Hans en Caroline kregen een identieke droom voor een espressobar in Rotterdam-Zuid: “Je bereikt mensen die je normaal niet bereikt”

Hans en Carolien Euser verhuisden van Veenendaal naar Rotterdam om in de multiculturele wijk Bloemhof te pionieren als kerkplanters, namens de organisatie ICP. Hier horen normaal gesproken de nodige uitdagingen bij, maar een identieke droom die Hans en Caroline kregen – over BLEND: een koffiebar, een kapsalon en een tweedehands winkel in een – , lieten veel puzzelstukjes op z’n plek vallen. “We hebben de volle breedte van onze wijk in onze zaak.” Dit leidt ertoe dat er zelfs mensen doorstromen naar de Alpha Cursus.

Hans en Carolien kwamen in 2017 met hun drie kinderen in Rotterdam wonen, waar ze werkte voor ICP, een organisatie die internationale kerkplanting stimuleert. Daar zijn ze gaan bidden hoe ze iets voor de wijk kunnen betekenen. “We zijn daar meer dan een jaar mee bezig geweest, onderzoek gedaan en veel gebeden. We wilden wachten op wat de Heer zei.”

“Eind 2018 kregen Carolien en ik een identieke droom. We zagen onszelf een huiskamer in de buurt runnen, met een grote tafel en stoelen er omheen. Aan de buitenkant waren gele markiezen. We zagen ook beide een kapster die klanten knipten. De locatie was vijf huizen verder van ons huis. Toen we de beelden uitwisselden, kwamen ze naadloos overeen.”

Gods hand
Het was voor hen duidelijk dat God hier Zijn hand in had. En de droom gaf tevens bijzondere antwoorden op uitdagingen die bij zo’n project komen kijken.

“Een van de problemen is dat veel pioniersplekken hun hand moeten ophouden voor geld. Het draait op giften en donaties. Zelf je geld verdienen zou veel beter zijn. Ten tweede zijn veel pioniersplekken eenzijdig samengesteld, met vooral hulpbehoevende mensen. Ten derde is het de vraag hoe je dichtbij de mensen komt, mensen bereiken is niet altijd makkelijk. Hoe kom je echt in de haarvaten van de wijk? Ten vierde is vaak de vraag: hoe zorg je ervoor dat mensen weer meedraaien met de samenleving?”

“Je hoeft mensen ook niet uit te nodigen voor je dienst, want de mensen waarmee je relaties wilt bouwen zijn er al.”

Op al deze uitdagingen, was de droom van Hans en Carolien een oplossing. Ze hebben namelijk met BLEND een hippe espressobar, een kapperszaak en een tweedehands kledingzaak in een. Er zijn zowel gratis spullen, maar je betaalt ook voor goede koffie. Arm en rijk komen hierdoor samen. Je hoeft mensen ook niet uit te nodigen voor je dienst, want de mensen waarmee je relaties wilt bouwen zijn er al. “Als het zo uitkomt, kun je het evangelie al delen met mensen.” Tot slot hebben ze hun eigen inkomen en helpen ze mensen om ervaring op te doen als barista.

Ook het pand dat ze in de droom zagen, was een pand die beschikbaar is gekomen. Zo lukte het om in maart 2021 te starten.

“Het is een prachtige plek. Boven is de kappersafdeling en de bar, beneden hebben we een verdieping met kleding. Je kunt ook ijs kopen. Als je langer hangt, zie je ook dat er zorg en zingeving wordt aangeboden.”

“We zien ook veel twintigers die erg open zijn om meer over het geloof te horen en aanhaken bij het werk dat we doen.”

“Een van de manieren waarop we zingeving naar voren brengen, is door een groot schilderij aan de muur te plaatsen met een Bijbelse boodschap. Daarnaast bieden we Alpha Cursussen aan en kunnen mensen aanhaken bij vieringen.” Tot slot zijn er ook buurtmaaltijden waar mensen van alle sociale niveaus samen kunnen komen. Dat brengt mensen aan een tafel die normaal nooit met elkaar op zouden trekken.

“Het eerste half jaar is heel hoopgevend. We zien dat het enorm aantrekt en heel drukbezocht is. Dat is mooi.”

Zingeving
“We zien in deze buurt dat 75 procent een buitenlandse achtergrond heeft. Sommige mensen kijken de kat nog uit de boom, maar anderen zijn open. Ook voor de zingevingsprojecten. We zien ook veel twintigers die erg open zijn om meer over het geloof te horen en aanhaken bij het werk dat we doen.”

BLEND is een van de vele christelijke initatieven in Rotterdam. Namens Hand in Hand netwerk zijn er in Rotterdam Feijenoord – waar Bloemhof in gevestigd is – liefst 40 andere initiatieven. “Er gebeurt hier echt veel.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen