Amsterdamse Tessely schoot te hulp na ‘anti-Aziatisch’ geweld: “God vraagt van me om moedig te zijn”

Tessely (26) was afgelopen zondag op weg naar haar kerk River Church in Amsterdam en toen ze bij metrostation Van der Madeweg was, zag ze hoe twee jongens een Aziatisch meisje, Kelly (24), belaagden. Ze schreeuwden naar haar en gooiden met stenen. Tessely: “Ik werd verontwaardigd, en nam het voor Kelly op. Toen richtten de jongens zich tegen mij.”

Toen Tessely het incident zag gebeuren, was ze verbaasd. “Ik dacht: ‘Huh, zie ik het nou goed?’ Ik zag twee jongens naar haar schreeuwen en haar achtervolgen. Ze riepen woorden als ‘China’, ‘corona’ en heftige scheldwoorden. Tessely, die zelf een donkere huidskleur heeft, werd door de jongens een racist genoemd, omdat ze opkwam voor een Aziatisch meisje.”

“Ik riep boos: ‘Waarom doen jullie dit? Dit kan echt niet.’ Ik ben opgevoed met het belang dat je moet opkomen voor de zwakkeren. Dat is ook wat God mij leert.”

“De jongens legden tegen mij uit dat ze Kelly de weg vroegen, maar dat ze niet wilde antwoorden. Maar ik zag aan alles dat dit niet het probleem was. Ik denk dat Kelly vooral een makkelijk slachtoffer voor hen was.”

Telefoon
Kelly pakte haar telefoon om een foto te maken en aan te tonen wat er gebeurde. Toen ze de telefoon zagen, raakten ze in paniek, en verborgen ze hun gezicht. Ze stormden woedend op haar af om Kelly’s telefoon af te pakken en de foto te verwijderen. Ze probeerden haar tas te jatten. Tessely deed haar best om te voorkomen dat ze Kelly aanraakten. Haar telefoon viel op de grond, maar ze kregen hem niet te pakken.”

“Het feit dat ze mij racist noemden, vond ik ook heel raar. Ik heb namelijk zelf ook te maken met racistische bejegeningen, vanwege mijn donkere huidskleur. Dat zei ik ook tegen de jongens, dus het is bizar.”

Kelly (24) is aanstaande zaterdag een van de sprekers op een demonstratie tegen anti-Aziatisch racisme en geweld, meldt het magazine Vice. Vorig jaar is het aantal meldingen van dit specifieke soort discriminatie enorm gegroeid. Tot voor kort had Kelly zelf nog nooit zo’n ervaring gehad, ze kende alleen de talloze verhalen van haar Aziatische vrienden.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen