Hoe je leven sterk verandert als je God het begin van je dag geeft

Voor sommigen van ons begint de dag al vroeg. Om zes uur gaat de wekker; douchen, aankleden, snel ontbijten en de auto in op weg naar het werk. Niet iedereen is een ochtendmens, sommige floreren pas wanneer het middag is. Toch lukt het veel christenen de dag met God te beginnen. Wat drijft hen? En waarom zou je nog eerder opstaan om tijd met God door te brengen? 

In Markus 1:35 lezen we dat Jezus al vroeg in de ochtend opstond om te bidden. Het is bijzonder om te lezen dat Jezus Zijn Vader opzocht en met Hem sprak, dit terwijl Hij zelf ook God was. Toch was Hij ook echt mens en had het nodig om tijd met God door te brengen.

“Als Jezus het nodig had om tijd met Zijn Vader door te brengen, dan hebben wij dat ook. Wij zijn gemaakt voor relatie, met andere mensen, maar zeker ook met God.”

Als Jezus het nodig had om tijd met Zijn Vader door te brengen, dan hebben wij dat ook. Wij zijn gemaakt voor relatie, met andere mensen, maar zeker ook met God. In het woord relatie zit het woord ‘relaas’, wat ‘je verhaal vertellen’ betekent. Dit houdt dus in dat als wij een relatie willen hebben met onze Vader in de Hemel, dat wij ook met Hem moeten praten, ons verhaal moeten vertellen.

Relatie
Wanneer je een relatie hebt met een persoon, dan zie je die persoon veel, breng je tijd met elkaar door, doe je leuke dingen en vertel je elkaar wat er speelt in je leven. Deze dingen zorgen ervoor dat jouw relatie in stand blijft, maar ook dat je relatie sterker wordt. Wanneer je dit niet doet, dan verwatert de relatie.

“Hoewel God niet wil dat onze relatie met Hem verwatert, komt een relatie wel van twee kanten.”

Hoewel God niet wil dat onze relatie met Hem verwatert, komt een relatie wel van twee kanten. God staat dag en nacht klaar om met ons te praten, naar ons te luisteren, ons wijsheid en leiding te geven etc. Alleen de vraag is; nemen wij tijd om te investeren in onze relatie met God?

Tijd met God
Omdat we in een drukke tijd leven, kan het zijn dat onze dag voorbij is voordat we het in de gaten hebben. Dit kan ervoor zorgen dat het dag na dag niet lukt om tijd met God door te brengen. Daarom is het belangrijk om een plannetje te maken voor je tijd met God. Wanneer je van tevoren de keuze maakt om tijd met God door te gaan brengen en nadenkt hoe je dit gaat invullen, zal dit helpen om het daadwerkelijk uit te voeren en vol te houden. Denk na over een aantal punten:

  • Hoe vul ik tijd met God in?
  • Waar houd ik stille tijd?
  • Wanneer houd ik stille tijd?

Er zijn verschillende onderdelen die je mee kan nemen tijdens je stille tijd, met andere woorden; tijd met God. Het belangrijkste van stille tijd is bij God zijn. Zoek Zijn aanwezigheid. Dit kun je doen door voor Hem te zingen, met Hem te praten (met andere woorden bidden), stil zijn voor Hem, etc. Zoek naar een manier die bij jou past om bij Hem te zijn.

“Er zijn verschillende onderdelen die je mee kan nemen tijdens je stille tijd, met andere woorden; tijd met God.”

Beter leren kennen
Daarnaast is het belangrijk om Hem beter te leren kennen. Dit kan allereerst door Zijn Woord te lezen, dit zijn Zijn Woorden voor ons. Door Zijn Woord te lezen kunnen we leiding ontvangen voor ons leven. We kunnen Hem ook beter leren kennen door naar Zijn stem te luisteren. Behalve met naar Zijn stem te luisteren door de Bijbel heen, kunnen we ook Zijn stem verstaan door te luisteren naar wat Hij tot ons spreekt in onze gedachten. Om dit leren gaat er soms wat tijd overheen. Maar als we hier de tijd voor nemen, zullen we ontdekken welke gedachten God in ons denken legt waarmee Hij ons wil bemoedigen, liefde wil geven en ons wil leiden. 

Het is ook goed om van te voren goed na te denken waar je stille tijd gaat houden. Zo vaak worden we afgeleid door onze telefoon, mail, mensen om ons heen etc. Daarom is het belangrijk om deze afleidingen van te voren zoveel mogelijk te elimineren. In de tekst uit Markus lezen we dat Jezus naar een eenzame plek ging, met andere woorden Hij zonderde zich af en zocht de rust op. Hoewel wij niet dagelijks de bergen in kunnen trekken, kunnen we misschien wel de rust opzoeken in een aparte ruimte. Leg je telefoon en computer aan de kant, zodat je echt goed kunt focussen. 

Tijdstip
Als laatste is het belangrijk om na te denken over het tijdstip van de stille tijd. Als je dit niet van tevoren besluit is de dag om voordat je het in de gaten hebt. Hoewel de ochtend niet voor iedereen de ideale tijd is voor tijd met God, is dit wel het mooist. Want zo kun je je dag met God beginnen. Op onze Bijbelschool (www.dekatapult.nl), houden we van 7.00-8.00 in de ochtend stille tijd. Hoewel dit aan het begin van het schooljaar niet altijd bij iedereen van harte gaat, ontdekt praktisch iedereen gedurende het schooljaar hoe bijzonder het is om de dag met God te beginnen.

Je kan zo je zorgen aan God geven aan het begin van de dag, je kunt je plannen voor die dag met God bespreken, je kunt bidden voor je dag etc. Wat we ook bij veel studenten zien is dat God aan het begin van hun dag mooie lessen geeft door bijvoorbeeld hun Bijbelstudie heen, die ze dan die dag al nodig hebben. Zo worden de lessen van de tijd met God praktisch gedurende de dag. 

“Hoewel het wellicht een uurtje van je slaap kost, zal je zien dat het zeker de moeite waard is wanneer je zo je dag begint.”

Hoewel het wellicht een uurtje van je slaap kost, zal je zien dat het zeker de moeite waard is wanneer je zo je dag begint. Net zoals je ook het tanden poetsen in de ochtend (hopelijk) niet overslaat, is het belangrijk dat wij ook leren om tijd voor God te nemen in onze ochtend. Zo zullen we een steeds sterkere relatie met Hem ontwikkelen waardoor we Hem beter gaan leren kennen en sterker in het leven zullen kunnen gaan staan. 

Dit artikel is geschreven door Coralie Vink van De Katapult

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen