen drank, drugs of wat dan ook kan je vervulling geven.”

Terugkijkend ziet Nando dat de God die hij als kind kende volledig anders is dan de God die hij later ontmoette. Hij vertelt het verschil. “Het verschil is dat ik God echt leerde kennen. Ik kan bijvoorbeeld alles over de voetballer Messi weten, maar als ik hem nog nooit heb ontmoet, weet ik niet wat hij van mij vindt of wat hij wil of denkt. Je kan alleen Jezus kennen als je een persoonlijke relatie met Hem hebt en Hij in je hart leeft.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen