God bereidde pastor Jonathan Venema in Auschwitz voor op bewogen coronajaar: “Ik had sterretjes voor mijn ogen”

Voor voorganger Jonathan Venema was het afgelopen jaar niet eenvoudig. Terwijl de coronacrisis veel effect had op zijn bediening, werd zijn gezin op heftige wijze aangevallen door ziekte. Ook kreeg hij zelf een zware vorm van corona. “De duivel probeerde door het raam naar binnen te komen, maar ik kreeg van God de kracht om terug te vechten.” In dit artikel vertelt hij over de strijd en hoe juist een bezoek aan Auschwitz hem erop voorbereidde.

Jonathan vertelt erover. “Vorig jaar, net voordat de coronacrisis losbrak, werd ik uitgenodigd om met een grote groep voorgangers van de AWKNG Alliance naar Auschwitz te gaan en om daar avondmaal te vieren. Dat was voor mij een grote stap in geloof, omdat ik nooit alleen met de trein, bus of met het vliegtuig ga. Ik ben toch gegaan, omdat ik ervoer dat God me daar wilde hebben.”

“Ik was daar samen met pastors uit verschillende landen, waaronder muzikant Paul Wilbur die aan het einde van de dag het avondmaal bediende. We vierden samen avondmaal op de plek waar de eerste trein in het verleden aankwam. Ik bad: ‘Heer, wat doe ik hier?’ Ik voelde me zo klein tussen al die voorgangers. Maar ik voelde zo’n kracht, liefde, verzoening en een zalving van de Heilige Geest daar! Tot diep in mij besefte ik: wat er ook gebeurt, Jezus is nog steeds Koning. Hij geeft uitkomst!”

Diep vertrouwen
Met dat diepe vertrouwen ging hij naar huis. “En precies toen brak de coronacrisis uit. Dat was een fase dat veel mensen worstelden met hun geloofsleven. Het deed me denken aan de discipelen, die Jezus vaak volgden vanuit eigen kracht. En als het dan moeilijk werden, probeerden ze zich te overschreeuwen, totdat je vastloopt.”

“‘Er zullen mensen vastlopen, maar Jezus gaat je opzoeken. Je zult beseffen dat het dienen van Hem niet gaat uit eigen wijsheid en kracht, maar in het geloof en vertrouwen op Zijn kracht!’”

“Toen zei ik ook in een preek die ik hield aan het begin van de coronacrisis, ‘De donkere nacht’: ‘Er zullen mensen vastlopen, maar Jezus gaat je opzoeken. Je zult beseffen dat het dienen van Hem niet gaat uit eigen wijsheid en kracht, maar in het geloof en vertrouwen op Zijn kracht!’”

“Ik werd erbij bepaald dat we veel zouden gaan zien in geloofslevens. Juist in het coronajaar. Want als je beproefd wordt, komt het erop aan: blijf je dan vasthouden aan het geloof in Jezus? Ik ben daar zelf ook doorheen gegaan. Je komt in situaties terecht dat je echt beproefd wordt. De bediening komt onder druk te staan, mensen worden negatiever en uiten hun frustraties, het ‘happy clappy’ gevoel gaat weg en er komt een seizoen van veel verandering. Het kan je uitputten, al helemaal om de gemeente dan te blijven aanvuren.”

Hartklachten
De aanvallen werden ook intenser, vertelt Venema. “Onze dochter kreeg last van een hartritmestoornis en kwam op de eerste hulp terecht. We hadden al zoveel genezing gezien in ons leven, maar als het je eigen dochter is, is het heel anders. Het was zo intens. Op een gegeven moment zag ik sterretjes voor mijn ogen. Ik zei: ‘Heer, ik kan dit niet.’ Het was een intens gevecht en ik raakte moe.”

“Ik besefte dat de vijand wegen zocht om bij ons binnen te komen, stress te veroorzaken en ons uit te putten.”

“Kort daarna kwam mijn vrouw op een middag thuis en ze zei: ‘Het gehoor van onze dochter is niet goed, ze is bijna doof op sommige gebieden.’ Ik werd zo giftig! Ik zei tegen mijzelf: ‘Shalom in my own home.’ Ik besefte dat de vijand wegen zocht om bij ons binnen te komen, stress te veroorzaken en ons uit te putten.”

“Ik sprak het uit: we nemen terrein terug, want U hebt ons niet losgelaten. Toen hebben we gebeden voor haar gehoor. Een paar weken later testten ze haar oren weer en toen zei de dokter: ‘Op elk punt waar het slecht was, is het gehoor nu meer dan goed.’ Ze zei verwonderd: ‘Dit kan niet!’ Terwijl je op de ene genezing nog moet wachten, pak je de ander vast. God is erbij!”

Belangrijke les
Het bevestigde een belangrijke les, vertelt Venema. “Waar jij naar luistert, dat vult je gedachten en dat zal uiteindelijk terug te zien zijn in je daden. Als je luistert naar boodschappen van angst en intimidatie, zoals je nu erg veel ziet, dan maakt dat je angstig en uiteindelijk word je zelf een boodschapper van angst. Je gaat ook angstige boodschappen doorgeven aan je omgeving.”

“Maar als je tijd neemt om je te vullen met Gods Woord, dan krijg je hoop en dan is er toekomstperspectief. We moeten luisteren naar Gods Woord en de stem van de Goede Herder. Dat heeft mij ook geholpen, toen ik aan alle kanten beproefd werd en uitriep naar God: ‘Heer, dit is heftig!’”

“De vijand wil namelijk graag roven en je instabiel maken. Dat merkte ik vorig jaar, ik werd overspoeld. Ik moest leren om, samen met Paulus, mijn verkeerde gedachten krijgsgevangen te nemen. De druk was namelijk zo groot en ik spendeerde daardoor ook minder tijd met God. Dan zie je dat de duivel door het raam naar binnen kan komen, zoals beschreven staat in Johannes 10. De duivel kan niet via de deur komen, maar hij ‘sneakt’ via het raam.”

Climax
De heftigheid bereikte een climax toen Jonathan en zijn vrouw in december ook corona kregen. “Op het begin viel het wel mee en ik pakte mijn leven weer op. Maar na twee weken werd ik overvallen door een heftige vermoeidheid. Ik raakte tot tachtig procent van mijn energie in één keer kwijt. Ook kreeg ik heftige spierpijn en werd ik raar in mijn hoofd. Het kwam allemaal over me.”

“Twee weken lang dacht ik: ‘Dit hoort bij het coronavirus.’ Zo redeneerde ik, omdat alle informatie over het virus mij dat zegt. Ik werd wazig en verward. Maar na twee weken zei ik: ‘Nee, ik ben een priester van mijn gezin, ik heb een bediening, ik wil gaan zoals Jozua, ik heb helemaal geen tijd om ziek te zijn.’ Ondertussen zei mijn vrouw: het gaat echt niet goed met je!”

“Toen gaf ik Hem aan dat dit bij het coronavirus hoort. Toen zei God: ‘Nee, je wordt aangevallen. Je waardeert de stemmen om je heen hoger dan Mijn stem.’”

“Toen ben ik de Heer gaan zoeken en ik vroeg Hem om hulp. Ik zei: ‘Ik wil niet maandenlang ziek zijn.’ Toen kwam God ‘s nachts tot mij als door een visioen of in een droom naar me toe en hij vroeg: ‘Waarom is je hart zo bezorgd en waarom heb je dit?’ Toen gaf ik Hem aan dat dit bij het coronavirus hoort. Toen zei God: ‘Nee, je wordt aangevallen. Je waardeert de stemmen om je heen hoger dan Mijn stem.’ Alleen wat Ik zeg, is de realiteit in je leven.” 

Opdracht
God gaf Jonathan toen een opdracht, vertelt hij. “Hij zei: ‘Ga de volgende dag als je wakker wordt op je knieën, vernieuw je geloof, belijd opnieuw dat Ik Heer ben, bid en aanbid Mij, dan neem Ik alles weg!”

“Toen ben ik dat gaan doen en ik verblijdde me in lijn met Filippenzen 4 in de Heer en toen kwam de stabiliteit, kracht en focus in één keer terug. Ik werd aangeraakt door de Heilige Geest en ineens was mijn verstand weer helder en was alles goed. Toen ik naar mijn vrouw liep, zei ze: ‘Wow, ik zie weer schittering in je ogen en de kracht in je geest is weer terug.’ Ze was zo in shock. Toen ben ik gaan hardlopen en merkte dat alles weer goed was.”

“De golven beuken soms op de boot en dan is het zo belangrijk om geen angst toe te laten in je leven, maar enkel Gods vrede. De stem van de Goede Herder is zoveel belangrijk dan het nieuws. Angsten kunnen bolwerken worden, terwijl God ons oproept om niet bevreesd te zijn.”

God nodig
“We hebben God nodig, elke dag opnieuw. Zo kunnen we vernieuwing ontvangen in gebed en aanbidding. Juist als de corona aan de buitenkant doorraast, zegt Jezus: Kom naar Mij, ik geef je rust en nieuwe kracht!”

“Juist omdat we als christenen geconfronteerd worden met ongeloof en beproefd worden, kan ons geloof daardoor groeien wanneer we volledig luisteren naar de stem van de Goede Herder. Als we uit de lockdown zijn, geloof ik dat we veel sterker zullen zijn als kerk.”

De donkere nacht:

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen