Heb je schipbreuk geleden door een Saul-seizoen?

Hoe we omgaan met de diepste wonden is belangrijk, en er zijn wonden die dieper lijken te gaan dan andere. Ze gaan dieper dan woorden van beschuldiging, afgewezen worden of gepasseerd worden. Het zijn de wonden waar veel teveel mensen die ze oplopen, nooit vanaf lijken te komen. Dat is echter aan het veranderen. Ik heb het over wonden door vaders en wonden door oneer en verraad.

Door: Nate Johnston

Saul was de schoonvader van David. Terwijl Saul David in het begin bewonderde, werd hij later extreem jaloers op de gunst en aanwezigheid van God in Davids leven. Saul probeerde hem toen te doden.

De volgende dag kwam er een boze geest van God op Saul. David bespeelde de lier, zoals hij gewoonlijk deed. Saul had een speer in zijn hand en slingerde die naar David. Hij zei tegen zichzelf: ‘Ik zal David aan de muur vastpinnen’. Maar David ontkwam twee keer. Saul was bang voor David, omdat de Heer met David was, maar Saul had verlaten (1 Samuël 18:10-12).

Bedreiging
Saul vertegenwoordigt de vaders, leiders en figuren die we allemaal kennen in het leven. Ze zijn bedoeld om voor ons op te komen, ons op te voeden, ons te bekrachtigen en ons te beschermen. Door onzekerheid vallen ze echter ten prooi aan het worden als een Saul in ons leven.

Het is nogal ironisch dat een ouderlijke, geestelijke figuur die bedoeld is om de roep van God op ons leven te koesteren en te versterken, de grootste bedreiging kan zijn. Veel begaafde en gezalfde mensen die ik ken, hebben de Sauls in hun leven niet overleefd. Ze zijn ontspoord en vervreemd van hun bestemming.

Test
Mensen stellen me de hele tijd deze vraag: als een Saul-figuur zo destructief kan zijn, waarom staat God die dan toe? Ten eerste moet je onthouden dat wat een “Saul-test” is voor de Davids, een “David-test” is voor de Sauls.

Als we te maken hebben met een leider die uit onzekerheid handelt als een Saul, is de test die we moeten doorstaan ​​evenzeer voor hen. Zullen ze ons aanmoedigen verder te komen dan ze zelf ooit zijn geweest?

Het is één ding om mensen die wezen waren, op te richten als zonen en dochters van God. De echte test is echter wat vaders en moeders doen wanneer die zonen en dochters volwassen worden en in hun kracht komen te staan.

In de jaren waarin wij wereldveranderaars op onze school hebben voortgebracht, hebben we keer op keer gezien dat mensen ons overtreffen. Dat is een zegen, maar als we onzeker zouden zijn geworden, hadden we de grootste bedreiging voor hun roeping kunnen zijn.

Pinokkio
Het verhaal van Pinokkio heeft me altijd erg aangesproken, omdat ik me een marionet aan de touwtjes voelde in het instituut kerk. Dat gold vooral voor de geestelijke vaders aan wie ik me onderwierp, omdat ik wist dat ze iets van me wilden. In het verhaal van Pinokkio zijn dit de personages en wie ze in deze context vertegenwoordigen:

Pinokkio – wees (geen echte zoon) die zichzelf wanhopig wil bewijzen. Zijn neus groeit als hij liegt, wat laat zien hoe Pinokkio zijn persoonlijke schaamte als extern ziet.

Geppetto — Vader God die koste wat kost verlangt naar een familie die samen is en ons liefheeft, zelfs als we van Hem afdwalen.

Japie Krekel – de stem van de Heilige Geest die ons onderscheid geeft tussen goed en kwaad.

Stromboli – de valse vader die Pinokkio controleert, afperst en gebruikt voor geld en winst.

Er is een vreemde dynamiek en bijna een synergie tussen de wees en de valse vader in die zin dat ze allebei op elkaar gericht zijn. De wees verlangt naar bevestiging, terwijl de onzekere vader mensen wil die hij kan controleren en manipuleren. Zo kunnen zij als springplank dienen voor zijn eigen plannen en dromen.

Ik weet dit, omdat ik een Pinokkio was en wanhopig op zoek was naar de goedkeuring van een vaderfiguur. Ik had er alles voor hebben gedaan, ook al zou ik erdoor worden onderdrukt.

Profetisch woord
Veel jaren geleden, toen ik deze ongezonde dynamiek begon te beseffen, kreeg ik een telefoontje van een vriend die zei: ‘Ik heb een profetisch woord voor je’. ‘Oké, geweldig wat is het?’, reageerde ik. Hij antwoordde op een komische manier en zei dat de Heer tegen mij wilde zeggen: ‘Je bent een echte jongen!’

Dat vreemde woord zegende me enorm en zorgde ervoor dat ik een band verbrak met een Stromboli in mijn leven. Ik had geen touwtjes nodig. Ik had geen behoefte aan vleierij en valse bevestiging ten koste van mijn bestemming. Die dag stopte ik met zoeken naar vaders en begon ik de Vader na te jagen.

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen