Gijs en Gijs zien Gods koninkrijk oplichten in Vriezenveen door gratis maaltijden uit te delen

Terwijl Vriezenveen een plek is waar God bijzonder werk doet en mensen er Jezus leren kennen, is het ook een plek waar het Koninkrijk van God op praktische wijze gestalte krijgt. Gijs Wessels en Gijs Pols zijn onderdeel van de organisatie ‘Seek justice’ en koken gratis maaltijden voor mensen die het nodig hebben en zien hoe mensen hierdoor geraakt worden. “Ze vragen: ‘Is dit wel echt?’” Gijs Wessels vertelt wat er gaande is. 

Hij is betrokken bij de kerk 1Life, maar ziet christenen van andere kerken aanhaken bij het project. Al sinds hij zijn leven overgegeven heeft aan God, voelt hij een sterke roeping voor recht en gerechtigheid in de wereld. “Ik ben een aantal keer naar Lesbos geweest om vluchtelingen te helpen, maar sinds de corona-uitbraak is het lastiger om daar naartoe te gaan. Daarom ben ik nu sterk gericht op Nederland.”

Gijs wilde eerst vluchtelingen helpen in het AZC, maar dat mocht niet meer van het COA, vanwege de corona-maatregelen. Toen hij drie weken geleden voor zijn gezin kookte, kreeg hij sterk het idee om met vrienden samen maaltijden te maken voor de buurt. “We sloegen de handen ineen en afgelopen vrijdag was het de eerste keer.”

“Onze kerk heeft haar gebouw van een horecazaak overgenomen, dus er zit een professionele keuken in. Die mogen we gebruiken.” Alle maaltijden geven ze gratis weg. Afgelopen week was het voor zestig personen.

“Iedereen die wil, kan er gebruik van maken. We willen een zegen zijn voor zoveel mogelijk mensen.”

“Iedereen die wil, kan er gebruik van maken. We willen een zegen zijn voor zoveel mogelijk mensen. Het is natuurlijk fijn als daar mensen tussen zitten die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Of er niet aan toekomen om een gezonde maaltijd te maken. Dat kunnen nu dus makkelijk bij ons bestellen.”

Reacties
De reacties van mensen zijn erg positief, vertelt Gijs. “Mensen konden het niet geloven dat we de maaltijden ook daadwerkelijk gingen maken. Ze zijn gewend dat ze niet in aanmerking komen voor hulp, omdat ze niet onder een bepaald minimum zitten. Ook zijn er mensen die er financieel goed voorstaan. Ze vragen: ‘Kunnen we iets voor jullie terugdoen?’ Natuurlijk willen we dat niet. We willen mensen graag zegenen en het eten ook komen brengen. Dat doen we heel graag, met ook nog een toetje erbij.”

“We gaan hier in ieder geval tot januari mee door. Daarna kijken we hiermee doorgaan of nog een nieuw project starten.”

Sociale media
De aanvragen komen voornamelijk via social media binnen. Ook hebben ze het aanbod neergezet bij zogenoemde online ‘weggeefhoeken’. “Daar zitten mensen bij die het echt hard nodig hebben. Deze week komen we ook in de krant. We willen uiteindelijk een mooie groep zien komen, tot wel 400 mensen.”

“Een vrouw vertelt dat ze met haar zoontje niet weet hoe ze de maand moet doorkomen. Ze vertelt dat zo’n wekelijkse maaltijd haar enorm helpt.”

Hij vertelt van een mooi verhaal. “Een vrouw vertelt dat ze met haar zoontje niet weet hoe ze de maand moet doorkomen. Ze vertelt dat zo’n wekelijkse maaltijd haar enorm helpt. Ook is ze erg blij dat het eten vers is, omdat ze noodgedwongen uit pakjes moet koken. Dit hebben we al meerdere keren teruggehoord.”

Daden
Hoewel Gijs de liefde van God vooral in zijn daden wil laten zien, verwerkt hij het geloof er wel in. “Deze week hebben we een korte Bijbeltekst bij de maaltijden gedaan. Mensen weten vaak niet dat de tekst uit de Bijbel komt, maar ze lezen het wel. Zo willen we hiermee het koninkrijk van God bouwen in Vriezenveen. Eten uitdelen is de universele taal van de liefde. Het is een laagdrempelige manier en het is ook leuk dat we met verschillende achtergronden hieraan werken.”

Gijs moedigt kerken en organisaties aan om ook zulke initiatieven te starten. “We kunnen nu heel veel niet, maar anderen helpen om praktische wijze, kan bijna altijd.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen