Hard eerste debat tussen Trump en Biden

Het was één van de meest langverwachte gebeurtenissen van de campagne toen president Trump en de democratische kandidaat Joe Biden tijdens hun eerste debat tegenover elkaar stonden. Meer dan negentig minuten gingen Trump en Biden in conclaaf over het coronavirus, de economie, abortus, het hooggerechtshof en belastingen.

Het duurde niet lang voordat het debat gespannen werd. “47 jaar heb je niets gedaan”, zei Trump tegen Biden. “Kan hij even zwijgen?”, vroeg Biden.

Er waren boze onderbrekingen door beide kandidaten. Moderator Chris Wallace zei tegen president Trump: “Laat hem uitpraten, meneer.” “Hij weet niet hoe hij dat moet doen”, zei Biden.

“Het feit is dat alles wat hij hier zegt een leugen is”

En bittere beschuldigingen. “Het feit is dat alles wat hij hier zegt een leugen is”, zei Trump. “Het is moeilijk om met deze clown iets te zeggen”, antwoordde Biden.

COVID-19
Het eerste debat tussen Trump en Biden brak uit in een gevecht over de reactie van het land op COVID-19. “Hij wil dit land sluiten en ik wil het open houden”, merkte Trump op.

De twee staan ​​op gespannen voet met plannen om het land te heropenen. Biden zei dat het verkeerd is dat Trump tijdens de pandemie grote campagnebijeenkomsten houdt.

Biden opperde voor kleine evenementen. “Omdat niemand komt opdagen”, antwoordde Trump terwijl Wallace lachte. “Waarom de grote bijeenkomsten? Mensen willen horen wat ik te zeggen heb”, legde Trump uit.

“Waarom de grote bijeenkomsten? Mensen willen horen wat ik te zeggen heb”

Links
Toen Trump op een gegeven moment zei dat de Democraten uiterst links waren, probeerde Biden afstand te nemen. “Ik ben op dit moment de Democratische Partij. Het platform van de Democratische Partij is wat ik goedkeur”, zei hij.

Biden zei dat hij de Green New Deal niet goedkeurt, ook al is zijn vice-presidentiële keuze een co-sponsor. “Nee, ik steun de Green New Deal niet. Oh, dat is een verklaring. Ik steun het plan van Biden”, wierp hij tegen.

Wetshandhaving
Trump daagde Biden ook uit omdat hij niets over ‘wetshandhaving’ zei. “De mensen van dit land willen en eisen orde en gezag, en jij durft het niet te zeggen”, zei de president tegen Biden.

Wallace stelde Biden een directe vraag over de poging het geweld te stoppen.

“De vraag die ik heb is echter dat als jij de Democratische kandidaat bent en eerder vanavond zei je dat je op dit moment de Democratische Partij bent: Heb je ooit de Democratische burgemeester van Portland of de Democratische gouverneur van Oregon gebeld en gezegd:’ Hé, dit moet stoppen. Haal de Nationale Garde binnen, doe wat nodig is, maar stop het al dagen en maanden durende geweld in Portland?”

“Ik bekleed nu geen openbaar ambt”, antwoordde Biden. “Ik ben een voormalig vicepresident. Ik heb het duidelijk gemaakt. Ik heb in mijn openbare verklaringen duidelijk gemaakt dat het geweld moet worden vervolgd.”

Abortus
Trump verdedigde vervolgens zijn benoeming van een nieuwe rechter bij het Hooggerechtshof. “We hebben de verkiezingen gewonnen en daarom hebben we het recht om haar te kiezen”, zei hij. “We moeten afwachten wat de uitkomst van deze verkiezingen is”, antwoordde Biden.

“De president is ook tegen Roe v. Wade, dus abortus staat nu ook op het spel”

Biden is bezorgd dat Amy Coney Barrett een einde zou kunnen maken aan abortus. “De president is ook tegen Roe v. Wade, dus abortus staat nu ook op het spel”, zei hij.

“Je weet niet wat er op het stembiljet staat. Het staat niet op het stembiljet, op het stembiljet in de rechtbank. Er gebeurt daar niets en je kent haar mening over Roe V. Wade”, antwoordde Trump.

Belastingen
Wat ook nog steeds niet bekend is bij de kiezers, is hoeveel Trump heeft betaald aan federale belastingen waarvan hij zegt dat deze ‘onder controle’ zijn.

De New York Times meldt dat Trump in 2016 en 2017 slechts $ 750 dollar aan federale inkomstenbelastingen heeft betaald. “Laat ons je belastingaangifte zien”, eiste Biden.

“Ik betaalde een jaar $ 38 miljoen. Ik betaalde een jaar $ 27 miljoen”, zei Trump.

“Laat ons je belastingaangiften zien”, vervolgde Biden. “Je bent de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad.” “Ik heb in 47 maanden meer gedaan dan jij in 47 jaar”, antwoordde Trump.

Biden zei dat hij de uitkomst van de verkiezingen zal accepteren zodra alle stembiljetten zijn geteld en beschuldigde Trump ervan mensen bang te maken als het gaat om stemmen per post.

“Heb je gezien wat er aan de hand is? West Virginia, postbodes die de stembiljetten zoeken. Ze worden verkocht.”

“Heb je gezien wat er aan de hand is? West Virginia, postbodes die de stembiljetten zoeken. Ze worden verkocht. Ze worden in rivieren gedumpt. Dit is vreselijk voor ons land”, antwoordde Trump.

“Daar is geen bewijs voor”, zei Biden. “Dit gaat niet goed aflopen”, antwoordde Trump.

Dinsdagavond was de eerste ronde van drie. Het volgende debat is op 15 oktober in Miami, Florida.

Het is onduidelijk hoeveel deze debatten de kiezers zullen beïnvloeden, aangezien er al minstens een miljoen stemmen zijn uitgebracht.

Weggeblazen
Telegraaf-verslaggever Victor Vlam heeft het debat ook gekeken en is van mening dat Biden in het debat is weggeblazen. “Het was een lastig debat voor hem. Hij werd veel in de reden gevallen. Ook was hij een beetje energieloos, en zeker niet scherp. Hij werd een beetje weggeblazen door Trump.”

“Ik zou hem aanraden om bij een volgend debat wat rustiger te blijven. De kiezers kijken niet alleen naar de inhoud, maar ook hoe je reageert op stressvolle situaties. Dan komt het niet sterk over als je heel onrustig bent.”

Vlam vond Trump qua vorm sterk, maar mist nog wel een sterke inhoudelijke boodschap bij de president. “Dat is wel nodig om Biden uiteindelijk te kunnen verslaan.”

Klik hier om het hele verslag van het debat te bekijken.

Bekijk de video van het debat op dinsdagavond hieronder:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen