Het ware Evangelie

Het ware Evangelie. Dit was de titel van mijn preek in oktober. Nogal een heftige titel om mee te openen. Kan iemand wel zeggen dat hij/zij het ware Evangelie heeft en verkondigt? Ik zou zelf deze vrijmoedigheid niet voelen, maar Paulus doet dit wel in de Galatenbrief. 

Tekst: Maarten Zwaan

Paulus maakt duidelijk dat er maar één EVANGELIE is dat waar is en dat wanneer mensen, engelen of hijzelf met een ander evangelie komen dan dit Evangelie, dat dit niet juist is. Sterker nog, dat degene die daarmee komt vervloekt is. 

Waar maakt Paulus zich nu zo druk om? 

Wanneer we de Galatenbrief lezen zien we dat Paulus zich druk maakt om de Galaten zelf. Hij is gekomen en heeft het Evangelie van Jezus Christus gebracht (een blijde boodschap). Wanneer hij vervolgens de Galaten weer verlaat, komen er na enige tijd andere leraren en die verkondigen wel Jezus, maar niet het Evangelie. 

Geloven in Jezus
Paulus heeft verkondigd dat geloven in Jezus voldoende is om gered te worden. Dat de focus op en relatie met Jezus verandering brengt in het leven van de Galaten. Deze mensen zijn echter gekomen met de boodschap dat Jezus wel een goed werk is begonnen, maar dat alleen geloven in Jezus niet voldoende is. Zo ontstaat er een verdraaid evangelie. Een evangelie van geloven in Jezus + zelf je best doen. 

In de brief zet Paulus uiteen dat het ware Evangelie bestaat uit de Genade van Jezus Christus, geloof en geest. Het volgen van dit Evangelie brengt (eeuwig) leven teweeg. 

Het verdraaide evangelie bestaat uit wet, eigen werken en vlees. Het volgen van dit evangelie leidt tot verderf. 

Daarom is het zo belangrijk het ware Evangelie te horen en te kennen.

Nieuwsgierig geworden? 1 januari is een 21-daagse video-podcast gestart, waarin 21 vragen met betrekking tot het ware Evangelie worden beantwoord in een boodschap van 2 tot 3 minuten. Tot de eenentwintigste wordt er elke dag een video geplaatst. Check deze video’s nu op deze YouTube playlist: 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen