Hoe ik afgelopen maand werd vrijgezet van ADHD

Ik heb al van kleins af aan symptomen van ADHD. Overprikkeld, veel moeite om te focussen, het kost me bovenmatig veel energie om lange tijd achter elkaar te werken. Dat ging ten koste van mijn schoolprestaties. In Havo 3 bleef ik bijna zitten.

Tekst: Dick van den Bos

Totdat ik bij de psycholoog gediagnostiseerd werd met ‘ADHD’. Ik kreeg ritalin en het bleek uit te pakken als een soort wondermiddel. Op school ging het me weer gemakkelijk af en ik kon me beter concentreren. Wel vermoeiend waren de bijwerkingen van die medicijnen; ze zijn niet goed voor je fysieke gezondheid en maken je ook moe.

In mijn twintiger jaren besloot ik ermee te stoppen en juist door een puur leven voor God te leiden, ging het een stukje beter. Maar toch bleef ik moeite houden met lezen en concentreren.

Afgelopen maand maart, ging ik naar God en vroeg ik: ‘Wat houdt mij tegen op dit gebied?’ Toen sprak God heel duidelijk: ‘Je hebt bevrijding nodig. De wortel hiervan is geestelijk.’ Dat was een grote eyeopener. Ik wilde mijn voorganger ervoor laten bidden, maar toen ik met mijn vrouw God aan het aanbidden was, besefte ik dat zij ook voor me kon bidden.

Gebed
Toen ze voor me bad, zag ze geestelijk hoe ‘wortels’ en ‘machten’ van chaos me in bedwang hadden en ze sprak dat aan in gebed. Tijdens het gebed voelde ik een last van me afvallen. Er vond bevrijding plaats. Vervolgens ging ik het testen en ik ging in de Bijbel lezen. Toen hield ik niet meer op; ik kon de hele middag lezen zonder enig probleem.

Ook met werken ging het stukken beter. Ik kon zonder problemen uren achter elkaar gefocust werken. Juist als je efficiënter bent en dat minder energie kost, voel je je veel energieker. Daardoor was mijn ‘capaciteit’ veel hoger. Ik was echt ‘flabbergasted’! Ik ben zo dankbaar.

Geestelijke wereld
Het deed me weer opnieuw beseffen dat de mens bestaat uit lichaam, ziel en geest. En omdat ‘de wereld’ de geestelijke wereld niet kent, probeert men alles lichamelijk of via de ziel op lossen. Dat is de reden waarom het vaak bij symptoombestrijding blijft en mensen niet echt vrij komen. Het herinnert me ook aan het interview met Jonathan Venema, die heftige coronaverschijnselen had en van God hoorde dat het een geestelijke aanval was. Na het gebed was alles verdwenen.

Terwijl wij met onze problemen vaak lichamelijk kijken, of via de ziel (bijvoorbeeld bij de psycholoog), moeten we in veel gevallen bij de diepste oorzaak zijn (geestelijk). Bij God, onze machtige Bevrijder!

Psalm 18:2-3
Ik heb u lief, HEER, mijn sterkte,
HEER, mijn rots, mijn vesting, mijn bevrijder,
God, mijn steenrots, bij u kan ik schuilen,
mijn schild, kracht die mij redt, mijn burcht.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen