Hooggerechtshof in de VS wil landelijk recht op abortus afschaffen; mogelijk “historisch moment in Amerikaanse politiek”

Het Hooggerechtshof in de VS wil het landelijke recht op abortus afschaffen. Twee eerdere uitspraken waardoor dat recht geregeld is, zouden daarmee worden vernietigd. Dat nieuws brengt de Amerikaanse site Politico die een gelekt document online heeft gezet, volgens de NOS.

Politico meldt dat een meerderheid voor een eerste voortel stemde, waarin rechter Samuel Alito de uitspraak in de zaak Roe vs. Wade uit 1973 bekritiseerde. Op die uitspraak is het abortusrecht in de

VS gebaseerd. In 1992 werd dat recht bekrachtigd in de zaak Planned Parenthood vs. Casey.

Volgens de rechter was Roe “vanaf het begin af aan afschuwelijk verkeerd”. “Het is tijd om de grondwet in acht te nemen en de abortuskwestie terug te geven aan de volksvertegenwoordigers.”

“Historisch moment”
Binnen twee maanden komt er naar alle waarschijnlijkheid een definitief besluit van het Hooggerechtshof. Mocht het hof voor afschaffing van het recht op abortus zijn, dan is dat volgens NOS correspondent Lucas Waagmeester “een historisch moment” over een van de “ meest explosieve thema’s in de Amerikaanse politiek”.

Als het hof doorzet met het besluit, dan kan elke staat in de VS zelf weer bepalen hoe de wetgeving voor abortus er in de betreffende staat eruit gaat zien. Waarschijnlijk komt er dan in de helft van de staten een verbod op abortus.

De Nederlandse organisatie Schreeuw om Leven noemt het “goed nieuws, al zal moeten blijken hoe de toekomst eruit ziet op gebied van eventuele nieuwe federale vonnissen”.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen