Harde lockdown ingegaan; uitzondering voor Schiphol, Eredivisie én gebedshuizen

Premier Rutte luidde maandagavond met zijn toespraak in het torentje de harde lockdown in. Dat betekent dat onder andere sportscholen, niet-essentiele winkels en kappers dichtmoeten. Toch is er een illuster rijtje van uitzonderingen opgesteld: de Eredivisie, Schiphol en gebedshuizen. Hoewel veel kerken overgestapt zijn naar livestream, mogen ze fysiek blijven samenkomen.

De Telegraaf meldt dat achter de de schermen bij het ministerie van Justitie klinkt dat het tegen de vrijheid van godsdienstuiting aanloopt bij het samenstellen van het pakket aan lockdownmaatregelen. In artikel 6 van de grondwet is namelijk vastgelegd dat iedereen het recht heeft zijn godsdienst vrij te belijden.

Dat is de reden dat diensten mogen doorgaan. Formeel geldt er zelfs geen maximaal aantal bezoekers, zolang de 1,5-metermaatregel maar wordt gehanteerd. De Telegraaf benadrukt dat dit scheve gezichten oplevert, maar dat de grondwet dit voorschrijft.

Feest
Desondanks meldt de krant dat veel kerken zorgvuldig met de maatregelen omgaan. In bepaalde Rooms-Katholieke kerken zijn banken zelfs afgezet met linten en de Protestantse Kerk (PKN) heeft maandagavond weer een koepeloverleg over wat ze nu gaan doen.

Een woordvoerster van de PKN zegt: “Het naar de kerk gaan is onderdeel van wie deze mensen zijn, en kerst staat voor de deur. Dat is het grootste feest wat je kunt vieren. Dat is pijnlijk, ook voor predikanten.’’

Klik hier om meer te lezen over de regels voor gebedshuizen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen