Hoe 6 januari een laatste strohalm is voor Trump om toch president te blijven

Terwijl wereldleiders er al vanuit gaan dat Biden de 46e president van de Verenigde Staten wordt, is er nog altijd een scenario mogelijk dat Trump het alsnog wordt. Vandaag, op 6 januari, kan het Amerikaanse Congres namelijk de vermeende overwinning van Biden ongedaan maken. The Washington Post vermeldt hoe deze procedure kan gaan, maar de krant acht de kans zeer klein. Jenna Ellis, deel van het gerechtelijke team van Trump gelooft wel in de mogelijkheid.

De rol van het Congres
Op 6 januari komen de Senaat en het Huis gezamenlijk bijeen om certificaten van verkiezingsstemmen uit de 50 staten en het District of Columbia in alfabetische volgorde te openen en te tellen. Elk lid kan bezwaar maken tegen resultaten. De kandidaat die 270 stemmen haalt, is de winnaar. De sessie zal geleid worden door voorzitter van de Senaat, Mike Pence.

Wat er deze keer kan gebeuren
Een talrijk aantal Republikeinen uit het Huis hebben gezegd dat ze bezwaar zullen maken tegen de officiële verkiezingsresultaten van enkele of alle zes door Biden gewonnen staten – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin. Daar zullen ook Republikeinse senatoren zich bij aansluiten.

Al in het geval dat er één vertegenwoordiger van het Huis en één senator bezwaar maakt tegen het resultaat, stopt de gezamenlijke sessie. Het Huis en de Senaat komen dan samen om maximaal twee uur te debatteren. Als beide organen besluiten om zich te verzetten tegen de uitslag, dan zal het tenietgedaan worden.

The Washington Post acht de kans echter klein, omdat het onwaarschijnlijk is dat de Democratische meerderheid in het Huis tegen de verkiezingsuitslag zal stemmen.

Trump’s scenario
Jenna Ellis, deel van het team van Trump, weerlegt dit echter. Ze zegt dat de stemming anders verloopt. “De stemming zal per Senator zijn, waarbij vicepresident Pence de doorslaggevende stem is indien nodig in de senaat. De stemming in het Huis gaat echter niet per Kamerlid, maar per delegatie, per staat.”

“De Republikeinen hebben 30 delegatiestemmen, terwijl de Democraten 20 delegatiestemmen hebben. Als dit scenario zo gaat lopen, heeft Trump de beste papieren om gekozen te worden.”

“Het enige dat u hoeft te doen, is de Grondwet lezen en u weet dat de wet, het beleid en de procedures uiteindelijk aan onze kant staan”, zegt ze tot slot.

Spannende dag
Vandaag, 6 januari, wordt hoe dan ook een zeer spannende dag voor de Verenigde Staten. De stemming in Georgia om de meerderheid in de Senaat zal definitief worden. Daarnaast kondigen vele tienduizenden Trump-fans aan om naar Washington DC te komen om daar een protestmars te houden. Trump refereert hier al weken naar, met de woorden ‘See you in Washington DC, on January 6th!’

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen