Hans van de Beek ontdekte via nazorglijn dat veel christenen met seksuele geheimen rondlopen: “Alsjeblief, modder niet langer door”

Hans van de Beek werkte dertig jaar bij de Evangelische Omroep, waaronder bij EO Nazorg. Daarbij was het voor hem ontnuchterend om erachter te komen hoeveel mensen met heftige seksuele geheimen rondlopen. “Het bracht een diepe bewogenheid in mij naar boven, die levens worden er letterlijk door geruïneerd.” Van de Beek heeft elf jaar geleden een eigen praktijk opgericht, na drie jaar opleiding, waarbij hij mensen helpt om tot de wortel met hun geheimen af te rekenen.

De Evangelische Omroep besteedde destijds in de programmering aandacht aan onder andere seksuele problemen. Dat leverde vaak een stroom aan reacties op van mensen die met nazorg erover wilden praten. “Mannen belden dan anoniem omdat ze bevangen waren door oordeel en schaamte. In hun eigen kerk was er geen ruimte om erover te praten.”

Veel zaken betroffen prostitueebezoek, overspel of misbruik, wat ze strikt geheimhielden. “Dat laatste is de taktiek van de vijand, want de kracht van de zonde is de geheimhouding ervan. Mensen blijven dan doormodderen.

Deze mensen wisten ook wel: als deze zaken aan het licht komen, zijn de rapen stevig gaar. Of er dreigt echtscheiding, of grondige hulpverlening. Dus mensen ondernamen geen actie, óf pas wanneer de zaak al verloren was.”

Levensgeluk
Het deed Hans pijn om deze verhalen te horen, juist omdat seksualiteit een prachtige gift is, zegt hij. “Maar satans doel is om ons levensgeluk te vernietigen. Zijn grote succes is als vertrouwen gebroken wordt binnen een huwelijksrelatie.

Voor veel bellers mocht ik een veilig iemand worden met wie ze open en eerlijk konden praten. Natuurlijk gaat dit niet over een nacht ijs. Een beschadigd vertrouwen gaat heel diep, al helemaal als de partner de verrader is.”

Eigen praktijk
Na inkrimping van de afdeling EO Nazorg, ten gevolge van bezuinigingen, begon Hans een driejarige opleiding tot psychosociaal therapeut, met specialisatie in seksverslaving. Hij heeft ook zijn eigen praktijk en helpt mensen verder met een diepgaand traject. 

“Mijn hart bleef kloppen voor deze doelgroep. Weet je wat de gemeenschappelijke factor is van de problemen bij heel veel echtparen? Er wordt niet over gepraat! We schuiven het onder de dekmantel van ons religieuze taalgebruik, maar er worden geen noten over gekraakt in de kerk.

Daarnaast hebben Nederlanders een kritische inslag met veel veroordeling naar elkaar toe. Ik denk dat ‘kritiek’ zelfs een nationale zonde is in Nederland. Maar dat stimuleert mensen niet om open te worden. Veel echtparen leven daarom op een eilandje, met de angst om niet begrepen te worden.

“Ik zie mensen compleet vrij worden en schoon schip maken”

Aanvankelijk lijkt een seksverslaving onschuldig, totdat je er muurvast in zit. In Nederland is seks zelfs openbaar, omdat prostitutie legaal is. Het wordt mensen gemakkelijk om daar heen te gaan.”

Toch ziet Hans erg veel prachtige dingen gebeuren in zijn praktijk. “Het is een voorrecht om met mensen op pad te gaan die eerlijk zijn over hun verslaving in de relatie. Ik zie mensen compleet vrij worden en schoon schip maken. Demonische machten worden gebroken.

Familielijn
Sommige mensen hebben prostitueebezoek in hun familielijn zitten. Het vergt een grondige schoonmaak om dat te stoppen. Vaak zijn er doodsmachten die grip hebben op de persoon. Dat moet krachtig aangepakt worden. Sommige mensen worstelen al tientallen jaren met deze bolwerken. Denk je dan echt dat je in vijf minuten bidden na de kerkdienst daar helemaal van vrij bent? Satan lacht daar om. Deze strijd is geen kinderspel.”

“Ik mag in mijn praktijk een veilige haven bieden om over dergelijke zaken te praten. Vertrouwenspersonen zijn er niet zoveel in Nederland. Het is ook Gods verlangen dat mensen hun seksuele leven onder het veilige beheer van Gods Geest brengen. Want God heeft er het meeste verstand van, Hij heeft het bedacht. Net zo goed breng je een auto met pech ook naar de garage. Daar pak je het grondig aan.”

Hans vertelt dat openheid goed is, maar wel met de juiste wijsheid. “Doe dat echt zorgvuldig. Je kunt zomaar familie of kinderen in verlegenheid brengen. Of onrust brengen in de kerk. Dat kan door de vijand misbruikt worden. Ga naar een deskundig persoon, zodat de schade niet onnodig groter wordt.” 

APK
Vaak ziet Hans dat de preken in onze kerken niet goed aansluiten bij de problemen van mensen. “Je kunt wel zeggen: ‘ga in je autoriteit staan’, maar wat betekent dat voor mensen die verstrikt zitten in verborgen zonden? Dan wordt het lastig!”

“Mijn oproep aan de gebonden mensen is dit: modder niet langer aan! Houd het niet in het verborgene. Volg een APK, wees open, blijf niet aanmodderen! God is een God van genezing en herstel. Net zo goed als je naar de dokter gaat met fysieke problemen, heb je met een verslaving ook professionele hulp nodig. Professionals zoals ik hebben een beroepsgeheim, mijn praktijk biedt een veilige plek!”

Prostitutiebezoek
Hans legt tot slot uit waarom prostitueebezoek iemand geestelijk nog veel dieper in de problemen brengt, anders dan bijvoorbeeld vreemdgaan. “Een prostituee krijgt namelijk veel mannen op bezoek. Zelfs de bijbel zegt dat je één wordt. Je krijgt gratis deel aan wat er in de bloedlijnen van de prostitueebezoekers aan duisternis leeft. Er vindt geestelijke overdracht plaats. Je wordt besmet met de duisternis. Dan wordt het een demonisch broeinest. Dat is echt een strategische zet van de vijand, want je komt er niet zomaar door vrij.

De meeste mensen die daar geweest zijn, gaan of vaker, of ze hebben te maken met sterke gebondenheid of schuldgevoelens.”

Wil jij afrekenen met seksuele problemen in jouw leven en wil je dat je huwelijk in alle opzichten veel beter gaat functioneren, dan voordat de seksuele problemen begonnen? Een van de grootste problemen van onze tijd is pornoverslaving. Met het voornemen om daar niet meer aan toe te geven, red je het niet. Ook hiervoor kun je in de praktijk van Hans terecht.

Klik hier voor meer informatie over de praktijk van Hans van de Beek!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen