Hoe kwetsende woorden effect kunnen hebben op je lichamelijke gezondheid

Fysiotherapeut en docent Karl Noten komt veel Nederlandse leiders tegen die verwond zijn door kwetsende en pijnlijke woorden. Volgens Karl moeten we beter voor hen zorgen. “Als ik in Amerika kom, merk ik dat leiders veel beter verzorgd worden. Ze krijgen vaak een mooie auto en een goed huis van hun gemeente – wat onderdeel is van een meer respectvolle houding naar voorgangers. Dat heeft een positief effect.” In dit artikel vertelt Karl Noten over hoe lichaam en geest met elkaar samenwerken.

“Er zijn zoveel christenen die schade hebben opgelopen. Vaak is de kerk een club van verwonde mensen. Ik kom al lang in de kerk en ik zie veel pijn en moeite. Dat doet iets met je. Deze emoties zetten hormonen vrij die opgeslagen worden in je weefsels.”

“Ik kom al lang in de kerk en ik zie veel pijn en moeite. Dat doet iets met je. Deze emoties zetten hormonen vrij die opgeslagen worden in je weefsels.”

“Uiteindelijk heeft dit ook weer effect op je maag en je lever, en veroorzaakt het bijvoorbeeld rugpijn. Ze blokkeren vervolgens ook bewegingen.”

Bidden
Karl Noten helpt deze mensen met goede, wetenschappelijke methoden, maar zeker ook door te bidden. “Dan ga ik op mijn knieën en bid ik ervoor. God geeft me dan ook beelden voor de persoon.”

“Ik prik bijvoorbeeld op plekken en dan zeg ik: ‘Hier is dit en dat gebeurt. Dat blijkt te kloppen en grote mannen op de behandeltafel beginnen dan hard te huilen. Er is pijn vastgezet. Vaak zijn het trauma’s geworden.”

“Dat blijkt te kloppen en grote mannen op de behandeltafel beginnen dan hard te huilen. Er is pijn vastgezet. Vaak zijn het trauma’s geworden.”

Hij vertelt hoe zaken in het geestelijke ervoor zorgen dat zenuwen dicht gaan. Ook heeft hij veel voorbeelden van hoe kwetsende woorden, of mensen die je uitlachten, pijn hebben vastgezet.

In de onderstaande video geeft Karl ook nog drie tips om op geestelijk gezonde wijze je dag te beginnen.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen