Henk Bruggeman over Gods overweldigende Vaderhart: ‘Doel van wedergeboorte is het komen in de armen van de Vader’ #Podcast

In de Revive Podcast vertelt Henk Bruggeman, schrijver van het boek ‘Dichter bij de Vader’, over zijn grote passie: het Vaderhart van God. Toen hij dat zelf leerde kennen, zette het zijn leven op de kop. “Het ultieme doel van de wedergeboorte is het komen in de armen van de Vader.”

Een belangrijk moment in de geschiedenis van de kerk is de reformatie, vijfhonderd jaar geleden, vertelt Bruggeman. “Voor die tijd was Jezus niet zo persoonlijk meer voor de mensen, maar door de reformatie ontdekten mensen dat Hij een persoonlijke Redder is voor de mensen. De kerk werd daardoor heel anders. Mensen gingen zelf het Johannes-evangelie lezen.”

“In 1906 was er nog zo’n belangrijke beweging, de opwekking bij Asuza Street, die veel herstel gebracht heeft. Maar in de jaren negentig van de vorige eeuw kwam Gods Vaderhart op de agenda.”

Revolutionair
Wat is er nou zó bijzonder aan Gods Vaderhart? Bruggeman legt uit. “Het belangrijkste is dat als je God leert kennen voor wie Hij werkelijk is, dan verandert het de invulling van je leven en je geloof. Het heeft een direct gevolg voor je eigen leven. Dat is zo revolutionair.”

“De bekering is natuurlijk een ijkpunt, maar de de openbaring van Gods hart is een nieuw ijkpunt geworden. Ik dacht vroeger namelijk dat het belangrijkste bij de wedergeboorte was dat je eeuwig leven hebt. Maar nu besef ik: het belangrijkste bij de wedergeboorte is dat je in de armen van de Vader kan leven.”

Bruggeman vertelt over de verloren zoon. “De Vader liet hem gaan, omdat Hij hem niet wilde dwingen tot gehoorzaamheid. Nee, Hij wilde zijn hart hebben. Weet je waar de bekering bij de zoon plaatsvindt? Niet bij de zwijnen. Want daar bedacht hij de tekst: ‘Ik ben het niet waard om Uw zoon te zijn.’ Dat komt voort uit het weesdenken.

De bekering kwam op het moment dat de Vader in liefde naar hem toe kwam en hij Gods overweldigende liefde ervoer. Toen zei hij: ‘Wow, wilt U mijn Vader zijn? Ik mag zoon zijn! Dan ontvangt hij ook de identiteit van het zoonschap.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen