Hoe je leven verandert als je geen wees meer bent, maar een zoon of dochter

Het zoon- en dochterschap in het geloof is een onderwerp dat voor mij erg leeft. Het gaat over wie je bent, je identiteit ontdekken en dus zien waarvoor jij geschapen bent. Dit is niet alleen mooi, het is essentieel om in je volle potentie te gaan leven!

Tekst: Sanne Paas

God is een Vader en een goede vader wil het allerbeste voor zijn kind. Gods plan is niet dat je rondloopt met schaamte, schuldgevoel, onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex. Nee: Hij wil dat je leeft zoals Hij jou geschapen heeft!

Jezus kwam voor twee dingen:
1: Hij kwam om onze zonden te vergeven en dat is het volgende punt,
2: zodat we de Vader konden leren kennen.

God is een familie, een gezin. Jezus leerde ons bidden, onze VADER. Een Vader van Zijn KINDEREN.

Satan bracht de geest van een wees in de wereld en Jezus maakte een einde aan die macht. Zo maakte hij de weg vrij naar de Vader. Joh. 14:6 zegt Jezus: “ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij”. 

“Satan bracht de geest van een wees in de wereld en Jezus maakte een einde aan die macht. Zo maakte hij de weg vrij naar de Vader.”

Romeinen 8:14-19
14 Want allen die door de Geest van God geleid worden, zijn kinderen van God. 15 Wij hoeven dus geen slaven van de angst meer te zijn. Nee, God heeft ons een andere geest gegeven. Wij zijn door Hem aangenomen als kinderen. En doordat Zijn Geest in ons woont, roepen wij: ‘Abba! Vader!’ 16 Want in ons diepste wezen overtuigt Gods Geest ons ervan dat wij kinderen van God zijn. 17 En als wij Gods kinderen zijn, krijgen wij ook wat ons, als Zijn kinderen, toekomt. Wat God aan Zijn Zoon Jezus Christus geeft, zal Hij ook ons geven. Als wij hetzelfde lijden doormaken als Hij, zullen wij ook dezelfde heerlijkheid krijgen als Hij.  18 Ik weet zeker dat wat voor lijden wij hier ook doormaken, het in het niet valt bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien. 19 De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. 

Gedragen als wezen
Er gaan miljoenen mensen naar de kerk. Maar van die miljoenen zijn er miljoenen die zich gedragen als wezen. Huh? We zijn toch Zijn kinderen? Ja, maar er is een geest van een wees.

We zijn vaak gedoopt met de Heilige Geest, met water. Maar we hebben de doop van de liefde van de Vader nog niet gehad. En dus blijven we ons gedragen als wezen, omdat we een openbaring missen over Gods Vaderhart.

Je doet van alles om God te pleasen, maar je doet nooit genoeg. Je leeft naar de erfenis toe maar niet vanuit de erfenis. 

Geen thuis
Een wees is iemand die leeft, maar geen thuis heeft. Je kunt wel een huis hebben, maar geen thuis. Een plek van veiligheid, liefde, waardigheid, waar je een doel hebt, waar je weet dat Papa van je houdt. Je bent misschien een zoeker van een thuis, maar je hebt het niet.

Toen Jezus stierf, deed Hij dat niet om ons naar de hemel te brengen, maar om de hemel naar ons te brengen. Om ons te verzoenen met de Vader. De Vader verlangt en zoekt naar herstel in relaties.

“Toen Jezus stierf, deed hij dat niet om ons naar de hemel te brengen, maar om de hemel naar ons te brengen.”

Veel mensen gaan naar de kerk om een ontmoeting met de Vader te hebben. Maar ze gaan weer weg als wezen. Niet wetende dat ze leven in de omarming van de Vader en altijd Zijn stem kunnen verstaan en altijd Zijn gezicht kunnen zien.

Gods liefde
We weten vaak dingen in onze hoofden wel, maar in ons hart niet en gedragen ons er dus niet naar.

Als je Gods liefde voor jou ervaart dan zullen gebieden in je leven gaan veranderen omdat je ziet hoeveel je waard bent. 

Als wees werk je voor God en als zoon werk je met Hem.

Als wees werk je voor God en als zoon werk je vanuit Hem.

Niet de prediker, niet de aanbiddingsleider, klusjesman of de toiletjuf maar: ZOON! DOCHTER!

Identiteit en waardigheid
Als je ziet hoe waardevol jij bent, ga je ook de waarde inzien van anderen. Je identiteit en waardigheid worden hersteld.

Alles verandert als je vanuit God leeft. Wat je zegt, wat je denkt.

Als jij moeite hebt met het beeld dat je van God hebt, zie je niet hoe God jou ziet.

Blijf niet refereren aan je eigen natuurlijke vader die niet perfect was. Niemand heeft een perfecte vader. Get over it! We hebben een perfecte hemelse Vader!
De aarde wacht rijkhalzend op ons!

Blijf niet refereren aan je eigen natuurlijke vader die niet perfect was. Niemand heeft een perfecte vader. Get over it! We hebben een perfecte hemelse Vader!

Wil je meer leren over een ‘wezen-geest’? Hieronder een aantal eigenschappen van iemand die zich gedraagt als wees:

  • Je hebt het liefst dat jouw vrienden een exclusieve relatie met jou hebben. Je bent jaloers wanneer ze ook een relatie met iemand anders hebben. Waarom? Je bent bang dat ze de ander leuker vinden dan jij.
  • Je hebt negatieve gevoelens naar mensen die meer succesvol, beroemd of krachtig zijn. Waarom? Waarschijnlijk omdat je jaloers op ze bent. In je hoofd maak je ze kleiner door bewijs tegen ze te verzamelen.
  • Je bent jaloers op mensen die meer hebben dan jij hebt. Waarom? Omdat je niet begrijpt dat in Gods wereld er altijd meer dan genoeg is. Iemand anders zijn voorspoed maakt niet dat God niet genoeg heeft om jou ook voorspoed te geven.
  • Je ziet problemen bij elke mogelijkheid en bent bang om risico’s te nemen. Waarom? Je weet niet dat God je wil zegenen, of je voelt je niet waardig genoeg voor Zijn overvloed.
  • Je hebt altijd het gevoel dat er iets verkeerd kan gaan. En als je een goeie dag hebt, heb je het gevoel dat er wel weer een slechte gaat komen. Waarom? Je hebt waarschijnlijk een geest van ‘voorgevoel’ uitgenodigd in je leven. Voorgevoel betekent een naderend gevoel van onheil.
  • Je leeft in schaamte. (Schuld zegt: ik deed iets verkeerd. Schaamte zegt: ik ben iets verkeerds.) Waarom? Je houdt niet van jezelf en je snapt de liefde van de Vader niet.
  • Je voelt je als een machteloos slachtoffer. Het leven overkomt je. Je ziet jezelf vaak als een kind dat opgroeit in een grote-mensen-wereld. Waarom? Je bent niet overtuigd van je koningschap. Je hebt nog niet begrepen dat je meer dan overwinnaar bent!

Dit artikel is geschreven door Sanne Paas van Loft Worship

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen