Henk Stoorvogel leerde preken op de volleybalvereniging en traint nu anderen: dit zijn z’n drie gouden preektips

Voorganger en spreker Henk Stoorvogel spreekt al sinds zijn bekering op zijn zeventiende zeer regelmatig voor grote en kleinere groepen. Daarbij leerde hij hoe je tijdens het spreken de aandacht vasthoudt van toehoorders. “Toen ik op mijn zeventiende stond te prediken op het sportveld, leerde ik om me te verbinden met de luisteraars. Want als je preek niet aansloeg, was iedereen meteen weg.” Hij traint nu predikers en leken om te groeien in preken op het Sermon Movement Center, dat afgelopen week geopend is.

Het Sermon Movement Center is een plek waar je specifiek leert om te groeien in het spreken. Stoorvogel vertelt als eerst wat hier onderscheidend aan is. “Als je kijkt naar reguliere theologische opleidingen, dan zijn die breed georiënteerd. Je krijgt kerkgeschiedenis, dogmatiek, Bijbelvakken. Homiletiek, ofwel de preekkunde, is dan een onderdeel van het geheel, terwijl het in de praktijk van het voorgangerschap vaak van doorslaggevend belang is. Plekken waar je echt leert spreken en een Bijbelgedeelte leert uit te werken, zijn belangrijk. Daarom is dit nu opgericht.”

“Er zijn veel mensen die geen tijd hebben voor een theologie-opleiding, maar wel een roeping ervaren om het Woord te delen.”

Leren prediken geldt zowel voor predikers die al langer preken maar nog flink kunnen groeien, en zeker ook voor leken. “Er zijn veel mensen die geen tijd hebben voor een theologie-opleiding, maar wel een roeping ervaren om het Woord te delen.”

“Er komen vaak mensen bij me die zeggen: ‘Ik spreek wel, maar ik heb niet het gevoel dat het landt, of dat ik verbinding heb met het publiek. Waar ligt dat aan?’ Dat is de vaardigheid die wij mensen mee willen geven. We willen leren hoe je Bijbelteksten goed kunt interpreteren, hoe je kunt preken met een juiste spanningsboog én ook om de gemeente door de preek heen in beweging te krijgen.”

Volleybalvereniging
Henk vertelt hoe hij zelf leerde preken. “Dat was bij mijn bekering op mijn zeventiende. Toen deelde ik het evangelie gelijk met mensen in mijn klas, op de volleybalvereniging en op andere plekken. Het duurde niet lang of ik sprak letterlijk zes keer per week.”

“Ik heb toen ook Athletes in Action opgericht, waarbij we tussen het sporten door ook het evangelie deelden met niet-gelovigen. Daar leer je heel veel van. Evenals wanneer ik sprak op school voor klasgenoten. Want als je preek niet ‘werkt’, dan is iedereen meteen weg. Als ik buiten op een sportveld geen boeiend verhaal houd, dan kom je niet ver. Je moet daar beknopt, helder blijven met een open houding. Dit is toch wel een hele mooie plek om het te leren, zou ik predikers aanraden.”

Stoorvogel geeft drie sleutels om te groeien in het spreken. Hij vertelt

1. Kom als spreker zelf tevoorschijn
Veel christelijke sprekers vinden het ingewikkeld om iets van zichzelf te laten zien op het podium. Ze denken: God moet tevoorschijn komen en ik moet verborgen blijven. Maar spreken gaat zeker ook over jezelf, je uitstraling en je enthousiasme.

Hij geeft een tip hoe je hierin kunt groeien. “Deel iets van je eigen zoektocht of je eigen worsteling. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar velen doen het niet. Ze blijven erboven zweven en stralen uit alsof ze alles voor elkaar hebben. Het is sterker om je eigen kwetsbaarheid te delen.”

2. Wees verrassend
“Verrassend zijn is dat je je oorspronkelijke idee vanuit de Bijbel op originele manier weet te brengen. Dat is niet altijd makkelijk. Bij het praten over de Bijbel sta je al snel met 2-0 achter. Iedereen weet namelijk hoe het afloopt. De verloren zoon komt thuis en Jozef wordt onderkoning. Het is dus extra belangrijk om origineel en verrassend te blijven, zodat mensen blijven luisteren.

“Begin nooit met de g van google, maar met de g van Gods Geest.”


Hij geeft een tip: “Begin nooit met de g van Google, maar met de g van Gods Geest. Door Google praat je andere mensen na, maar als je begint met de tekst en met God, dan krijg je door gebed veel diepere en meer originele inzichten.”


3. Verbind je boodschap aan je publiek

“De derde sleutel is dat je je boodschap goed verbindt aan je publiek. Vertel niet alleen mooie dingen, maar kijk ook hoe het hun leven raakt en kan veranderen. Wees een liefhebber en kenner van mensen.”

Hij geeft een tip: “Maak voorbeelden niet te specifiek, maar probeer af te dalen op hartsniveau. Als ik zeg: ‘Misschien zit je hier in de zaal en herken je het ook dat je konijn op vijfjarige leeftijd is kwijtgeraakt.’ Dat kan, maar dan zul je weinig herkenning hebben. Als je het hebt over eenzaamheid in de coronatijd, dan betrek je er veel meer mensen bij. Mensen denken dan: ik blijf nu luisteren, want ik ben benieuwd hoe dit me verder kan brengen.”

Onderzoek
Stoorvogel heeft elf jaar lang promotieonderzoek gedaan naar factoren die de impact van spreken beïnvloeden en er is een wetenschappelijk getoetst model uit voortgekomen. Daarbij leerde hij wat de kracht is van het Woord en hoe je het uitlegt. “Het gaat erom dat je het zo uitlegt dat het verhaal zich als het ware opnieuw afspeelt in de ruimte en bij je publiek. Als je het bijvoorbeeld over Pasen hebt, is het belangrijk dat Christus’ opstandingskracht opnieuw vrijkomt en ervaren wordt.”

“Als je wil dat mensen meer van God houden door de preek heen, dan is het belangrijk dat je dit zelf thuis en in de tijd van voorbereiding ook hebt meegemaakt.”

Daarbij is het ook belangrijk dat je dit in je eigen leven ervaart, alvorens je het kunt overbrengen. “Als je wil dat mensen meer van God houden door de preek heen, dan is het belangrijk dat je dit zelf thuis en in de tijd van voorbereiding ook hebt meegemaakt. Dan kun je het doorgeven in de preek.”

Lekenpredikers
Henk Stoorvogel is ook erg enthousiast dat hij via het Sermon Movement Center veel lekenpredikers kan verder helpen. Want die ziet hij als zeer belangrijk in deze tijd. “In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de kerk als instituut klappen krijgt in deze coronatijd. Wat je ziet is dat mensen in kleine groepen nu samenkomen met minder mensen.

Vaak hebben samenkomsten zo’n dertig tot vijftig mensen. Dat betekent dat er een veelvoud aan predikers nodig is. Daar speelt ons center ook op in, zodat ze geholpen kunnen worden om het Bijbelgedeelte goed te interpreteren en over te brengen. Dit betreft een hele beweging aan predikers.”

Sermon Movement Center biedt diverse typen trainingen, variërend aan lengte en studiebelasting. Klik hier voor meer informatie.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen