Kerk Staphorst onverstoorbaar na landelijke commotie over volle dienst: “Angst regeert niet, God regeert”

De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst ligt al het hele weekend flink onder vuur vanwege het feit dat ze met 600 man per dienst samenkomen, waarbij er gezongen wordt en geen mondkapjes worden gedragen. In media en op social media klinkt er veel verontwaardiging, omdat het gevaarlijk zou zijn en er sprake van ongelijke behandeling zou zijn tegenover de horeca.

De onverstoorbare kerk haalt haar schouders op: “We doen niets wat niet mag van de overheid”, zegt de dominee tegenover het AD.

Terwijl de kerk al maandenlang samenkomt met zo’n 1800 mensen – die verdeeld over drie diensten na de kerk gaan – kan het ineens weer snel gaan. De paniek rondom het coronavirus breekt uit en zelfs het CDA en de ChristenUnie noemen het nu ‘onverstandig’ dat de kerk grootschalige diensten houdt. Overigens is de capaciteit van het kerkgebouw zo’n 2.600 man, dus er is genoeg afstand tussen de gemeenteleden.

“Ja, ik denk dat ik wel ga zingen. Er is genoeg afstand, toch?”

Verontwaardiging
Desondanks is er veel commotie. Zondagochtend stond het voor het kerkgebouw vol met journalisten, meldt De Telegraaf. De meesten van de netjes geklede kerkgangers reageren niet en proberen de camerateams zoveel mogelijk te negeren. De reacties die er zijn, zijn vooral erg nuchter. “Ja, ik denk dat ik wel ga zingen. Er is genoeg afstand, toch?”

Terwijl de dienst gewoon voortgezet werd, verzocht de dominee de kerkgangers na de dienst “niet met eventueel aanwezige pers in gesprek of discussie te gaan”.

Geen rare dingen
Alleen Jasper Schaapman (30) reageert. “Er komen berichten op Twitter dat we wel met honderden naar de kerk mogen, maar niet naar het voetbalstadion of het museum. Ik begrijp dat mensen zich afvragen waarom daar verschil in zit.

“Dan zie ik dat het er in de kerk rustig aan toegaat en iedereen zich netjes aan de regels houdt. Het mag ook van de overheid en er gebeuren geen rare dingen.”

Dan zie ik dat het er in de kerk rustig aan toegaat en iedereen zich netjes aan de regels houdt. Het mag ook van de overheid en er gebeuren geen rare dingen. We mogen onze schepper, onze God, prijzen. Ook met zingen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen