Dominee zegent mensen op de bakfiets met ‘Segen to go’

Wat hebben ‘coffee to go’, het evangelie en een bakfiets met elkaar te maken? Zij zijn onderdeel van de evangelisatieactie ‘Segen to Go’ van dominee Anne Hala in de noordelijke Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het doel van de actie is om op een ontspannen manier met mensen in contact te komen. “Iedereen kan zelf het niveau bepalen: of hij of zij een gesprek wil, een zegenlint pakt, iets knutselt of op de opvallend vormgegeven voetafdrukken op de vloer voor onze stand gaat staan en zich laat zegenen”, legt dominee Hala uit.

Iedereen kan zelf het niveau bepalen

Verrassend en uitnodigend
Bij de eerste presentatie zijn tevens parochie pedagoge Renate Maercker, regionaal adviseur Dieter Rusche en pastoor Marcus Antonioli aanwezig. Met een stola in de kleur van het Mecklenburgse kerkdistrict staat dominee Hala in Wismar bij de kleurrijk vormgegeven bakfiets. Deze e-bike kan in een paar eenvoudige stappen worden omgebouwd tot een stand. Boven de fiets wordt een parasol gespannen waarop de woorden ‘Segen to Go’ van ver zichtbaar zijn. Papier en zegenstempels worden uit lades en vakjes gehaald. Daarnaast worden kleurrijke zegenlinten met verschillende spreuken op het stevig tegen elkaar geschoven tafelblad geplaatst. Zalfolie, kaarsen met aansteker, kleurpotloden en kaarten, scharen en puntenslijpers en zes stola’s zijn aanwezig.  

“Alles is aan boord en kan worden gebruikt, afhankelijk van de gelegenheid en het verzoek”, legt Renate Maercker uit. “We zien voor ons dat wij mogelijk met twee tot drie mensen aanwezig zijn op dorps- of gemeentelijke feesten en daarmee verrassend en uitnodigend zijn als kerk.” Dominee Hala voegt daaraan toe dat iedere gemeente het ‘Segen to Go’ concept met eigen acties kan afronden en naar eigen inzicht uitbreiden.

“Wij gaan als kerk daar waar de mensen zijn”

Nieuwsgierigheid groeit
Pastoor Antonioli heeft de ervaring dat de coronapandemie nog duidelijker heeft laten zien hoe positief ongebruikelijke, open en korte formats en campagnes worden ontvangen. Niet alleen door leden van de gemeenschap, maar ook door anderen daarbuiten. Reserveringen verdwijnen, nieuwsgierigheid groeit en zoals bij de ‘Segen to Go’ actie worden mensen terloops uitgenodigd om kennis te maken. “Wij gaan als kerk daar waar de mensen zijn”, aldus Antonioli. De kerkelijke deelraad had €9.000 voor het project goedgekeurd. Het bedrag stelt zowel de aanschaf als het onderhoud voor de komende jaren veilig. Antonioli: “Het gaat er echt om de parochies een zorgeloos allround pakket te geven voor parochiefestivals, straatfeesten, etc. Ik hoop ook dat de afzonderlijke kerkelijke gemeentes het project verder zullen ontwikkelen en dat het tegelijkertijd een stimulans zal zijn om volledig nieuwe formats te ontwikkelen in die gemeentes.”

De bakfiets is niet alleen in te zetten in Wismar, maar kan ook worden uitgeleend aan het gehele kerkdistrict van Mecklenburg. “Bij de uitrusting hoort een autotrailer. Hiermee kan de bakfiets comfortabel naar de desbetreffende plaats van gebruik worden vervoerd. Ik fiets altijd de laatste paar meters, omdat de fiets de aandacht trekt”, zegt Dieter Rusche, die vooral de technische zaken voor zijn rekening nam. “Het resultaat maakt ons vieren en alle andere leden van het Communicatieproject best een beetje trots.”

Bronvermelding: http://www.kirche-mv.de/Lastenfahrrad-ermoeglicht-Segen-to-Go.12364.0.html

Vergelijkbare artikelen

Reacties

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste verhalen