Hoe je het eerste jaar van het rouwen om een geliefde kunt overleven

Mijn twee dochters omhelsden mijn vrouw, Beth, en ik hield ze alle drie in mijn armen, toen Beth op 30 oktober 2015 om 14.40 uur haar laatste adem uitblies. We hadden drie jaar om ons hierop voor te bereiden. Toch was er geen manier om je er helemaal op voor te bereiden.


Hoewel ik opgelucht was dat Beth eindelijk geen pijn meer had, na een lange strijd tegen kanker in stadium 4, deed mijn hart pijn van het besef dat ik haar, na 37 jaar met haar te hebben doorgebracht, nooit meer zou zien. Aan deze kant van de hemel.

Rouwproces
Ik had geen idee dat dit slechts het begin was van mijn rouwproces.
Voor de komende vijf weken betekende dit:

• Ik had ‘s ochtends moeite om uit bed te komen.
• Douchen, scheren en aankleden leek me gewoon teveel werk.
• Ik wilde mijn huis niet verlaten.
• Ik bracht mijn dagen door met het bekijken van foto’s en video’s van mijn overleden vrouw.
• Ik wilde eigenlijk niemand anders zien dan mijn dochters en mijn kleinkinderen.

Het duurde niet lang voordat Thanksgiving plaatsvond. Dit was de eerste vakantie zonder Beth. Ik wist niet hoe hartverscheurend elke eerste vakantie, jubileum en verjaardag zonder haar zou zijn.

“Ik heb echt mijn best gedaan om van Kerstdag te genieten. Het was emotioneel uitputtend, maar ik probeerde me voor te stellen dat ze bij ons was en ons aanmoedigde om de geboorte van onze Heiland te vieren.”

7 adviezen

 1. Erken dat dit moeilijke dagen zullen zijn.
  Ik herinner me dat ik in bed kroop, ik mezelf in slaap huilde. Ik smeekte God om me de kracht te geven om Kerstmis te halen. Ik wist dat het wreed zou zijn, en ik had geen idee hoe ik zou overleven. Ik had geen zin om een ​​boom op te zetten en te versieren. Eigenlijk wilde ik helemaal geen Kerst vieren, maar mijn dochters wilden dat ik dat wel deed. ‘Mama zou willen dat we Kerstmis vieren’, zei mijn jongste.

  Ik wist dat elk kerstlied me tot tranen zou brengen. Ik droeg eindelijk de boom en de versieringen uit de kelder en begon aan wat een van de moeilijkste taken bleek te zijn die ik ooit heb gedaan.
 2. Druk uit hoe u zich voelt.
  Mijn tweede “heftige gebeurtenis in het eerste jaar” kwam een ​​paar dagen voor Kerstmis op 22 december. Het zou onze 31e huwelijksverjaardag zijn geweest. Mijn dochter stelde heel wijselijk voor dat we allemaal twee dagen naar New York City zouden gaan, zodat ik niet alleen in huis zou blijven huilen.

  Ik kocht kaartjes voor “The Lion King” op Broadway, in de veronderstelling dat het leuk zou zijn voor iedereen, ook voor mijn twee kleinzonen. Het was goed dat we het als gezin druk deden. Terwijl we allemaal aan Beth dachten, hielp de verandering van omgeving.

  Kerstavond kwam en we gingen allemaal samen naar de kerk. Dit was altijd Beths favoriete dienst. Ze genoot van het einde van de dienst als de samenkomst elkaars kaarsen aanstak en het gebouw van volledige duisternis in licht veranderde, terwijl we ‘Stille Nacht’ zongen. Ik heb altijd van deze traditie gehouden toen Beth naast me stond, maar dit jaar was het gewoon weer een gebeurtenis om zonder haar te doorstaan. Mijn ogen gingen open in een rivier van tranen.
 3. Vier vakantie. Het eert hun nagedachtenis.
  Na de kerstavonddienst gingen we uit eten zoals we altijd deden, en kwamen toen terug naar mijn huis. Beth zou altijd voor iedereen een nieuwe pyjama kopen om op kerstavond te dragen. Dat was het enige geschenk dat we ‘s avonds openden, de rest bewaarden voor kerstochtend.

  Toen we terugkwamen bij mijn huis, keken mijn dochters in Beths kast en waren geschokt toen ze ontdekten dat hun moeder er op de een of andere manier in slaagde om voor elk van hen pyjama’s te bestellen tijdens haar laatste dagen.

  We hebben een foto gemaakt van ze met die pyjama’s voor de kerstboom. Ze plaatsten op sociale media dat hun moeder hen nog steeds geschenken uit de hemel stuurde. Dit verscheurde me emotioneel, maar het bracht me ook wat troost.

  De pyjama deed me beseffen dat ik egoïstisch was terwijl ik me wentelde in mijn verdriet. Ik dacht dat dit misschien een teken was dat Beth wilde dat we Kerstmis vierden op een manier die haar nagedachtenis eerde. Ik heb echt mijn best gedaan om van Kerstdag te genieten. Het was emotioneel uitputtend, maar ik probeerde me voor te stellen dat ze bij ons was en ons aanmoedigde om de geboorte van onze Heiland te vieren.
 4. Leef in de momenten die je hebt.
  De volgende “eerste feestdag” was Beths verjaardag op 3 februari. We kwamen samen als een gezin en besloten dat we de dag samen zouden vieren. We begonnen een traditie die voor ons allemaal zinvol zou zijn. We gingen voor het ontbijt naar haar favoriete restaurant. We zijn er al jaren en alle serveersters en kassamedewerkers kennen ons. Ze hielden van Beth en stuurden vijf dagen voordat ze naar de hemel ging een prachtige bos bloemen naar ons huis.

  We bestelden allemaal wat Beth altijd bestelde: twee eieren over gemakkelijk, spek, rogge toast en koffie. Na het ontbijt kregen we paarse heliumballonnen (Beth’s favoriete kleur) en scherpte. Wij allemaal, ook onze kleinzonen, schreven berichten naar haar en lieten ze de lucht in gaan. We hebben deze traditie voortgezet op haar verjaardag en de verjaardag van haar overlijden.
 5. Blijf hopen.
  Hoewel haar eerste verjaardag erg zwaar was, begon ik te hopen dat het niet altijd zo moeilijk zou zijn. Ik vond toen een christelijke psycholoog om me te helpen mijn verdriet te verwerken. Ik wist in mijn hart dat God de touwtjes in handen had, maar ik worstelde met Romeinen 8:28, waarin staat: “En we weten dat alle dingen ten goede samenwerken voor hen die God liefhebben ….” Werkelijk? Zelfs kanker in stadium 4 van mijn vrouw?

  Mij ​​is verteld dat de langstlevende echtgenoot vaak veel schuldgevoelens heeft. Dat heb ik zeker gedaan. Ik vroeg me af waarom ik nog steeds sterk en gezond was, maar Beth moest door stadium 4 kanker heenging. Ik bleef mezelf afvragen of ik een goede echtgenoot was.

  Toen ik mijn psycholoog vertelde waar ik mee worstelde, keek ze me in de ogen en zei: “Dan, denk je echt dat Beth in de hemel is om je te oordelen? Nee! Ze moedigt je aan! Ze zegt dat je je race moet afmaken en voor je dochters en kleinkinderen moet zorgen! ” Dat had echt met mij te maken. Ik realiseerde me dat ik nog steeds een race te lopen heb en dat Beth me aanmoedigde!

  De “primeurs” bleven komen, en het leek alsof ze nooit zouden eindigen.

“Hoewel haar eerste verjaardag erg zwaar was, begon ik te hopen dat het niet altijd zo moeilijk zou zijn.”

 1. Leun op uw familie en vrienden.
  Pasen was weer een moeilijke “eerste feestdag”, maar het was niet zo erg als haar verjaardag. De zomervakantie was zwaar omdat we op Memorial Day, 4 juli en Labor Day altijd het gezin bij ons thuis hadden. Beth vond het heerlijk om de gastvrouw te zijn, en ze vond het heerlijk om bij het zwembad te zijn.

  We hadden het allemaal over haar en we realiseerden ons dat we allemaal samen in het rouwproces zaten. Het is van vitaal belang om tijdens die “primeurs” op uw familie en vrienden te steunen.

  Eindelijk was het een jaar geleden dat Beth de hemel binnenging en we gingen allemaal naar de begraafplaats en lieten de paarse heliumballonnen los met berichten voor haar. We hebben hetzelfde gedaan in het tweede jaar en zullen het opnieuw doen in het derde jaar.
 2. Onthoud dat God je nooit zal verlaten.
  Ik schreef over mijn vrouw en hoe ik het rouwproces en het “jaar van de primeurs” heb doorstaan ​​in mijn nieuwe boek, ‘Hurricane of Love’.

  Ik bid dat ons verhaal zal helpen om uw angsten minder te maken, uw geloof te versterken en uw hoop te inspireren. God zal je nooit verlaten, zelfs niet in je donkerste uur. Houd vast aan de hoop dat u uw geliefde weer in de hemel zult zien.

Voor degenen die rouwen:
Als u rouwt of zorgt voor iemand die terminaal ziek is, weet dan dat “het jaar van de primeurs” eraan komt. Maar hoop dat u het zult redden. Het tweede jaar zal een beetje gemakkelijker zijn. Wat nu belangrijk is, is om ‘in het moment’ te leven. Schenk uw liefde aan uw geliefde. Houd niet tegen om door middel van je woorden en je daden uit te drukken hoe u zich voelt. En als je door het jaar van “primeurs” gaat, erken dan dat het erg moeilijke dagen zullen worden.

Probeer ze te gebruiken om de nagedachtenis van uw geliefde te eren en put uit de kracht van uw familie en vrienden.

Dit artikel is geschreven door Dan Wheeler, verschenen op Crosswalk.


Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen