Het Hebreeuwse woord ‘jirah’ helpt ons te begrijpen wat het betekent om de Heer te vrezen

Als we proberen de Bijbel te lezen en die te interpreteren als hoe we vandaag de dag dingen opvatten, zullen we zeker enkele principes missen en hun betekenis anders opvatten. Spreuken leert ons bijvoorbeeld om ‘de Heer te vrezen’. Maar als we naar de originele vertaling in de Hebreeuwse taal kijken, zullen we zien dat angst of Jirah in het Hebreeuws helemaal niet ‘God vrezen’ (angst voor God hebben – red.) betekent.

Jirah of angst
In Spreuken 9:10 staat: “De vreze des Heeren is het begin van wijsheid, en de kennis van de Heilige is inzicht.” Veel mensen gebruiken deze passage om anderen te leren dat we God moeten vrezen (angst voor Hem moeten hebben). Bovendien halen ze daarbij Gods toorn aan die in het Oude Testament wordt getoond. Dit doen ze in een poging te bewijzen dat het terecht is dat we God zouden moeten vrezen. Als gevolg daarvan zien christenen God als een enge God, waarbij ze voorbijgaan aan Zijn loyale liefde voor Zijn kinderen.

Het Hebreeuwse woord jirah, gebruikt vanuit de Engelse interpretatie van ‘vrees’, is echter een ander soort vrees. Het betekent ‘ontzag’ hebben.

In Exodus 3 toont Mozes dit soort vrees. God verscheen aan Mozes in een brandende braamstruik. Vreemd genoeg werd de struik niet verteerd. Dus Mozes ging dichter naar de struik toe om dat nader te bekijken. Maar God openbaarde Zichzelf als de God van zijn voorvaderen en waarschuwde hem om niet dichterbij te komen. Hierop verborg Mozes zijn gezicht omdat hij bang was naar God te kijken.

De vreze des Heeren
Mozes was vol ontzag voor God. Het is net zoiets als wat je voelt wanneer je iets overweldigends ziet. Wat voel je bijvoorbeeld als je midden op zee in een boot zou zitten en plotseling zou de grootste walvis die je ooit hebt gezien, recht voor je, uit het water omhoogkomen? Je zou waarschijnlijk vol ontzag en ‘vreze’ zijn.

Op dezelfde manier is de vreze des Heeren het begin van wijsheid. Door het gevoel van verwondering en ontzag voor God te hebben, kunnen we Hem en alles wat Hij doet, beter leren kennen. Het leidt ertoe dat we Hem vertrouwen en Zijn machtige werk in ons midden zien.

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen