Hoe een Utrechtse straatevangelist Elda uit een gitzwarte periode hielp komen

Elda Celaj maakte in april 2019 iets verschrikkelijks mee: haar vriend stapte uit het leven. Het was een harde klap voor haar en ze schreeuwde het uit naar de hemel om hulp. Een paar dagen daarna gebeurde er iets dat ze niet verwachtte. “Ik liep op straat in Utrecht en iemand begon te vertellen over Jezus. Ik besefte: God verhoort waarschijnlijk mijn gebed.” Elda vertelt haar indrukwekkende verhaal.

Hart aan Jezus
Elda Celaj heeft een Albanese achtergrond, maar groeide op in Griekenland. ‘’Ik groeide op in een atheïstisch gezin. Maar als kind was ik altijd al geïnteresseerd in geloof en religie. Als student werd dit alleen maar meer en ik begon toen New Age en andere vormen van spiritualiteit te onderzoeken.’’ 

‘’Mijn eerste contact met het christelijke geloof was door de Grieks-Orthodoxe kerk. Later vertelde een vriend me over Jezus. Omdat ik hield van spiritualiteit, was ik nieuwsgierig naar wat hij te zeggen had. Hij legde aan me uit dat Jezus de enige weg is, de waarheid en het leven. Hij voegde eraan toe dat velen wonderen doen, maar dat Jezus tegen hen zei: ‘Ik ken jullie niet’. Dat laatste raakte mij enorm en zette me aan het denken.’’

“Omdat ik hield van spiritualiteit, was ik nieuwsgierig naar wat hij te zeggen had. Hij legde aan me uit dat Jezus de enige weg is, de waarheid en het leven.”

‘Ik ben vol zonde’
“Hij legde me het evangelie uit en ik was zo hongerig. Toen ik thuiskwam bad ik tot Jezus en vroeg ik Hem in mijn hart te komen. Die nacht kon ik niet slapen, want iedere keer als ik mijn ogen sloot voelde ik me bang. Verschrikkelijke beelden gingen door mijn hoofd. Ik wist dat ik Jezus moest vragen deze beelden weg te nemen en begon te bidden. Ik zag toen een visioen. Ik zag mezelf in mijn kamer staan en in de kamer stond een man in het wit. Hij stond naast mijn boekenkast. Hij gaf me Zijn hand. Ik viel gelijk op mijn knieën. Ik zei: ‘Ga van mij weg, ik ben vol zonde’. Ik had de bijbel nog nooit gelezen, maar sprak de woorden die Petrus sprak.’’ 


“De volgende dag speurde ik de hele school af op zoek naar die vriend. Hij bad voor me en gaf me de bijbel waar ik hem om smeekte. Ik vroeg hem toen me mee naar de kerk te nemen, want ik wilde mijn broeders en zusters ontmoeten. Ik kwam daar in contact met een groep die outreach deed op mijn campus en ging veel met hen om. Ik vertelde mijn getuigenis meteen aan andere studenten.”

“Het was zo echt voor mij! Ik leerde steeds meer, ontving bevrijding en gaf mezelf compleet over aan Jezus en het evangelie verkondigen. Steeds vaker was ik op straat te vinden om het evangelie te delen met iedereen die het maar wilde horen.’’

Teleurstelling
“Omdat ik geloofde dat ik moest groeien en ik me focuste op wat mijn pastors en de oudsten vertelden, leerde ik niet te luisteren naar wat de Heilige Geest zei. Ik leerde niet zelf Hem te zoeken en van Hem direct te ontvangen. De pastors werden de bron waaruit ik putte. Langzaam raakte ik teleurgesteld. Mensen zijn niet perfect en deze pastors maakten ook fouten. Ik zag hen steeds vaker als vals en onoprecht. Ik had het idee dat ze meer hielden van hun macht dan van God. Op een gegeven moment was het klaar voor mij en verliet ik de kerk en besloot ik Jezus in mijn eentje te volgen.’’

Onveilig
Een paar jaar later ontmoette Elda een man waarmee ze een relatie kreeg. “Hij was een atheïst en had niets met God. Later ontdekte ik dat hij borderline had. Het ging steeds slechter met hem, maar daarvoor bedachten we steeds redenen om maar te vergeten hoe erg het was.’’

Uiteindelijk verhuisden Elda en haar vriend naar Nederland, Utrecht, om daar opnieuw te beginnen. In het begin ging het goed, maar het duurde niet lang totdat de situatie uit de hand liep. “Hij had zichzelf niet meer in de hand en dat maakte me heel bang. Ik voelde me onveilig en had het gevoel dat ik hem niet meer kon helpen. Ik begon God opnieuw te zoeken en ontving rond diezelfde tijd verschrikkelijk nieuws: mijn vriend had zichzelf van het leven beroofd.’’

Random mensen
“Mijn wereld stortte in. Ik verloor degene waarvan ik zoveel hield en bleef alleen achter. Ik had niets meer, want zelfs ons appartement stond op zijn naam. Ik smeekte God om hulp en Hij voorzag meteen. Random mensen verschenen op mijn pad om me te helpen met iedere stap die ik moest gaan.’’

Ik smeekte God om hulp en Hij voorzag meteen. Random mensen verschenen op mijn pad om me te helpen met iedere stap die ik moest gaan.’’

Europe Arise
“Binnen een week kreeg ik antwoord op mijn gebed. Ik liep op dat moment met mijn zus, die me was komen opzoeken, door Utrecht. Toen we langs de Domtoren liepen, spraken twee jongemannen ons aan. Ze heetten Robert en Sam en ze waren onderdeel van een groep straatevangelisten. Ze waren van plan terug te lopen naar hun groep, toen de Heilige Geest Robert vroeg terug te gaan en mij aan te spreken. Dat was voor mij heel bijzonder en een echte gebedsverhoring!’’

“Ik vertelde wat ik had meegemaakt in de afgelopen dagen. Dat ik mijn vriend was verloren en dat ik geen huis had, omdat deze op zijn naam stond. Robert en Sam baden dat ik het huis zou krijgen en nodigden me uit om naar een conferentie te komen waar zij ook heengingen: Europe Arise.”

Appartement
Elda besloot mee te gaan naar de conferentie. ‘’Het was een geweldig gevoel, want ik wist in mijn hart dat God mijn gebed had verhoord. De voorgangers daar baden voor mij en ik aanbad de Heer. Ik voelde Gods liefde en ik was vol blijdschap. De volgende dag werd ik gebeld. De verhuurder was akkoord en ik kon terug in het appartement. Opnieuw was mijn gebed verhoord, wat ik gelijk ben gaan vertellen op de conferentie.’’

The Journey
Via evangelist Robert – die ook pastor is van Heart to Heart Church in Utrecht – kwam ze uiteindelijk ook bij zijn kerk uit. ‘’Ze ontvingen me als een echte familie en ik voelde me veilig. Ik wist dat God wilde dat ik hier was. Wat ik echt mooi vond om te zien, is dat zij hetzelfde enthousiasme hadden om mensen op straat over Jezus vertellen als dat ik vroeger had.’’

Nieuw meubilair
“Toen ik terugverhuisde naar mijn appartement, had ik alleen een gebroken stoel en een matras op de grond. Maar ik geloofde dat als God mij hier wilde, Hij zou voorzien. Na een zondagsdienst bij The Journey Utrecht verrasten ze me met een gift van de hele Journey Church. Ze hadden 860 euro bij elkaar gehaald voor nieuw meubilair in mijn appartement. Ik was heel verrast, want ik had hen nooit verteld hoe groot mijn nood was.”

“Het bleek een bedrag van 857,84 te zijn: op 2 euro na het bedrag dat ik had gekregen! We werden geraakt en ervoeren Gods aanwezigheid.”

Een paar dagen later ging Elda samen met Joline, de vrouw van Robert en Thirza, een andere vriendin van The Journey, naar de Ikea. “Joline zei: ‘Kijk niet naar de prijs, koop wat je graag wilt.’ Dat deden we en bij de kassa waren we heel benieuwd. Het bleek een bedrag van 857,84 te zijn: op 2 euro na het bedrag dat ik had gekregen! We werden geraakt en ervoeren Gods aanwezigheid. Het was zo bizar. Ik wist toen zeker: God wil dat ik hier ga wonen.”

Genezing van beide ouders
Hier eindigt het verhaal niet van wat God in haar leven deed, verzekert Elda. De ouders van Elda kwamen, los van elkaar, naar Nederland om Elda te ontmoeten. Haar vader en moeder ontvingen, voor de eerste keer in hun leven, gebed voor genezing van chronische rugpijn en artritis, zegt Elda. Beide werden gelijk genezen en gaven hun leven aan Jezus. “Dat was zó bijzonder! Mijn vader was een atheïst en heel sceptisch over God en genezing. Maar na zijn gebed, waar hij ook gaat, hij deelt zijn getuigenis en hoe Jezus hem genas. Wat ik geleerd heb en nog steeds leer, is dat ik God in alles kan vertrouwen.’’ 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen