Hoe de Assemblies of God al tientallen jaren gestaag groeit – tegen de trend in

De Assemblies of God, ’s werelds grootste Pinksterdenominatie, groeit al tientallen jaren stilletjes in de VS en gaat in tegen de trend van denominationele achteruitgang die wordt gezien door de meeste andere protestantse tradities.

Met drie miljoen leden is de Assemblies of God nationaal gezien een stuk kleiner dan de Southern Baptist Convention, die meer dan vier keer zo groot is. Maar in veel opzichten zijn de Assemblies of God een voorbeeld voor de Southern Baptists – en eigenlijk alle christenen – willen zien: gestage en duurzame groei.

Het is moeilijk precies aan te geven waarom de Assemblies of God de afgelopen 15 jaar is blijven toenemen. Onderzoek toont aan dat het lidmaatschap van de Assemblies of God tegenwoordig politiek conservatiever en religieus actiever is geworden dan tien jaar geleden, maar de eigen cijfers geven aan dat het een ongelooflijke raciale diversiteit heeft bereikt – 44 procent van de leden in de Verenigde Staten zijn etnische minderheden. Een samenloop van deze trends kan factor zijn in het vermogen om zijn aantal op peil te houden.

Uitgebreide grafiek
Vergeleken met de twee grootste protestantse denominaties in de Verenigde Staten – de Southern Baptist Convention en de United Methodist Church – zijn de Assemblies of God altijd in de minderheid geweest. In 2005 waren er ongeveer 16,3 miljoen Southern Baptists in de VS, volgens het eigen aantal van de denominatie, en bijna 8 miljoen United Methodists. In die tijd rapporteerden de Assemblies of God 2,8 miljoen leden.

Tussen 2005 en 2019 meldden zowel de Southern Baptists als de United Methodists echter een daling van het ledental. In 2019 waren er 14,5 miljoen Southern Baptists, een daling van 11 procent. De United Methodists meldden in 2019 in totaal 6,5 miljoen leden, een daling van 19 procent. Ondertussen groeide de Assemblies of God met meer dan 16 procent tot bijna 3,3 miljoen leden.

Terwijl andere denominaties gedurende meer dan een decennium jaar op jaar zijn gedaald, zijn er in de afgelopen 40 jaar slechts drie jaar geweest waarin de Assemblies of God geen jaarlijkse groei in aanhangers rapporteerde. Slechts één daarvan kwam deze eeuw. Als resultaat is het de Assemblies of God gelukt om sinds 2005 bijna een half miljoen leden toe te voegen.

De Assemblies of God is in de loop van de decennia gegroeid en heeft haar theologische kenmerken van Pinksteren behouden, zoals geloven in goddelijke genezing, het beoefenen van geestelijke gaven zoals het spreken in tongen, en anticiperen op een premillenniale tweede komst van Christus.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen