Hoe je God van dichtbij kunt ontmoeten

Van bekende Nederlanders wordt wel eens gezegd dat ze “in het echt” totaal anders zijn dan op tv. De één is veel liever, de ander ziet er anders uit, de ander is veel minder gezellig, etc. Van mensen die we zelf nog nooit ontmoet hebben kunnen we een beeld hebben wat niet (totaal) klopt. Pas als we deze mensen persoonlijk leren kennen, ontdekken we hoe ze echt zijn.

Zo is het ook met God, we kunnen veel over Hem horen en lezen, maar als we Hem niet persoonlijk ontmoeten kunnen we een heel verkeerd beeld hebben van wie God werkelijk is. 

Kende God niet
Het verhaal van Saulus is een bekend verhaal uit de Bijbel over een persoon die dacht dat hij wist wie God was. Hij had veel over God gestudeerd en was voor die tijd een wijs man waar veel mensen naar luisterden. Maar hij kende de echte waarheid niet, totdat Hij Jezus ontmoette. De Bijbel vertelt in Handelingen 9 dat Saulus op een dag verkeerde plannen wilde uitvoeren. Totdat Hij een stem hoorde en een fel licht zag; Hij had een ontmoeting met Jezus. In die ontmoeting vertelde Jezus hem wie hij werkelijk was. Vanaf die dag ging Hij Jezus volgen en kende hij de echte waarheid over wie God was. Dit heeft zijn leven op zijn kop gezet. 

“Ook wij kunnen God kennen als vage kennis of als iemand die ver weg is.”

Ook wij kunnen God kennen als vage kennis of als iemand die ver weg is. Het kan zijn dat er altijd iets aan je geleerd is over Hem wat je bent gaan geloven of dat bepaalde ervaringen je denken over God hebben beïnvloed. Dit kan dan effect hebben op je hele leven. Want als je jouw Maker niet (goed) kent, ken je dan jezelf wel echt? God is een God van relatie, Hij wil Zichzelf persoonlijk aan je openbaren zodat je Hem echt leert kennen. Hij wil graag een relatie met je opbouwen waardoor je gaat ontdekken wie Hij is en daardoor ook jezelf. 

Katapult
Op onze Bijbelschool ‘de Katapult’ zetten we veel tijd apart om God te zoeken en Hem te ontmoeten. Hoewel goed onderwijs veel kan doen in levens van mensen, is Gods openbaring echt levensveranderend. Iemand kan bijvoorbeeld tien keer tegen je zeggen dat God van je houdt, maar als je dit persoonlijk van God hoort dan zal het inslaan als een bom en zal het je echt veranderen.

Aanbidding is een hele mooie manier om God te zoeken. Door middel van aanbidding maak je God groot, waardoor de dingen die minder belangrijk zijn, kleiner worden en minder aandacht krijgen. Je geeft met aanbidding God de ruimte die Hij verdient, zodat Hij kan werken in je leven. Je kunt God aanbidden door mooie nummers te zingen voor Hem, maar aanbidding kan ook heel stil en rustig. We zijn vaak geneigd om iets te willen doen voor God, maar wachten en rustig bij Hem zitten kan net zo krachtig zijn.

“Wanneer wij stoppen met praten, geven we God de ruimte om te spreken en dat is geweldig. We kunnen Hem dan ontmoeten.”

Ontmoeten
Wanneer wij stoppen met praten, geven we God de ruimte om te spreken en dat is geweldig. We kunnen Hem dan ontmoeten. Misschien laat Hij je wel een beeld zien in je gedachten of laat Hij je denken aan een Bijbeltekst. Ook kan het zijn dat er ogenschijnlijk niks gebeurt, maar dat Hij je rust geeft in je ziel of juist vreugde. Wat er ook gebeurt als je bij Hem bent, het is nooit weggegooide tijd. 

De praktijk leert wel dat we dit moeten leren. De meeste mensen kunnen niet zomaar de rust bij God opzoeken. De wereld schreeuwt namelijk om onze aandacht, terwijl God geduldig wacht totdat we Hem gaan zoeken. Het kan je helpen om God te zoeken met andere mensen of door hier onderwijs over te ontvangen. Er is genoeg materiaal geschreven over dit thema (Kijk eens op de webshop van HermanBoon.nl en laat je inspireren). Hoewel dit enorm kan helpen, leert de praktijk dat het gewoon doen is. 

“Het begint allemaal met een eenvoudig gebed met een uitnodiging.”

Het begint allemaal met een eenvoudig gebed met een uitnodiging. We zeggen wel eens op ‘de Katapult’ dat Jezus een gentleman is. Hiermee bedoelen we dat Hij niet zomaar ons leven komt binnen stormen, maar Hij wacht totdat we de deur van ons hart openzetten en Hij wordt uitgenodigd (Openbaringen 3:20). Dit is niet een eenmalige actie wanneer je Hem voor het eerst leert kennen, maar het is een dagelijks keuze om Hem uit te nodigen Hem te ontmoeten. 

Dus begin morgen de dag met rustige aanbiddingsmuziek en de uitnodiging naar Jezus toe of Hij Zichzelf aan jou wil openbaren. Wacht rustig af en geniet van Zijn aanwezigheid. Ontmoet Hem.

Deze blog is geschreven door Coralie Vink van De Katapult. Door op deze link te klikken, kun je je nog opgeven voor deze Bijbelschool. 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen