Gods werk gaat door, ook in het ‘duistere’ Tilburg en Turnhout

Pastor Danny Soto getuigt ervan hoe God mensen aanraakt, bevrijdt en van angst verlost in Tilburg en Turnhout. Criminelen werden oudsten. Een meisje dat bevrijd werd, ging na een tijdje ook preken. “Als zij preekt, smul ik. Dat komt door de Heilige Geest.” In dit artikel vertelt Soto wat er gaande is.

God voorzag 
“Een Nederlander die in Spanje woont zei tegen me: ‘De Heer zegt: je moet een kerk beginnen.’ ‘Wat’, zei ik, ‘een kerk beginnen?’ Maar God voorzag heel snel in een gebouw. Het contract was zo rond. In het begin kwam er bijna niemand in de kerk, uitgezonderd wat bekenden die ik vanuit Nederland uitnodigde. Later kamen er zeven tot mensen in de dienst. Inmiddels zitten er nu 60 mensen in zowel de gemeente van Tilburg als van Turnhout, halleluja!”

Er is groei. Gods werk gaat door. “We hielden en houden Bijbelstudies, bidstonden en op zondag evangelisatiediensten. Tijdens die diensten is er ook gebed, lofprijs en aanbidding, genezing en bevrijding! Naast Evangelisatiewerk, proberen we ook maatschappelijk wat te betekenen. We hebben een straatcoach geleverd en er zijn gemeenteleden die godsdienstles geven op de openbare school. Er is een goede samenwerking met de gemeente van Tilburg. We heten:  ‘Nieuwe Creatie.’”

Toerusting
Het is zo belangrijk dat je elkaar ook doordeweeks ontmoet, vindt Danny Soto. “Als je pas tot geloof bent gekomen, is er zoveel te leren. En je moet elkaar vasthouden. God zegt verder: ‘Mijn volk gaat verloren omdat het geen kennis heeft.’ Daarom houden we ook toerustingsdagen op zaterdag over geloof, het huwelijk, het gezin en andere topics. Het is zo belangrijk dat we weten wat de Waarheid is, hoe God denkt over zaken. Daarnaast hebben we onze verantwoording. Jezus zegt ook: ‘Zondig niet meer.’ De Heilige Geest zet de computer niet voor je uit als je porno zit te kijken.  Je kunt niet preken wat je zelf niet doet, dat geldt ook voor mij. We moeten waakzaam zijn, bijvoorbeeld door niet alleen bij een alleenstaande vrouw op huisbezoek gaan. Ook mijn vlees is nog niet dood.”

“Dan zei een gemeentelid: ‘Er is een ex-bokser en ex-crimineel die een verhaal houdt, ga mee joh!’ En de Heilige Geest raakte hun hart. Ze gaven gehoor om hun hart aan Jezus te geven.”

Op de toerustingsdagen is er ook ruimte voor interactie. “Bij ons spreken vrouwen en mannen. Ik vind het ook een uitdaging om mensen toe te rusten, sterker in hun geloof te maken. In mijn oude leven vond ik het leuk om jongens goed te leren vechten. Mensen moeten een kans krijgen om te groeien. Een meisje met een fobie voor water werd bevrijd van alle angst. Toen durfde ze het ook aan om gedoopt te worden. Ze is nu vaak in het zwembad te vinden. Ook was ze eerst erg onzeker om in het openbaar te spreken. Maar zij kan preken! Met zoveel zekerheid in de Heere en met charisma! Ik smul! En dat komt door de Heilige Geest. Hij bekwaamt.”  

Vrijgezet
Samen bidden vindt Danny Soto erg belangrijk. “Het is heel donker in Turnhout en Tilburg op het gebied van criminaliteit. En we merken ook dat de boze probeert om gemeenteleden te verleiden hun eigen gang te blijven gaan. Maar God is machtiger. We hebben nu 10 leiders in de gemeente en 12 geestelijk werkers, verdeeld over beide kerken. Daarvan zijn er die heen en weer pendelen van Tilburg naar Turnhout. In die groep van 22 zitten ook een aantal ex-criminelen, die nu oudsten zijn. Ze werden meegebracht naar een evangelisatiecampagne. Dan zei een gemeentelid: ‘Er is een ex-bokser en ex-crimineel die een verhaal houdt, ga mee joh!’ En de Heilige Geest raakte hun hart. Ze gaven gehoor om hun hart aan Jezus te geven. Dat is zo wonderlijk! Er zijn ook gemeenteleden die weer terugvallen. Of sommigen gaan naar een andere kerk. Als ze maar met vrede weggaan, dan vind ik het niet erg.”

“Normaal houden we ook Faith-, Hope-, and Love-avonden om de twee of drie maanden. Het zijn avonden met een korte boodschap uit de Bijbel, muziek en er wordt gebeden met mensen. De Heilige Geest geeft mij woorden. Eén keer zei Hij: ‘Zeg dat er twee vrouwen zijn die abortus hebben gepleegd.’ Ik zag er tegenop om dat uit te spreken. Maar dan moet je je vermannen en gehoorzaam zijn. Ik zei: ‘Jullie zien je kindje huilen en schreeuwen.’ Het was raak, de vrouwen kwamen naar voren. We hebben met ze gebeden en ze werden vrijgezet van een geest van dood. Het bolwerk moest verbroken worden en die geest moest weggezonden worden op Bijbelse gronden. In de autoriteit van Christus moet hij gaan. De vrouwen waren vrij en gelukkig. Daar word je blij van.” 

Troosters en bidders
De kern van de gemeente is zeer standvastig en leergierig. Sfeer is ook belangrijk. “Het is belangrijk dat we als vrienden met elkaar omgaan. Soms ben ik ook moe of moedeloos. Pastoraat kan zwaar zijn. Want niemand belt mij als het goed gaat. Het is verdrietig als iemand weer in zonde is gevallen. Dan zeg ik: ‘Ik ben zo moe Heer. Ik heb geen fut meer, kom alstublieft met Uw troost.’ Maar mooi is het dat veel mensen uit eigen gemeente ook kunnen troosten. Ik ben geen macho meer. Dan vraag ik ‘Wil je voor me bidden?’ En dat doen ze! Zalig!”

In de coronatijd is er niemand uit de gemeente gestorven. 

“Als iemand ziek was, hebben we de handen opgelegd. Eén gemeentelid was heel erg ziek en lag op het randje van de dood. We hebben voor Gods aangezicht gehuild en gesmeekt dat zij niet zou sterven. Zij heeft een maand op de IC gelegen, daarna twee weken nog in het ziekenhuis. En na een maand revalidatie was zij helemaal hersteld, echt een wonder!”

Toegewijde focus
“Ook bezoeken we de zigeuners in Oss. Eén familie is lid van de gemeente. We komen samen in een woning. Deze Sintizigeuners zijn heel toegewijd. Ze nodigen onbekeerde zigeuners uit. Een poosje geleden kwamen er nog drie onbekenden tot Jezus.”

“Je kunt depressief zijn, je bedrijf kwijtraken, maar dan is er altijd één weg en dat is God en de Heere Jezus. De vrede van God is onafhankelijk van elke situatie.”

Pastor Soto geeft aan dat het maar op één ding aankomt: je relatie met de Heer. “De rest kan wankelen ook door corona. Je kunt depressief zijn, je bedrijf kwijtraken, maar dan is er altijd één weg en dat is God en de Heere Jezus. De vrede van God is onafhankelijk van elke situatie. Als Hij met je is, dan komt het uiteindelijk altijd goed. Hij zal ons nooit verlaten. Hij is altijd met ons. Als achteruitzien pijn doet en vooruit  bang maakt, moet ik omhoog kijken. Het is zo belangrijk dat we ons focussen op het komende eeuwig leven. Straks zijn we daar, bij God. Dat maakt me blij. Gods gunst is het beste van het beste.”

Dit was deel 4 over de bekering, verdere bevrijding en bediening van pastor Danny Soto. De andere delen zijn ook op deze site te vinden. Binnenkort verschijnt zijn boek ‘De grote omkeer’. 

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen