Hoe God mij leert om los te laten

Het loslaten van dingen die je vasthouden is soms moeilijk. Stoer vertellen we anderen dat ze los moeten laten. Bijvoorbeeld; iemand kan niet vergeven, hij houdt de controle over alles en iedereen of leeft steeds in angst. ‘Laat gewoon los, joh.’ Of: ‘Vergeef nu gewoon, dat vraagt de Bijbel.’

We voelen de last niet die de ander draagt en geven makkelijk advies. Tot het moment dat we zelf ergens tegenaan lopen. Ineens belemmert het enorm je bewegingsvrijheid en voel je letterlijk een last op je schouders drukken.

Laat los en je zult losgelaten worden Lucas 6:37b

Jaren terug zei een vriend tegen mij; laat gewoon los, je moet geen controle proberen te houden. Hij zei: ‘In de Bijbel staat; laat los en je zult los gelaten worden.’ ‘Oh ja’, antwoordde ik. ‘Geen idee wat het betekent’, dacht ik. De angst dom over te komen, belemmerde mij te vragen hoe dit dan bedoeld werd. 

Voorbeeld
Laatst begreep ik het ineens, door een voorbeeld uit de praktijk. Een vriend van ons heeft twee huizen gehuurd. Eén kan er eigenlijk niet leegstaan, want dan zou er een grote kans zijn dat er zou worden ingebroken. Dit was de reden dat hij erin ging wonen. Zijn gezin woonde een paar dorpen verderop. Ik was verbijsterd toen ik het hoorde. ‘Man! Je materialen worden misschien niet gejat.. maar je gezinsleven is dat al. Gewoon gestolen!’

“In onze buurt hoorde we ook veel over inbraken. Ineens pakte het mij en mijn man. Een bepaalde angst overviel ons.”

In onze buurt hoorden we ook veel over inbraken. Ineens pakte het mij en mijn man. Een bepaalde angst overviel ons. Het drukte op ons. Wat moesten we beter beveiligen en wat moest anders worden bewaakt? Het greep me letterlijk naar mijn keel en ik voelde een enorme stress. Mijn vrede was al gepikt en de onrust drukte op mijn schouders. 

Stress
Ineens besefte ik dat ik iets vast had gepakt wat niet van mij was. Ik ben niet in staat om ons voor kwaaddoeners of inbrekers te behoeden. Alleen de Heer kan dat. We spraken erover met elkaar. Waarom voelen we stress? De Heer beschermt ons. ‘Ja’, zei onze jongste, ‘waar ben je bang voor?’ Mama zegt zelf altijd dat er duizenden engelen op ons pad staan. 

“Heer, dank U dat U ons beveiligt. Dank U dat ik los kan laten en meteen losgelaten word. Dank U dat Uw juk zacht is en Uw last licht en dat U mij leert geen zorgen te maken.”

Laat los en je gevangenis gaat open 

Werp al je zorgen op Hem (JEZUS), want Hij zorgt voor u. 1 Petrus 5:7

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen