Het advies dat Hans Tims geeft aan de vele kerkleiders met corona-vragen

Sinds het dringende advies van minister Grapperhaus om als kerken niet te zingen en met maximaal dertig man samen te komen, krijgt voorganger Hans Tims van het kerkennetwerk FMF erg veel vragen. “Je merkt dat de verwarring erg groot is. Sommige voorgangers willen gewoon doorgaan zoals het was, terwijl je ook veel kerken hebt die zich gaan conformeren aan de regels.” Zelf adviseert Tims om je aan het advies van de overheid te houden, vertelt hij.

Ook voor Tims was het nieuws teleurstellend. “Eigenlijk is het al zes maanden een bijzondere tijd. Kerken dachten nu wat meer ruimte en vrijheid te hebben, maar er is toch weer het dringende advies om met maximaal dertig mensen samen te komen. Zeker voor de wat grotere kerken, betekent dit dat ze de deur weer moeten sluiten. Dat is lastig!”

“Ik zou donderdag zelf in de Hoekse Waard spreken waar meer dan duizend mensen zitten – en donderdag zo’n tweehonderd -, dat gaat nu niet meer door. Ik merk dat er veel verwarring over is en vragen over zijn. Er zijn zelfs voorgangers die hun kerk definitief sloten in de afgelopen tijd. Vooral omdat ze moeite hebben met het opzetten van livestreams en te veel geïsoleerd raken van de gemeente. Dat is heel triest.”

“Veel voorgangers vragen zich af of ze zich aan het dringende advies moeten houden. Ze willen weten wat hun mogelijkheden zijn.”

Tims krijgt veel vragen per mail of telefoon. “Veel voorgangers vragen zich af of ze zich aan het dringende advies moeten houden. Ze willen weten wat hun mogelijkheden zijn. Links en rechts hoor ik ook van voorgangers die gewoon doorgaan zoals ze al deden, en zich niet aan de adviezen van de overheid gaan houden. Andere voorgangers doen dat wel.”

Advies
Als hij ernaar gevraagd wordt, geeft Hans Tims een duidelijk advies. “Wij adviseren kerken om zich te houden aan de regelgeving. Het is een situatie waar we met z’n allen in zitten. Wekelijks naar de kerk gaan is niet bepalend voor ons geloof. We hebben nog heel veel mogelijkheden. We mogen over het evangelie spreken, we kunnen elkaar nog in kleine getale opzoeken, we kunnen de Bijbel nog lezen.”

“Daarnaast heeft de livestream ook veel goeds gebracht in de afgelopen zes maanden. Ook hoef je niet per se de handen op te leggen, dat is niet bepalend voor de kracht van het gebed.”

Ook wijst Tims erop dat er kerken zijn die het afgelopen half jaar goed doorstonden. “Ze hielden goed contact met gemeenteleden op kleine schaal, stuurden kaartjes of hadden persoonlijk contact. Via FaceTime is er ook veel mogelijk.”

Hoopvol
Een hele grote domper is het voor Tims dus niet, vertelt hij. “Ik ben altijd hoopvol. Ook aan corona komt een eind. Het laatste woord is aan de Heere Jezus, die ziekte en duisternis overwonnen. Nu is het per dag uitzoeken hoe je het samenkomen goed kunt vormgeven.”

“Dit is juist de tijd om als kerk in eenheid op te trekken. Als mensen via Facebook over elkaar heenrollen, doet dat geen goed aan het beeld dat mensen van christenen hebben.”

Eenheid
Volgens Tims is dit niet de tijd om via social media ruzie te maken. “Dit is juist de tijd om als kerk in eenheid op te trekken. Als mensen via Facebook over elkaar heenrollen, doet dat geen goed aan het beeld dat mensen van christenen hebben. Het is niet aantrekkelijk voor de wereld.”

“De Bijbel zegt dat het regent op de rechtvaardigen en de onrechtvaardigen. We mogen het bloed van Jezus aan de posten van ons hart smeren, zodat de verderfengel aan ons voorbij gaat. Tegelijkertijd is het belangrijk om er wijs mee om te gaan, want er zijn ook kerken waar uitbraken zijn van corona.”

“Maar Romeinen 8 vers 8 geeft ons veel hoop: ‘We weten dat alles zal medewerken ten goede voor hen die geloven.’ We geloven dat God deze crisis ten goede zal keren.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen