Het eerste rondje van Ruben de Jong om Ring Rotterdam

Het is 1:17 als ik aan dit schrijven begin. Zojuist heb ik een rondje gereden rond Rotterdam: A15, A4, A20, A16 en weer A15. Samen met Daniel Pasterkamp en Koen Minderhoud spraken we af in Ridderkerk. Om 0:01 op maandag 18-1 wilden wij het eerste rondje rijden. Als leiders. Als saints van deze stad. Een ronde van liefde voor de stad, een rondje uit liefde voor Jezus.

Tekst: Ruben de Jong

Nadat we, in drie verschillende auto’s, de A15 op waren gegaan hield ik Europoort aan. ‘Mijn afslag’, met die Franse naam sla ik over. Ook al is het middernacht, echt donker is het niet. Sterker nog, daar rijdend op de A15 wordt het steeds lichter. We rijden richting talloze containers, lichtjes, eeuwige vuurvlammen en de olielucht die vanuit mijn ‘blower’ naar binnen komt wordt steeds sterker. Rotterdam was nog niet zo lang geleden, de grootste zeehaven ter wereld. Dat maakt van Rotterdam nog altijd een wereldstad. Hoeveel huishoudens in de wereld zouden er zijn met een item in huis dat ooit in een schip ‘onze’ haven is binnen gevaren?

‘Echte leven’
Remon (ex-Feyenoord hooligan, hoofdpersoon in onderstaande video) vertelt vaak uitvoerig over het feit dat de Waalhaven ooit een vliegveld was maar dat Rotterdam met liefde de Waalhaven heeft uitgegraven. Er was meer capaciteit nodig. Remon kan zo mooi vertellen over wat er in de haven allemaal gebeurt en hoe het ‘echte’ leven er daar aan toegaat. Inmiddels rijd ik langs de loods waar Remon werkt.

Laatst ben ik er heen gefietst om hem uit zijn werk op te halen. Gewoon even lekker bijkletsen op de fiets. Zaterdag heb ik hem nog gezien. Samen met tranen in onze ogen in een moment van aanbidding tijdens een dienst met een kleine groep.

Remon’s
Remon. Dit rondje van toewijding en gebed rijd ik voor alle ‘Remon’s. Het verhaal van wat er met hem en meer mensen om hem heen is gebeurd, is onbeschrijfelijk mooi. Het is een verhaal van gebed, maar ook van wonderen en genade van God. Kippenvel. Ik geloof dat Jezus uitziet naar alle Remon’s van Rotterdam. Mensen met prachtige harten en tegelijkertijd mensen met veel bagage die ze in hun leven moeten meenemen.

“Het is wat Remon’s leven compleet veranderde. Het is waarom wij, als leiders achter elkaar op die lege A20, ons willen toewijden aan Jezus.”

Terwijl ik vanaf de A4 richting de A20 rijd zie ik de flats van Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam-Oost om mij heen. Wat zijn hier toch veel mensen, achter al die deuren, voor wie de liefde van Jezus bedoeld is. Natuurlijk is Zijn liefde voor eenieder bedoeld, maar Gods hart breekt voor mensen in nood. Mensen zonder hoop, zonder houvast, schulden, ellende. Een ontmoeting met Jezus is wat mijn leven compleet veranderde.

Verlangen naar meer
Het is wat Remons leven compleet veranderde. Het is waarom wij, als leiders achter elkaar op die lege A20, ons willen toewijden aan Jezus. Wat verlangen we ernaar dat meer mensen Zijn liefde zullen ervaren. En wat is het dan eigenlijk een voorrecht om te mogen bidden op dit uur, en ons als het ware ‘te vernederen’ voor Jezus, zodat Hij de mensen in de stad zal verhogen. 

Als ik verder rijd van de A20 naar de A16 komen we langs Kralingen en doemen de bekende en grote merken langs de snelweg op. Jezus is niet alleen gekomen voor de mensen in nood. Hij is ook gekomen voor mensen die de zaak goed op een rijtje hebben. Zijn zegen en gunst wil Hij ook geven aan overheden, grote multinationals en leiders in het land.

De Bijbel roept ons op om te bidden voor leiders, overheden en degenen die over ons gesteld zijn. We rijden dit rondje ook om hen bij God te brengen. We rijden hier ook met het oog op de vrede voor onze stad en voorspoed. Ik realiseer mij dat ik blij ben in Nederland te mogen wonen en als christen mijn geloof te kunnen uitleven. Dat is te danken aan overheden die ruimte geven daaraan. Wat ben ik blij te wonen in een land waar veel zaken goed geregeld zijn. 

Troon
Over de Brienenoordbrug. Eerlijk is eerlijk; ik kijk toch altijd nog even… Vandaag hebben ze in de Arena weer verloren: 0-1. Niet meer op de troon, maar toch zullen ‘ze’ altijd aan mijn verhaal verbonden blijven. Als kleine jongen onder indruk van die god. Als ouder wordende tiener steeds meer onder de indruk van God, mijn Vader. Een Vader voor wie ik mij wil ‘vernederen’ en neerbuigen. Niet uit dwang, maar omdat ik mijn Schepper adoreer. En ik geloof dat de mannen die achter mij rijden er precies zo over denken. Hij is het waard om ons aan toe te wijden. Hij is het waard om van onder de indruk te zijn. Hij is het waard om soms even stil te zijn, ook al rijd je rond in je leven. Jezus Christus is gister, vandaag en in de toekomst dezelfde. 

Wat heb ik zin om me de komende dagen verder toe te gaan wijden voor Jezus. Wat zullen het geweldige momenten gaan zijn in de auto. Wat zie ik ernaar uit om met mijn zoontje Manna en mijn vrouw Joanne te spreken over waarom wij dit doen. En het samen te doen; zoals Jozua en vele mannen en vrouwen van God in de geschiedenis, op gezette tijden en voor gezette situaties, hebben gedaan: Zij wijden zich toe. En zo wijden wij ons toe voor Jezus en zien wij ernaar uit wat Hij gaat doen in Rotterdam.

Jozua 3:5

En Jozua zei: ‘Heilig u, want morgen zal God wonderen doen in uw midden.’ 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen