Honderden Franse katholieken de straat op: “We willen weer naar de mis”

Met spandoeken met de tekst “Laat ons bidden” en “We willen de mis” hielden katholieke demonstranten zondag demonstraties in Frankrijk om te eisen dat kerken weer open mogen. In de westelijke stad Nantes verzamelden honderden mensen zich voor een beeld van Maria, sommige geknield op de met regen doordrenkte stoep.

Soortgelijke bijeenkomsten werden gerapporteerd of gepland in de oostelijke stad Straatsburg, Bordeaux in het zuidwesten en buiten de Saint-Louis-kathedraal in Versailles. Ze zongen hymnen en protesteerden urenlang vrijdag bij de monumentale Saint-Sulpice-kerk op de linkeroever van Parijs bij een soortgelijke demonstratie – maar de politie van Parijs zei dat het protest de sociale afstand niet respecteerde en in strijd was met een bevel tegen bidden op straat, dus ze verboden een soortgelijke bijeenkomst gepland voor zondag.


‘Niet nuttig’
Omdat Frankrijk zwaar getroffen werd door het coronavirus, verbood het overwegend rooms-katholieke Frankrijk de mis en andere religieuze diensten voor de maand november als onderdeel van landelijke gedeeltelijke lockdown-maatregelen. Kerken en andere religieuze plaatsen blijven open voor individuele bezoekers om te komen bidden. De vicaris-generaal van het aartsbisdom van Parijs, Benoist de Sinety, is het niet eens met de protesten en noemt ze ‘niet nuttig’. Hij noemde de mis echter ‘een vitale noodzaak’ en noemde het een soort ‘lijden om niet te kunnen gaan’.

Klik hier om meer beelden van de protesten te zien.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen